Unseen Empire
Barta Zoltán összeállítása

A népszerű angol filmmagazin, az Empire mindig meglepi a rajongókat valamivel. A nevéből adódóan ezt meg is teheti, és főleg idén, a The Empire Strikes Back, azaz a Birodalom visszavág harmincadik évfoirdulójának évében nem is hagyta kia lehetőségét annak, hoigy ismét valami extrával próbáljon hatni a példányszám emelkedésére.

Az idei szeptemberi számhoz készült egy 28 oldalas melléklet, amiből az alábbiakban adunk egy kis ízelítót. (A magazin sajnos csak idegennyelvű újságosoknál kapható.) Az korábban nem, vagy csak ritkán publikált képanyagból összállított melléklet azonban egy ügyes reklámfogás, ugyanis nem az Empire saját archivumából, hanem az októberben megjelenő The Making of The Empire Strikes Back című könyvből előzetesen rendelkezésükre bocsátott képekből válogathattak. Ez persze nem ront a melléklet értékén, hiszen a megjelenés pillanatában sokan lecsaptak rá, tudván, ez a kiadvány már ebben a formájában is kincsnek számít.

A magazin borítója az alkalomnak megfeleően egy kicsit különlegesre sikeredett. Az eredeti címlapon Scott Pilgrim szerepel, viszont kellett valami, amivel mellékletet össze lehett csomagolni az újsággal. Ehhez egy külső kartonborítót kreáltak, aminek az egyik oldalán maradt Scott Pilgrim, a másikra pedig a felkelő hősök ismert csoportképe került. A kartontokot egyébként stílusosan a Felkelő Szövetségének emblémáját formázó matricával zárták le, amit szerencsére sérülésmentesen el lehet távolítani, és így máshol is fel lehet használni. A magazinban persze nem olvasható önálló összállítás a Birodalom visszavágról, de ha jobban belegondolunk, akkor a 28 oldalas exkluzív melléklet után nem volna értelme egy újabb agyonragozott 'ez-volt-a-legjobb-film' cikknek.

És milyen a szóban forgó melléklet? Az Unseen Empire címűre keresztelt füzet a filmben szereplő három fő heylszín - Hoth, Dagobah, Cloud City - jeleneteit mutatja be. (A 'fejezeteket' Ralph Mcquarrie egy-egy klasszikusnak számító festménye vezeti be.) A túlnyomórészt fekete-fehér képekből álló válogatás hangulatos képet ad a forgatási munkálatokról, bár sajnos az oldalpárok közepére szerkesztett nagyobb méretű fotók kellős közepén végigfutó hajtás egy kicsit levon az összeállítás értékéből.

Az Empire magazin 2010 szeptemberi számának második borítója, valamint az Unseen Empire melléklet három oldalpárja. (A melléklet teljes anyagát az októberi klubnapon mutatjuk be.)

A 28 oldalas melléklet fotóanyagának egy része - főleg a nagyobb képek - sajnos hajtásba került, itt azonban egy retusált verzió látható az oldalakról.