Az elveszett Frigyláda fosztogatói
Storybook - 1985
Barta Zoltán összeállítása

A Raiders of the Lost Ark az első Star Wars-ot megszégyenítő késéssel csak 1985 októberében került a magyar mozikba, vagyis csaknem négy és fél évet kellett rá várni. A dolog pikantériája, hogy ebben az időben már Magyarországon is jelen volt a házi videózás, ennek köszönhetően pedig igen sokan jóval azelőtt látták a filmet, hogy az hivatalosan hazánkba érkezett volna.

A film cselekményét feldolgozó storybook egy évvel a Jedi visszatér megjelenése után került a standokra - akkoriban ezt a puhafedeles kiadványt az újságosok árulták - és a nagy érdeklődésnek köszönhetően elég gyorsan elfogyott. A hazai kiadó, mely azonos volt az akkori filmforgalmazóval, biztosra ment, és olyan kiadványt dobott a piacra, amiről tudta, bármilyen gyenge is tartalmilag, úgyis sikert arat.

Bizony-bizony, a szöveges rész meglehetősen gyatra. Itt most ne gondoljon senki valamilyen fordítói malőrre, a probléma az eredetiben keresendő. A stílus teljesen olyan, mint amikor valaki filmet mesél. Elmondja a lényeget, nagyjából emlékszik a párbeszédekre is, de a mondanivalójából hiányzik mindenfajta feszültség. Nem érezzük a drámai fordulatokat, sem a cselekmény sodró lendületét.

Ezen a szép számmal felvonultatott képanyag próbál segíteni, több-kevesebb sikerrel. A fotók jól követik a sztori menetét, és szöveget olvasva nem kell sokat gondolkodnunk azon, milyen is lenne mindez vizuálisan. Ennyi idő elteltével is elég szépnek mondható a kiadvány, feltéve persze, ha sikerült épen megőrizni az utókornak. A képek talán csak a bevezetőként is funkcionáló tablón gondolkodtatnak el. Itt a szerkesztés esett a saját csapdájába, ugyanis a Star Wars-os strorybook-ok is hasonlóképpen kezdődnek, azokban viszont bőven van annyi fontos karakter, akikkel meg lehet tölteni a nyitóoldalt. A Raiders of the Lost Ark-ban nem volt, így kényszerűségből két epizódszereplő mellett belekerült a Frigyláda is.

A strorybook-ról még annyit érdemes elmondani, hogy az ára akkoriban, vagyis a nyolcvanas évek közepén nem volt túl kevés, de ezért a 68 oldalas füzetért 59 forintot leszurkolva a kor színvonalának megfelelő képeskönyvvel gazdagíthattuk filmes gyűjteményünket.

A kis képre kattintva nagyobb felbontásban megnézheted az 1985-ös magyar kiadású Frigyláda... storybook borítóját és néhány oldalát.