A megtalált mozi fosztogatói - Képes Újság, 1985 november
Barta Zoltán összeállítása

1985 november 30-án, vagyis egy hónappal a Frigyláda... hazai premierje után a Képes Újság egy kétoldalas összeállításban méltatta a filmet, és egyben beharangozta a közelgő folytatást is.

A Képes Újságban sokszor jelentek meg hasonló cikkek. Színes leírások Hollywood kasszasikereiről, a rendezőkről és a színészekről. Ezek az írások nagyvonalúan dobálóztak a tényekkel, mert azok bizony gyakran nem állták meg a helyüket. Nem volt ez másképp a magazinban megjelent 'A megtalált mozi fosztogatói' című írás esetében sem, mely éppen ezért a kelleténél többször késztet mosolyra. És nem a cikk végén olvasható poén a legrosszabb...

Az összeállítás azért pozitívan szól a Spielberg-Lucas kettős törekvéseiről, a közönségbarát filmekről, meg persze mindezek anyagi vonzatáról. A móka inkább a Frigyláda sztorijának elmesélésekor kezdődik. Ezt olvasva olyan érzésünk támad, hogy a cikk írója mintha semmit sem látott volna a filmből. Az illusztációként közzétett fotók pedig inkább a Végzet templomáról szólnak, mint a Frigyládáról, de ez a kisebbik baj. (Viszont az sem tiszta, miért kellett egy francia nyelvű plakátot berakni a képek közé, és miért kellett 1985-re datálni a Temple of Doom készítésének évét.)

Az alsó kis képre kattintva nagyobb felbontásban megtekintheted az 1985. november 30-án a Képes Újságban megjelent 'A megtalált mozi fosztogatói' című cikket.