Az eltűnt Frigyláda fosztogatói - képregény 'trailer'
Füles évkönyve 1986
Barta Zoltán összeállítása

1985 őszén, az akkor igen népszerű rejtvénymagazin, a Füles következő évre datált évkönyvében egy különleges képregénnyel találkozhtatak az olvasók. A mindössze négy oldalnyi terjedelmű, Fazekas Attila által rajzolt kis remekmű nem volt más, mint a nálunk éppen akkoriban bemutatásra kerülő 'Elveszett Frigyláda forsztogatói' képes előzetese...

Fazekas Attilával, az ismert képregényrajzolóval 2008 májusában elevenítettük fel a Frigyláda...-képregény születésének körülményeit. Attila elmondta, hogy jogi okok miatt szóba sem került a teljes Indiana Jones-os történet hazai képregényként való elkészítése, viszont egy ilyen, gyakorlatilag 'trailer'-szerűen elmesélt szösszenet belekerülhetett a Füles Évkönyvébe.

A cél értelemszerűen a figyelemfelkeltés volt, hiszen egy nagy példányszámú, széles vásárlói réteghez eljutó kiadványban - mely akkoriban a hazai közönség számára a képregények szinte egyetlen lelőhelye volt - ebben a formában mélyebbnyomot hagyhatott, mint egy szimpla egészoldalas hirdetés. Külön érdekesség, hogy itt még 'Az eltűnt Frigyláda fosztogatói'-ként van olvashatjuk a címet, mely a moziban már 'elveszett'-ként szerepelt.

A négy oldalon felbukkanak a történet főszereplői és jellemző helyszínei, mindez persze Fazekas Attilától megszokott minőségben. Aki ismeri az eredeti Marvel-es Jones-képregényeket, annak biztosan nem hat az újdonság erejével az, hogy ott mennyire nem törekedtek a részletgazdagságra. Nos, a Füles Évkönyvében mást tapasztalhatott az olvasó, és egészen biztosan akadtak olyanok, akik ennek láttán kaptak kedvet a film megtekintéséhez.

A Füles Évkönyve 1985-ben megjelent számát megvásárolni manapság sem okoz nagy problémát. Ha valaki nagyon szeretne egyet a gyűjteményébe, akkor érdemes az antikváriumokat vagy a bolhapiacokat végigböngésznie. Még olyan példányra is könnyen ráakadhatunk, amiben egyetlen rejtvényt sem fejtettek meg.

Az oldalpárokra kattintva megnézheted a Füles Évkönyvében 1985 őszén megjelent Frigyláda..-képregényes előzetest.