The Making of Star Wars - I. rész
Barta Zoltán összeállítása

Eddig nem igazán vetemedtünk arra, hogy egy Star Wars-os kiadványt több részben mutassunk be, de a közelmúltban megjelent The Making of Star Wars című könyvvel most mégis kivételt teszünk. Az ok egyszerű: ez a mű olyan szinten vezeti be az olvasót a film készítésének titkaiba, hogy azt egyetlen bemutató cikkel nem lehet letudni.

A klasszikus trilógia első filmjének munkálatairól az elmúlt években tengernyi 'új' dokumentum - írott és fényképezett egyaránt - került elő. Ezek között számos olyan akadt, melyet a LucasFilm szánt szándékkal tartott vissza, és persze olyan is volt, melyet eddig elveszettnek hittek, vagy már nem is emlékeztek rá. A The Making of Star Wars-ban mindkettőre találhatunk példát bőségesen.

A mű alapötlete egyébként onnan származik, hogy ehhez a filmhez ha jobban visszagondolunk eredetileg nem készült making of... -könyv. Ezt a hiányt tehát pótolni kellett, méghozzá úgy, hogy a szabványos 'így készült'-kiadványokat messze felülmúló tematikai összeállítással lepjék meg a rajongókat.

A könyv a maga 362 oldalas terjedelmével és illusztrálás gyanánt több száz fotót tartalmazó képanyagával már önmagában is tiszteletet parancsolnak hat. Ez a mennyiség természetesen akkor válik igazán érdekessé, amikor hozzávesszük az írott információk mélységét. Az, ahogyan a történet a kesze-kusza cselekménytől eljutott a végleges formájáig, és ahogyan a legendás karakterek megkapták igazi arcukat és jellemüket, nos, ennek folymatát végigtekinteni egy ilyen könyvben (is) valóságos csoda.

Folytatjuk...

The Making of Star Wars II. rész >>>

Az alábbiakban megtekinthető a The Making of Star Wars című kiadvány borítója és néhány oldala.