A klónok háborúja
Barta Zoltán írása

Amikor Karen Traviss regényét megpillantottam, csak az járt a fejemben, hogy valamiképpen jó lenne feledni Timothy Zahn A túlélők keresése - Kirajzás sztoriját. Számomra nagy csalódás volt ez a két könyv, mert sokkal, de sokkal többet vártam attól az írótól, akinek a nevéhez a Star Wars történetek kilencvenesévek-beli újjáéledése fűződik. A jól induló, de egyre gyorsabban laposodó sztori meglehetősen elkedvetlenített, így maradt a remény, hogy talán a következő regény visszahozza az életkedvem. (És ahogy néhány rajongótársam visszajelzését hallottam, nemcsak az én életkedvemre volt negatív hatással.)

Nos, a The Clone Wars mozifilm adaptációjául szolgáló Klónok háborúja messze felülmúlta az elképzeléseimet. A felnőtteknek szóló változat olyan lendülettel és vizuális látásmóddal felvértezve utazik az animációs film helyszíneire, hogy az a legkényesebb izlésű rajongóból is elismerést válthat ki.

A könyv nem szimplán a filmbeli sztori lekoppintása. Az ilyen adaptációk rendszerint jóval többet mesélnek el a cselekményből, mint maga a film, és általuk számtalan olyan információval is gazdagodhatunk, melyek szintén kimaradnak a mozivászonról. Karen Traviss regényében talán a motivációk a legfontosabbak. Megértjük végre Ventress ingerült dühét, a szeparatisták dacos elszakadni vágyását a Köztrásaságtól, de mindezeken felül bepillantást nyerhetünk a klón-katonák harci moráljába, és ennek révén már érhetjük, miért lettek a későbbi Birodalom rettegett hadseregének legkiválóbb harcosai.

A könyv egyébként nem köntörfalaz. Itt nincs szükség Palpatine fedezésére, hanem nyíltan felfedi a titkot: a kancellár maga Darth Sidious, aki az államrend megdöntésére készül. Ez nem valamiféle őszinteségi roham az írónőtől, hanem az igazság beismerése. Palpatine szövetségesei pedig móhón igyekeznek uruk minden parancsát gyorsan teljesíteni, ezzel is fokozva a galaxisra nehezedő nyomást. Mindezek fényében a középpontba állított cselekmény - Jabba ivadékának elrablása, majd megmentése - szinte lényegtelenné válik. Hiszen a galaxis méretű sakkjátszma mindkét játékosa egy és ugyanaz a személy...

Karen Traviss nagyot dobott ezzel a könyvvel, leginkább talán azért, mert felnőtteknek szóló változathoz híven felnőtt hangvételben írt a témáról. Akinek esetleg nem tetszett a film, de érdeklődést mutat a klón-háborúk háttere iránt, semmi esetre se szalassza el ezt a regényt.

A hazánkban eddig megjelent könyvek listájához kattints ide!