Star Wars - The Corellian Edition
Barta Zoltán írása

A Star Wars zenék gyűjtői nem unatkozhatnak. A hivatalosan megjelent lemezeket három évtized távlatában ugyan már nem könnyű összegyűjteni, de ezek mellett mindig becsúszik egy-egy a fő áramlattól eltérő kiadás is. Ilyen a 2005-ben megjelent Star Wars - The Corellian Edition.

A The Corellian Edition nem más, mint egy Best of... lemez. A Saga egészét egy ilyen, egylemezes albumon lehetetlen volna összefoglalni, éppen ezért mintha az összeállítás szerkesztői nem is nagyon hajtottak volna erre. Megelégedtek a szokásos hangulati összegzéssel, a hat film elékzetes darajainak felelevenítésével.

A CD felcsendülő melódiák időrendben követik a cselekményeket, és nem bolyonganak össze-vissza, mint oly sok más hasonló kiadáson. Ez pozitív. A zenedarabokat a London Symphony Orchestra előadásában hallgathatjuk meg, és ez is javára írható a lemeznek. Nincs rizikó, nincs melléfogás. Tökéletes kivitelezés, minőségi munka. Nem akartak a feldolgozás lemezek csapdájába esni, hiszen ezen pályán nem könnyű jó zenekart találni. A tizenhárom szám azonban már a felújított változatokban került a korongra.

A szerkesztés szerencsére nem a legismertebb melódiákat állítja hadrendbe. Annyira nem, hogy a Yoda and the Force-on és a Sail Barge Assault-on kívül nem is nagyon bukkan fel egyetlen "agyonfavorizált" slágertéma sem. Itt nincs sem az Imperial March, sem a Princess Leia's Theme, sem a Luke and Leia. Van viszont Episode I-os The Flag Parade, II-s Jango's Escape, és persze az Empire...-ből ismert Clash of Lightsabers.

A Star Wars - The Corellian Edition különlegessége egyébiránt a nem valamiylen bonus track-ben keresendő, hanem a korlátozott példányszámában. Erről árulkodik a For Promotional Use Only, Not For Sale felirat. (Ez nagyjából annyit tesz: Csak promóciós célokra használható, nem eladó, kereskedelmi forgalomba nem kerülhet) Talán éppen emiatt került csak vékony papírba, és nem műanyag tokba a lemez. Ettől függetlenül persze még érdekes darab, a gyűjteményekben a helye.

 
A Star Wars - The Corellian Edition CD-n a következő felvételek hangzanak el:

1. Star Wars Main Title Theme and the Arrival at Naboo

2. The Flag Parade

3. Qui-Gon's Noble End

4. Jango's Escape

5. Yoda and the Younglings

6. General Grievous

7. Anakin's Dark Deeds

8. Imperial Attack

9. Ben Kenobi's Death / TIE Fighter Attack

10. Yoda and the Force

11. The Clash of Lightsabers

12. Sail Barge Assault

13. End Title (From Star Wars Episode VI)