Indiana Jones az Empire-ben
Barta Zoltán összeállítása

2008 áprilisában az Indy IV premierje előtt a neves filmes magazin egy exkluzív számmal lepte meg a rajongókat...

Aki emlékszik a 2007-es 30(+1) borítós Star Wars-os őrületre, akkor talán már meg sem lepődött a negyedik Jones-film alkalmából megjelent exkluzív kivitelű - és tartalmú - lapszámon. Az Empire szokás szerint úgy döntött, hogy nem kegyelmez, és a pénzt és fáradságot nem kímélve olyan nyomtatott és online összeállítást tett le az asztalra, mely méltó volt az ünnepi hangulathoz.

A magazin dupla borítóval került az üzletekbe, de ez most nem a kétféle választhatóságot jelentette, hanem egy speciális kartonból készült külső, és egy hagyományos belső borítót. A külsőt ezen felül még egy papírszalag is lezárta. Erre pusztán elővigyázatosságból volt szükség, nehogy a benne rejtőző magazin és a direkt erre az alkalomra gyártott Indiana Jones-os melléklet kiessen belőle.

Magában a magazinban nem sok helyet foglalt a negyedik résszel foglalkozó összeállítás, és ha csak ezt néznénk, akkor bizony nem is fedeznénk fel benne semmilyen extrát. A tíz oldalnál valamivel hosszabb írás a szokásos promó-fotókkal körítve inkább a filmmel foglalkozik, az exkluzív tartalmat a mellékletre hagyja. Arra a mellékletre, melynek összehozása alkalmából külön making of-filmet forgattak is, majd tettek közzé az Empire honlapján.

A 'The Indiana Jones Diaries' címre keresztelt melléklet révén nem kisebb dologgal rukkoltak elő, mint azzal, hogy a Jones-filmek készítésében kiemelt szerepet játszók - Spielberg, Lucas, Ford, valaminta stáb tagjai közül Kasdan, Burtt, Marshall, Williams, stb - saját gondolataikat vetteték papírra.

És mindehhez persze hozzájárul még a valóban exkluzív képanyag is, melyben ugyan elég kevés az első három filmből eddig nem publikált fotó, a direkt a magazinhoz készített sorozat azonban kárpótolhat minden fanatikust. Az általában egy-egy oldalpárt elfoglaló összeállításokban csaknem minden aspektusból megismerhetők a sorozat készítésnek apró részletei.

Ez a kiadvány tehát szintén kiállja az idő próbáját, mert ugyan a Raiders of the Lost Ark bemutatójának huszönötödik évfordulójára készített Empire tartalmilag talán izgalmasabb képet festett, 2008-ban a 'The Indiana Jones Diaries' mégis tudott valami megismételhetetlenül egyedit felmutatni a rajongóknak. A konkurencia pedig még csak hasonlóra sem volt képes.

És végezetül egy mondat az online összefüggésről. A premier havában az Empire Indiana Jones-hónapot hírdetett a web-oldalán, és ennek megfelelően harminc napon keresztül minden áldott nap valamilyen érdekes kis szösszenetet közölt le mindegyik film forgatásáról. Ez a sorozat a mai napig is elérhető a magazin hivatalos oldalán, az Empire Online-on...

A kis képekre kattintva nagyobb felbontásban megtekintheted a 2008 tavaszán megjelent Empire magazin külső- és belső borítóját, a külső borítót lezáró szalagot, a melléklet borítóját, valamint egy oldalpárt a mellékletből.