The Making of Star Wars - III. rész
Barta Zoltán összeállítása

A The Making of Star Wars című kiadványt bemutató sorozatunk befejező részében a forgatást megelőző műhelymunka részleteibe pillantunk be. A film a maga korában az előkészítő munkafázisokban nem tért el a kortárs alkotásoktól. Ez, a végeredményt tekintve furcsa kijelentés lehet, de azért gondoljunk csak bele, a készítők ugyanúgy álltak mindenhez, mint korábban.

Amiben a Star Wars más volt, az a részletek hatása. Ez a produkció szerencsére nem elégedett meg azzal, hogy filmbeli hősök kolbásztöltőből átalakított lézerfegyverekkel vívják meg a csatáikat. Ennél többet akart láttani, és ez sikerült is neki... Ami az első pillanattól megragadhatta a nézőt, a számtalan jármű prercíz kidolgozottsága volt, és ezt a szokatlan fomák ötvözésének is köszönhették. Az űrhajók design-ja persze sok finomításon esett át, mire az első tervektől a trükkfelvételekig eljutottak, az alapvető formák és funkcionális elképzelések mégis megmaradtak az eredeti keretek között. Erre jó példa nemcsak a birodalmi csillagromboló hatalmas mérete és lándzsa-hegy alakja, hanem az X-szárnyú vadászgépek szétnyíló vezérsíkjai is. Ez utóbbiaknál egyébként a vezérsík eredetileg sokkal nagyobb szögben nyílt volna szét.

Az előkészítés során sok gondot fordítottak olyan elemek kimunkálására is, melyek csak rövid ideig és messziről látszottak filmen. Ilyen volt a Tatooine-on látható dewback, melyet, ahhoz, hogy a rohamosztagos fel tudjon üni a hátára, gyakorlatilag életnagyságban kellett megépíteni. A hatalmas, gyíkszerű lényt a statikus vázszerkezete miatt ugyan mozgatni még nem igazán lehetett, a fenyegető méretei mégis elég meggyőzően mutattak filmvásznon...

Azt hiszem eleget beszéltünk erről a könyvről ahhoz, hogy felkeltsük iránta az érdeklődést. Akit komolyabban érdekel a téma, minden bizonnyal beszerzi majd, hiszen ilyen alapossággal eddig nem nagyon foglalkozott egyetlen kiadvány sem a filmek készítésével.


<<< The Making of Star Wars II. rész

Az alábbiakban megtekinthető a The Making of Star Wars című kiadvány néhány oldala.