Rakéta Regényújság - 1978. április 25.
Barta Zoltán összeállítása

1978. április 25-én A Rakéta Regényújságban jelent meg az első - és sokáig az utolsó - címlapos sztori a Csillagok háborújáról. Ezt azért fontos kiemelni, mert bár a film hihetelen népszerűséget vívott ki magának a hetvenes évek végén, a hazai újságok nem tették a címlapjukra a filmből vett képeket. Hátsó borítón többször előfordult, de hát az újságárusoknál ritkán tettek ki így egy lapot...

A Rakéta Regényújságról annyit érdemes tudni, hogy leginkább novellákat, folytatásos regényeket közöltek le külföldi és magyar szerzők tollából. Ezek mellett csúszott be egyszer-egyszer olyan érdekesség is a filmek világából, mint a Csillagok háborúja. (Legközelebb 1983 agusztusában közöltek címlapos összeállítást ebben a témakörben, méghozzá a Jedi visszatérről.) Ezt a számot manapság a gyűjtői körök is figylememmel kísérik, sőt, 2007-ben, a Celebration Europe-on Steve Sansweet-et mi is megleptük egy példánnyal.

A Rakéta Regényújság, mint ahogy az a kiadás dátumából is látható, csaknem másfél évvel előzte meg a korát. Alapos elemzést adott a film cselekményéről, nyugati sikeréről és a körülötte kibontakozó rajongói hisztériáról. Ami viszont igazán meglepő, hogy ennyire pontos leírás szintén nem született a hetves-nyolcvanas években a Csillagok háborújáról. A nevek, a helyszínek és az események nem kavarodnak össze, sőt a végén még arra is maradt hely, hogy a frissen begyűjtött Oscar-díjakról ejtsenek néhány szót.

A 30. évforduló alkalmából érdemes tehát végiböngészni, milyen is volt egy ilyen beharangozó a hetvenes években...


Az 1978. április 25-én megjelent Rakéta regényújság borítója és két oldalpárja (A cikkekre kattintva a szöveges rész nagyítható: