Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag
Képregény - 1989
Barta Zoltán összeállítása

Hivatalos Indiana Jones képregény-adaptáció csak a Last Crusade itteni megjelenését erősítette, 'Az utolsó keresztes lovag' címen.

A nyolcvanas évek Star Wars képregényeivel ellentétben ez már a hivatalos, magyarán az eredeti amerikai kiadás reprodukciója volt, némi szépséghibával. A nyolcvannégy oldalas A/4-es, vagyis a szabványostól jelentősen eltérő méretű képregény fekete-fehér kivitelben jelent meg. Ez igen meglepő azok számára, akik esetleg birtokolják az eredetit, bár a turpisság egy kis logikával könnyen megfejthető. Egy ekkora terjedelmű képregény színesben elég nagy anyagi ráfordítást jelenthetett volna a kiadó számára, éppen ezért úgy gondolták, Magyarországon elég lesz az egyszínes fekete változat is. De itt jön a bökkenő, ugyanis nem a teljes, színes anyagot ültették át szürkeskálásra, hanem a négy, nyomdában használatos színből csak a feketét tartották meg, és csak ezzel nyomtatták ki a teljes belívet. (A borító marketingszempontból színes maradt, és ez sok eladott példányszámot jelentett.)

Ha ezen túltesszük magunkat, akkor talán megérthetjük, miért ilyen szegényes a kivitele ennek a képregénynek. Az illusztrátorok sok helyen ugyanis színekkel helyettesítették a háttereket, melyeket vagy nem volt idejük elkészíteni, vagy pedig a kékhátteres utómunkálatok miatt nem tudtak megrajzolni. A színek hiánya azonban a magyar változatban rengeteg üresen tátongó hátteret eredményezett.

A képregénynek azonban vannak pozitív részei is. Például a kimaradt jelenetek, vagy a film átgyúrt részei, amelyek másképpen láthatók a film végleges változatában. Ilyenek szép számmal vannak az egész képregényben, Indy kölyökkorát felelevenítő bevezetőtől a Grál serleget őrző templomi jelenetig. Az előbbi a kalapos átmenettel, az utóbbi az egyik csapdából előmászó pókkal okoz meglepetést.

A füzet eredetileg 52 Ft-os (!) áron került forgalomba, de manapság, he egy jó állapotú példányba sikerül belefutnunk, ne sajnáljuk rá a pénzt. A szabványtól jelentősen eltérő méretű kiadvány nemcsak kortörténeti szempontból éri meg az árát...

A kis képekre kattintva nagyobb felbontásban megnézheted az 1989-ben hazánkban kiadott 'Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag' című képregény borítóját és két oldalpárját.