The Making Of The Empire Strikes Back
Barta Zoltán összeállítása

Ha volt könyv, amit évek óta türelmetlenül vártak a rajongók, akkor az a The Making of The Empire Strikes Back (Így készült az A Birodalom visszavág) volt. A 2007-es The Making of Star Wars-könyv után nem volt kétséges a folytatás, annak ellenére, hogy a kiadványt alapvetően hiánypótlónak szánták, hiszen annak idején az első Star Wars-filmhez nem készült ilyen mű, a többihez viszont igen. Azonban a siker önmagáért beszélt, és az igencsak terjedelmes alkotást nemcsak a gyűjtők, de az egyszerűbb rajongók is szívesen megvásárolták.

Az Empire... készítéséről szóló kötet szokás szerint késett egy keveset. Az első híradások 2009 tavaszára ígérték, majd a csúszások miatt a dátum már 2010-re módosult. Aztán jött a hivatalos bejelentés, mely szerint az ötödik részt is megilleti a jubileumi ünneplés, ezért a dátum májusban körvonalazódott, majd újabb csúszások után végül - mivel a Celebration V idejére már nem jelenhetett meg - október 12-én kerülhetet a nyugati könyvesboltok és online áruházak kínálatába. (Ez utóbbiak közül egy pár már a megjelenés napján jelentős, 40 %-os kedvezménnyel árulta a könyvet, így jelen sorok írója sem hagyta veszni a lehetőséget.)

Az író ezúttal is J. W. Rinzler volt, aki az előző könyvet is összehozta. (Meg az azonos kivitelű Indiana Jones-t is, még 2008-ban, a negyedik film premierjére időzítve.) Rinzler-nek láthatóan nagyon bejött ez a formátum, ugyanis nem okoz neki problémát egy 300 oldalanál terjedelmesebb könyvet megtölteni érdekességekkel. Na persze, ha van miből válogatni, akkor nem nagy kunszt, mondhatnánk rá, de azért gondoljunk csak bele, mennyi háttérmunkára van ahhoz szükség, hogy elkészüljön egy ilyen kiadvány... Aztán még mindezt úgy kell megszerkeszteni, hogy a kevébé informált rajongók is értsék miről van benne szó, necsak a lexikális tudással bírók. Mindenesetre J. W. Rinzler irigylésre méltó sorozatot mondhat a magáénak, és ezt a rajongók értékelhetik a leginkább.

De lapozzunk bele az aktuális könyvbe. Akinek megvan az előző kötet, valamennyire sejtheti, mire is számíthat az első átlapozáskor. Nos, azért bármennyire is fel van készülve ilyenkor egy rajongó, bizony érik meglepetések. Rinzler alapos munkát végzett, ugyanis nem elégedett meg annyival, amennyit a cím sugall, hanem a munkálatokat elmesélő történet fonalát ott veszi fel, ahol gyakorlatilag az előző könyvben véget ért. (Az elején persze ott egy tiszteltkör, amit az előszó formájában ezúttal Ridley Scott tesz meg.) 1977 nyarán, a Star Wars amerikai sikereinek időszakában indul a történet, amikor a LucasFilm a nagy siker hatására egyre befolyásosabb céggé vált, és javában készültek a nagy film folytatására. A kezdetben Chapter II (Második fejezet) néven futó projekthez számtalan olyan előzetes terv készült, melyek közül a filmben semmi sem valósult meg. Az egyik ilyen volt Darth Vader kastélya, melyhez maga Ralph McQuarrie készített számtalan vázlatot. McQuarrie egy olyan zord épületegyüttest álmodott meg, mely ugyan illene a Sith legismertebb lovagjához, a grafikákat látva mégis kétségeink támadhatnak afelől, vajon Darth Vader eltöltene itt akár egyetlen percet is...

Az igazi érdemi munka a sztorivonal kialakulásával vette kezdetét, bár a filmhez képesti eltérések jól mutatkoznak a felvonultatott illusztrációkon. A birodalmi lépegetők korai változatai - az Episode III-ben felbukkanó verziót leszámítva - csak fomailag térnek el avéglegestől, a védekező felkelő csapatok azonban meglehetősen más képet mutattak. Kezdetben hósiklók helyett tankokkal állták volna az AT-AT-k rohamát, és bizony a jól bevált vontatókábeles trükköt is két harckocsi pontosan koordinált mozgásával akarták véghezvinni. Aztán a tankok végül kikerültek a képből, és a helykre kerülő hósiklók oldották meg a feladatot.

A produkció jellege megkövetelte az alapos előkészítést, éppen emiatt a The Making Of The Empire Strikes Back olvasói csodálkozva vehetik észre, hogy a könyv egyharmadánál járva gyakorlatilag még mindig tervezés/előkészítés fázisát boncolgatják, az élőszereplős munkálatok pedig még el sem kezdődtek. És ekkor jogosan tehetik fel a kérdést, mely szerint Rinzlernek érdemes volt ennyire mélyen beleásnia magát az alapanyagba, és ennyire sokrétüen bemutatnia az egyes helyszínek és karakterek születésének szinte minden egyes pillanatát, vagy elég lett volna ehelyett bizonyos részekről egy kicsit felületesebb, kevésbé mélyreható elemzés? Nos, a rajongók szerint ez a fajta információtömeg többet ér, és szívesen veszik az olyan részleteket is, mint például a tauntaun és az AT-AT stop-motion trükkjeihez készített referenciafilmek fényképes leírását. Ebből ugyanis megtudhatjuk, hogy a hothi élőlényekhez egy lovat használtak, míg a birodalmi hadigépekhez ugyan annak az elefántnak a mozgását rögzítették, mely a Star Wars-ban banthaként bukkant fel a vásznon.

A képanyaggal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a könyv megjelenése előtti hetekben számtalan magazin és internetes oldal közölt le képes előzeteseket belőle. Ezek közül az angol Empire magazin Unseen Empire című mellékletét mi is bemutattuk, és a könyvet lapozgatva rögtön szemet szúrt, hogy a képek méretei mennyi mások a magazinhoz képest. És ez most negatív előjellel értendő, hiszen az Empire-ben a fotók túlnyomó többsége sokkal nagyobb méretben került leközlésre. Azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy a The Making Of The Empire Strikes Back-et nem képeskönyvként kell kezelni. (A szóban forgó újságmelléklet ezzel szemben csak minimális képaláírásokat tartalmazott.) A könyv értéket - csakúgy, mint a 2007-es kiadás esetében - a képi és szöveges információk együttese alkotja, az utóbbi oldalára billentve a mérleg nyelvét.

De térjünk vissza a könyv tartalmához. (Igyekszem többé nem elkalandozni.) A tizenegy fejezetre bontott anyag időrendben veszi végig a munkálatokat, ami értelemszerűen nem egyezik a filmbeli cselekmény sorrendjével. A leginkább embert próbáló feladat mindenképpen a hothi jelenetsor felvétele volt, és bár gondolom mindenki látott már dokumentumfilmet a forgatásról, a könyvben leközölt fotók valahogy sokkal reálisabban mutatják be a zord körülményeket. Az embertelen állapotok ellenére azért haladt a forgatás, és a kegyetlen hidegben rengeteg energiát öltek olyan jelenetekbe, mint például a wampa-támadás, mely aztán igencsak megcsonkítva került a filmbe. A probléma magával a lénnyel lehetett. Eredetileg a wampa ugyanis a hó alol támadta volna meg a gyanútlan tauntaunt és az utasát, de mivel a hatalmas jelmezben egyszerűn képtelenség volt mozogni, ezért egy idő után feldták a tervet, és egyfajta művészi - keveset mutatunk, sokat sejtetünk - irányvonalat követtek. Később szükség volt egy új közeli felvételre isa wampáról, mert a maszkot újratervezték. A villanásnyi vágóképhez ekkor már elegendő volt a felhős eget használni háttérnek.

Boba Fett itt is egy terjedelmes részt kapott. A kezdetben supertrooper-nek nevezett karakter fehér páncélban kezdte, akárcsak a sima rohamosztagosok, viszont felszerelésében jelentősen eltért azoktól. A rakétával és lángszóróval megerősített páncélos figura szép lassan egy, a harci sérülésektől ütött-kopott alakká változott, és első mozifimbeli megjelenésével önálló mítoszt teremtett maga köré. A The Making Of The Empire Strikes Back-ben fellelhető Boba Fett-es fotók között sajnos sok újdonság nem akad, hiszen annak idején a The Art of Empire-ben és a Chronicles-ben már sokat foglalkoztak vele, részletesen bemutatva a páncélzatát és az űrhajóját is. 1978 máciusában a később rendezői babérokra törő LucasFilm-es alkalmazott, Joe Johnston már be is tudta mutatni a supertrooper-jelmezt, és Boba Fett szeptemberben pedig az emlékezetes San Anselmo-i parádén élőben is megjelenhetett Darth Vader oldalán.

A könyvben emellett számtalan izgalamas rész bontakozik ki a film hátteréről, kezdve Leigh Brackett korai forgatókönyvétől, a stábbal folytatott korabeli interjúkon át egészen olyan aproságokig, mint a Dagobah-díszletben tartott buli, amelyről már régóta szerettem volna valamilyen fotót megszemlélni. Hát most ez is sikerült.

Összegezve tehát a J. W. Rinzler a The Making Of The Empire Strikes Back című könyvvel ismét egy olyan művet tett le azt asztalra, melynek méltó helye van minden gyűjteményben. Egyetlen összeállításban nagyon nehéz, vagy inkább lehetetlen bemutatni egy ilyen könyvet, éppen ezért azt tanácsolom, hogy aki teheti - ha máshol nem, hát egy könyvesboltban - pillantson bele. Csak az a legszomorúbb az egészben, hogy megint három évet várhatunk a következő kötet, The Making Of Return of the Jedi megjelenéséig...

(Ezúton mondunk köszönetet a Zubor-testvéreknek a könyv megszerzésében való közreműködésükért!)

Értékelés: 5/5

A 2010 októberében megjelent The Making of the Emipire Strikes Back című kiadvány borítója és néhány oldala. Természetesen a teljesség igénye nélkül...