Indiana Jones The Official Magazine
2008 - 2009
Barta Zoltán összeállítása

2008 tavaszán, nem sokkal a negyedik mozifilm premierje előtt jelent meg az első hivatalos Indiana Jones magazin. A rajongók nagy érdeklődéssel fogadták a kiadványt, mely azonban nem volt hosszú életű...

A Titan Publishing nagyban játszik, és néha bizony veszít. Ez történt az Indiana Jones The Official Magazine esetében is, mely ugyan rajongók egy régi vágyát teljesítette, mégis csak egyetlen évig, azaz hat(!) szám megjelenéséig volt képes a piacon maradni.

Aki ismeri a Star Wars Insider-t, vagy a Titan által kiadott más, filmekkel-sorozatokkal kapcsolatos satótermékeket, annak e magazin megjelenése nem okozhatott különösebb meglepetést. A Titan nagyon jó érzékkel csapott le nemcsak a tévésorozatok rajongóira, de a nagyobb formátumú mozis legendákra is. Így került az érdeklődési körükbe az Indiana Jones-filmek világa. A negyedik film megjelenése előtti rajt tehát nem volt véletlen, és mivel egy frissen induló magazinnak eleve egy évre adják meg a jogot, számításaik szerint akkorát nem is bukhattak az ötleten.

Az Észak-Amerikában és Angliában megjelent magazin mindenesetre káprázatos kivitelben került a standokra, és a kétféle borító - az előfizetői és a standokra kerülő változathoz - kimondottan a gyűjtői kört vette célba. A tartalom persze szintén nem elhanyagolható, hiszen a Star Wars-hoz hasonlóan ebben a témában is van mit bepótolni. A kulisszatitkok, a korai vázlatok, a háttéripar remekei, és a filmek stábtagjainak visszaemlékezései hihetetleneül sok érdekességgel szolgálnak mind a mai napig.

2008 végén, alig fél évvel az indulás után azonban már megjelentek a viharfelhők a magazin felett, és nem sokkal később hivatalosan is jött a bejelentés: a hatodik szám után befejezik a Jones-magazin kiadását. Egy kiskapu persze nyitva maradt, hiszen ha készül majd új mozifilm, akkor folytatódhat magazin története is. Mindenesetre az eddig megjelent hat számot érdemes összegyűjteni, annál is inkább, mert olyan információanyaggal gazdagodhatunk általuk, melyekre korábban nem tehettünk szert.

A kis képre kattintva megnézheted az Indiana Jones The Official Magazine borítóinak mindkét változatát, valamint egy-egy oldalpárt a 2., a 3. és az 5. számból.