The Making of Star Wars - II. rész
Barta Zoltán összeállítása

A The Making of Star Wars című vaskos dokumentum-kötet bemutatásának második részében nézzünk meg néhány konkrét példát arra, milyen érdekességekkel szolgál a sorozat múltjának kutatása. J. W. Rinzler, a könyv írója alapanyagul a film készítésének idején rögzített interjúkat vette, melyeket leginkább "elveszettnek" hittek. Vagyis emlékeztek rá, hogy készült ilyen, de nem igazán publikálták sehol. Nos, ebből az adattengerből áll össze az a rendkívül szerteágazó eseménylánc, ami az első Star Wars-film elkészítését övezte.

Azt már mindenki tudja, hogy a történet hihetetlenül sok 'farigcsáláson' esett át, mire elnyerte a végleges formáját. A kezdő képsorok egy bizonyos Utapau nevű bolygón indultak volna - talán ezért bukkant fel a harmadik részben, hogy az átlag rajongók számára ne vesszen feledésbe a neve - és ez a helyszín lett volna a kezdőpontja a nagy kalandnak.

Hasonló a helyzet a nevekkel. Az egyik érdekes átváltozás Biggs Darklighter-hez köthető, ugyanis ez két személyből lett összerakva, méghozzá 'Seig Darklighter'-ből, aki a felkelők egyik vezetője volt, és 'Biggs'-ből, aki egy fiatal hercegként bukkant fel a korai vázlatok valamelyikében. Aztán ott vannak a tuskenek, akik a Birodalom szolgálatában álló harcosok voltak, Tarkin meg egy korrupt szenátor, valamint R2-D2 és C-3PO birodalmi robotok, akik közül R2 tudott beszélni...

Hát bizony észnél kell lenni, ha a verziókat átolvasva képben akarunk maradni. Sokkal egyszerűbb a helyzet a technikai fejlesztésekkel. A könyv lapjain meglehetősen szemléletes módon mutatják be azokat az ötleteket, melyek segítségével nemcsak egyszerűbb de látványosabb is lett a munka. Ez persze leginkább a kamerák mozgatását lett hivatva segíteni, de gyakorlatilag ezen múlt a film sikere, hiszen a ennyire gördülékenyen - a 2001-et leszámítva - még soha senki nem kezelte a trükkamerát.

A The Making of Star Wars-ból nem maradhatott ki a szereplőválogatás sem, és ez külön szerencse. Eddig a rajongóknak nem volt igazán alkalmuk arra, hogy könyvben végignézzék a lehetséges jelölteket. Ahogy a tablót végigböngésszük, bizony egyik-másik arcnál tutira felhördülünk, hogy "te-jó-ég-de-jó-hogy-nem-ő-lett". Hát igen, még Kurt Russel sem igazán illik a képbe.

És ami még igazán kiemelendő, az a rengeteg, korábban egyáltalán nem publikált fotó lett közkinccsé téve. (A képeknek csak egy kis hányada ismerhető fel korábbi kiadványokból - pl. 365 Days - a többi szerencsére újdonság.) A képanyagokon a forgatási napok hihetetlen hangulata éppen úgy átszürődik, mint az ILM kezdeti lépéseinél elkapott pillanatoknál. A stáb tagjainak folgalmuk sem volt, hogy filmtörténelmet csinálnak, ettől függetlenül nekünk a könyv illusztrációinak alapos átvizsgálásával érdemes sok időt eltölteni. Igen beszédesek.

Folytatjuk...

<<< The Making of Star Wars I. rész

The Making of Star Wars III. rész >>>

Az alábbiakban megtekinthető a The Making of Star Wars című kiadvány néhány oldala.