The Music of Star Wars - 8 CD Set
30th Anniversary Collector's Edition
Barta Zoltán összeállítása

John Williams neve több évtizede garancia a sikerre, és ez a filmzenék eladásán is látszik. A Star Wars-albumokat ugyanis a video- és DVD-kiadásokhoz hasonlóan új köntösben időről-időre el lehet adni, pusztán kell hozzá valami aktualitás - jelen esetben egy évforduló - mely ismét piacképessé teszi a vásárlói rétegek számára.

A 2007-es év tehát nem múlt el egy gyűjteményes kiadás nélkül, és a novemberben megjelent The Music of Star Wars - 30th Anniversary Collector's Edition meg is felelt az elvárásoknak, legalábbis ami a tálalást illeti. A tartalom tekintetében a Star Wars-filmzenék megszállott gyűjtői viszont nem ájultak el, ugyanis a Special Edition-höz és a 2004-ben megjelentetett Box Set-hez hasonlóan megint ugyan azt az összeállítást kapták. (Vettem a fáradságot, és szúrópróba-szerűen kiválasztottam néhány azonos darabot a 2004-es és a 2007-es kiadásokról, és ezeket elmélyült áttanulmányozás után tökéletesen egyformának találtam.)

A The Music of Star Wars a maga nyolc(!) lemezével az eddigi leggrandiózusabb összegzést ígéri, de az igazság szerint azonban messze áll tőle, hiszen tudjuk jól, mennyi minden lemaradt még a Special Edition-ről is. Ráadásul az új trilógia filmzenéi csak a bónusz szerepét betöltő The Corellian Edition CD-n bukkannak fel, egy válogatás formájában. (A The Corellian Edtion-ről egy korábbi cikkben már értekeztünk, így itt most nem foglalkozunk vele.)

Ami viszont mindenképpen megérdemli a dícséretet, az a korabeli, vagyis a hetvenes-nyolcvanas évek design-jának átörökítése. A kilencvenes évektől kezdődően az egymás után megjelenő újabb kiadásokra jellemző volt az új arculat, most viszont az összeállítók arra gondoltak, hogy mi lenne, ha az eredeti lemezborítókat tennék bele a gyűjteménybe? Az ötlet, még ilyen lecsökkentett méretben is hatásosnak bizonyult, és nosztagikus érzelmeket ébreszthet azokban, akik akkoriban birtokolták vagy esetleg csak látták az eredeti kiadásokat. Ez folytatódik még a lemezek címkéin is, melyek szintén megegyeznek a bakelitekre nyomott címkékkel, de sajon itt véget is szakad a hasonlóság. A bakelitlemezekhez annak idején mellékelt poszterek és bookletek már nem kerültek bele még kicsinyített formában sem, ezeket inkább felpakolták a nyolcadik CD-re, egy amolyan virtuális lemezborító bemutatóra.

Az Original LP Packaging, Poster and Insert címet viselő összeállítás egy nagyon hatásos - bár igen rövid - bemutatója az eredeti trilógia borítóinak. A borítók, poszterek és bookletek képeit az egyszerűség kedvéért két változatban rakták fel a lemezre. Az elsőt internetes böngészők segítségével lapozhatjuk végig, természetesen a két legjelentősebb platformra (PC, Mac) optimalizálva, az esetleges sértődéseket megelőzve. Ezzel nincs is probléma, azonban extraként nagyfelbontású képfile-ok formájában is ott virítanak ugyan ezek az anyagok, csak hát nem az eredeti formájukban, hanem utólagosan összerakva. Ez nem lenne baj, de a retusáló meglehetősen hanyag munkát végezett. A bennük felejtett segédvonalak és befejezetlen összeillesztések arról árulkodnak, mintha a grafikusnak a munkálatok tényleges befejezése előtt percekkel váratlanul abba kellett volna hagynia az egészet.

A teljesebb kép szebb lenne, ha valamennyi olyan borító, mely 1977 és 2007 között hivatalosan a Star Wars-albumokat díszítette, felbukkanna a lemezen. Ez nem foglalt volna sok helyet, és azok számára is előnyt jelentene, akik csak mostanában fogtak bele a lemezgyűjtésbe. Talán majd legközelebb...

Viszont a The Music of Star Wars-hoz mellékletként a 2004-es kiadás borítóit is csatolták, valamivel kisebb méretben, viszont nem szimpla nyomatként , hanem matricaként. Ez jó ötlet a gyűjtők számára, hiszen száz százalékosan megjósolható, hogy ezt senki sem fogja felragasztani. A lemezt eleve csak azok veszik meg, akik nem sajnálják érte a pénzt, éppen ezért az értékét is csak akkor őrzi meg, ha hiánytalanul megvan hozzá az összes tartozék.

És végezetül egy jótanács. Ez a nyolc lemezes album a karácsonyi piacra időszítve hazánk lemezboltjaiban és áruházaiban is felbukkant, méghozzá igen nagy árkülönbséggel. Az eredetileg 90 dollár körüli áron kínált lemezt általában négyezer forinttal drágábban kínálják, de akadnak olyan üzletek, melyek rátesznek még néhány lapáttal, és bizony ha az általuk kínált portéka árát tekintjük, akkor elérik a 150(!) dollárt is. Érdemes tehát alaposan megfontolni a vásárlást!

Az alábbiakban megtekinthetőek a 2007-ben megjelent The Music of Star Wars - 30th Anniversary Collector's Editon 8 CD-s gyűjtemény borítói, CD címkéi és mellékletei:

A díszdoboz borítója:

A Star Wars 1977-es kiadását imitáló dupla CD-borító:

A Star Wars 1977-es kiadásán ilyen volt a korogokra nyomott címke:

A The Empire Strikes Back 1980-as dupla változatát utánzó borító:

A The Empire Strikes Back 1980-as korogcímkéjének új verziója:

A Return of the Jedi 1983-as eredeti kiadásának borítója a 2007-es CD-változaton:

A Return of the Jedi 1983-as korogcímkéje manapság:

A The Corellian Edition új kiadása. A lemezborító némileg változott az első kiadáshoz képest:

A The Corellian Edition és a CD-ROM CD-k:

A The Music of Star Wars-hoz mellékelt miniposzter elő- és hátoldala:
 

A díszdobozban a 2004-es Box Set borítói is benne vannak, matrica formában:

A The Music of Star Wars multimédiás CD-ROM-jának főmenűje: