Az elveszett Frigyláda fosztogatói kártyanaptár
Barta Zoltán összeállítása

1985 októberében mutatták be hazánkban az első Indiana Jones-filmet, és az év végének közeledtével - nagy sikerre való tekintettel - kártyanaptárgyűjtők máris egy újabb filmes ereklyével gazdagodhattak.

A hetvenes-nyolcvanas években Magyarországon a kártyanaptárak gyűjtése széles körben elterjedt divat volt. Volt aki valamely témakör szerint célirányosan gyűjtött, de olyan kollektor is akadt, akinek nem számított mi van az előlapon, csak naptár legyen. Ebben a közegben a filmes naptárak igen kelendőek voltak, és túl a reklámértéken - ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről akkoriban - rövidebb-hosszabb ideig szívesen örizgetett belőlük mindenki, ha a kedvenceiről volt szó.

Harrison Ford akkoriban már nagy népszerűségnek örvendett nálunk is. A Star Wars-filmekkel és a nyolcvanas évek közepén robbanásszerűen terjedő házi-videózás által hozzánk is eljutó egyéb filmjeivel a magyar közönség is a szívébe zárta. A Frigyláda... bemutatója idején pedig már sztárnak kijáró tisztelet övezte, így nem véletlen, hogy a film egyik jellemző jelenétéről készült kép rákerült a filmet forgalmazó cég következő évi kártyanaptárának előoldalára. (Ha valaki talál odahaza ebből a korból származó Jones-os kártyanaptárat, és megosztaná a hazai rajongókkal, küldje el nekünk, szívesen leközöljük.)

A kis képre kattintva nagyobb felbontásban megnézheted az 1985 végén kiadott, 1986-ra datált kártyanaptár elő- és hátoldalát.