Star Wars történelem (1973-2006)
Barta Zoltán összeállítása

Annak idején az Echo Base klubújságban kétszer megjelent az a Star Wars idővonal, melyet az alábbiakban bővítve és kissé felújítva ismét olvasható. Ez nem más, mint a filmek készítésének és velük kapcsolatos tengerentúli és magyarországi események rövid összefoglalása. Az idők folyamán több Web-oldal is átvette ezt az anyagot a szerkesztő nevének mellőzésével, de ettől még ezt az összeállítást én követtem el.

Most újra idejét láttam az összefoglalásnak, hiszen az azóta eltelt évek, és a kibővült ismeretanyag megköveteli az események kronológiájának frissítését. Az alábbaikban tehát az elmúlt három évtized néhány - hangsúlyozom, néhány(!) - olyan emlékezetes eseményét tekinthetjük végig, melyek meghatározták a sorozat elkészülésének menetét. A lista korántsem teljes, de remélhetően mégis ad valamiféle reális képet arról az elképesztően nagy munkáról, amit egy-egy film előkészítésébe és forgatásába öltek. Ezen kívül rengeteg egyéb eseményt is rögzítettek a krónikák és ezek ma már ugyanúgy részei a "történelemnek", mint a premierek zajos sikerei, a könyveladási statisztikák, vagy a fan club-ok megmozdulásai.

A lista folymatosan bővül. Ahogy megtudunk valamilyen érdekes információt, aminek konkrétan be lehet azonosítani a pontos dátumát, rögtön feljegyezzük ide.

 
1973

Január - George Lucas elkezdi írni a Star Wars első változatát

Május - Lucas elkészül az első 13 oldalas vázlattal. Ez tartalmaz néhány furcsának ható nevet (pl. Mace Windu) és helyet, de még nincs benne a befejezés.


1974

George Lucas más feladatai miatt félreteszi a Star Wars terveit.


1975

Január 28. - Elkészül a Star Wars forgatókönyv második változata. A címe: "The Adventures of the Star Killer".

Június - Lucas alkalmazásba veszi John Dykstra-t a Star Wars speciális effektjeinek munkálataihoz. Ez az Industrial Light & Magic (ILM) megalapításának pillanata.

Augusztus 1. - Elkészül a forgatókönyv harmadik leirata

November - A megkezdődik a szereplőválogatás három hónapos folyamata

December - Lucas egymillió dollár saját tőkével száll be a produkcióba, és a 20th Century Fox zöld utat ad a Star Wars-nak.


1976

Január - Lucas lényeges változtatást eszközöl a történetben: "megöli" Obi-Wan Kenobit

Január 15. - Elkészül a forgatókönyv negyedik leirata

Március 22. - A Tunéziai Tozeur-ban elkezdődik a Star Wars forgatása. Négy nappal később az utóbbi ötven év egyik legnagyobb vihara tépázza meg a stábot

Július 16. - Az élőszereplős forgatás befejeződik, de az ILM jelentősen le van maradva a munkálatokkal és a Fox egyre többet fenyegetőzik a film leállításával.

December - Az Egyesült Államokban megjelenik a Star Wars regényváltozata. A filmnek eredetileg szintén ebben a hónapban kellene a mozikba kerülnie, de a jelentős késés miatt ez nem valósul meg.


1977

Január - Lucas készít egy nyers vágást a filmből, amit bemutat a barátainak

Március 5. - John Williams és a London Symphony Orchestra megkezdik a filmzene felvételét Londonban.

Április 30. - Az első próbavetítés a Northpoint Theater-ben, San Francisco-ban.

Május 25. - A Star Wars-t harminckét moziban mutatják be Egyesült Államok szerte. Néhány héttel később a hatalmas sikerre való tekintettel már több száz mozi tűzi a műsorára.

Augusztus 3. - Darth Vader, Artoo Detoo és See Threepio a Mann's Chinese Theater előtt a betonban elhelyezik a lábnyomaikat.

Szeptember 3. - Az ABC televíziós társaság dokumentumfilmet sugároz a Star Wars készítéséről, "The Making of Star Wars" címmel.

November - A Kenner már nem tudja idejében, vagyis elég gyorsan kiadni a film action-figuráit, ezért megkezdi az úgynevezett 'Early Bird Certificate Package' piaci bevezetését, amit "üres doboz"-nak keresztelnek el. Az action-figurákat a következő év tavaszán először postázzák majd csak ezután kerülnek az üzletekbe.


1978

Február - John Williams három Grammy-díjat nyer a Star Wars filmzenével. A film tíz Oscar-nevezést kap.

Április - A Star Wars-t hét Oscar-díjjal jutalmazzák.

Április 25. - A magyar sajtóban először a Rakéta Regényújságban jelenik meg egy hosszabb lélegzetű elemzés a Csillagok háborújáról.

Május - Gary Kurtz producer Észak-Európában keresgél helyszínek után. A norvégiai Finse-ben meg is találja az Empire... csatajelentéhez az ideális terepet.

Május 25. - A Star Wars premierjének első évfordulóján ünnepi posztert jelentetnek meg, rajta egy tortával és tizenegy addig kiadott játékfigurával. A film számos amerikai filmszínház műsorán még mindig megtalálható.

Július - Az ebben az évben megalakult amerikai Official Star Wars Fan Club kiadja az első, egyelőre cím nélküli hírlevelét, amit később elkeresztelnek 'Bantha Tracks'-re.

Július 21. - A Star Wars-t ismét bemutatják az Egyesült Államokban

November 17. - A "Star Wars Holiday Special" című tévéműsort vetíti a CBS. Abszolút bukás, soha többé nem megy adásban.


1979

Március 5. - Finse-ben megkezdődnek az Empire... külső helyszíni felvételei. A forgatás során emberemlékezet óta a legzordabb tél sújtja a környéket.

Május 22. - Angliában, az EMI Elstree stúdióban megkezdik a lázadó hangár jeleneteinek felvételét.

Augusztus 15. - A Star Wars harmadszor is a premierfilmek között az USÁ-ban.

Augusztus 16. - A Star Wars premierje Magyarországon. A filmre ez év végig csaknem kétmillió(!) jegyet adnak el hazánkban.

Augusztus 31. - Az Empire... produkció vezető gárdája party-t rendez a filmstúdióban felállított Dagobah díszletben.

November - John Williams hozzákezd az Empire... zenéjének megkomponálásához. A következő két hónapban veszik fel a zenét a London Symphony Orchestra segítségével.


1980

Május - Az Egyesült Államokban kiadják a The Empire Strikes Back regényváltozatát.

Május 16. - Az USÁ-ban, öt nappal a filmbemutató előtt, megjelenik a The Empire Strikes Back filmzene. Az előző soundtrack-től eltérően ez a lemez kétféle - szimpla és dupla - változatban lát napvilágot.

Május 19. - Darth Vader a Time magazin címlapján szerepel.

Május 21. - A The Empire Strikes Back premierje az Egyesült Államokban.

Május 28. - Az Empire... könyvváltozata az amerikai filmpremier után egy héttel már kétmillió példányban talál gazdára.

Június 9. - Yoda a People magazin címlapján szerepel.

Szeptember - Magyarországon megjelenik a Star Wars regényváltozata. A könyv hatalmas példányszámban fogy. Négy évvel később újra kiadják hazánkban, még nagyobb példányszámban...


1981

Április - A The Empire Strikes Back két kategóriában kap Oscar-díjat.

Április 10. - A Star Wars-ot immáron negyedszer mutatják be az USÁ-ban. Innentől kezdve látható a főcímben az "A New Hope" felirat...

Július 31. - A The Empire Strikes Back második bemutatója az Egyesült Államokban.

Szeptember 5. - A Public Broadcasting állomások a tizenhárom részes Star Wars rádiójáték első részét sugározzák.

December - A The Empire Strikes Back regényváltozata megjelenik Magyarországon. Reklám az első könyv kiadásához hasonlóan ezúttal sincs, a regényváltozat szép csendben jelenik meg az üzletek polcain.


1982

Január 11. - A homokviharos jelenet felvételeivel megkezdődik az új Star Wars produkció forgatása. Ez a jelenet később kimarad a végleges változatból. A film munkacíme: Revenge of the Jedi.

Január - Magyarországon megjelenik a The Empire Strikes Back képregényváltozata. A képregény nem az eredeti átirata, ezért ma már igazi ritkaságnak számít

Január 28. - Magyarországon bemutatják a The Empire Strikes Back-et

Február - Harrison Ford azt sugalmazza, hogy Han Solo haljon meg a Jedi...-ban. George Lucas nem díjazza az ötletet.

Április - Külső helyszíni felvételek kezdődnek az Arizona állambeli Yuma-ban. A produkciót a kíváncsiskodók elől "Blue Harvest" fedőnéven próbálják álcázni. A helyi média és a rajongók azonban hamar rájönnek a csalásra.

Április 10. - A Star Wars ötödik bemutatója az USÁ-ban

Május 20. - Az ILM-nél felveszik a légi-robogós jelenetet.

Május - Öt évvel a film mozios premierje után a Star Wars megjelenik videokazettán. Egyelőre csak megrendelés útján lehet beszerezni, de így is nagyon gyorsan több, mint egymillió darab talál gazdára. Ebben az időben mai szemmmel hihetelenül borsos, hetven dollár feletti (!) áron kelnek el a videokazetták.

Szeptember - Két részben megjelenik Magyarországon a Star Wars képregényváltozata. Az Empire...-hez hasonlóan ez is hazai produktum. Ezután tizenöt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy ismét magyar nyelvű képregénynek örülhessenek a rajongók.

November 19. - Az Empire... harmadik bemutatója az USÁ-ban.


1983

Január 27. - Lucas hivatalosan Return of the Jedi-ra változtatja az új Star Wars film címét.

Május 25. - A Return of the Jedi premierje az Egyesült Államokban.

Június - Az USÁ-ban megjelenik a Return of the Jedi könyvváltozata


1984

Január - Lucas egy R2 robotot adományoz a Smithsonian Institution-nek.

Február - Az Egyesült Államokban Star Wars-ot először sugározzák a televízióban. Az amerikai klub taglétszáma ekkor éri el a csúcsot: 184 046 fő!

Április - A Jedi... egy Oscar-díjat nyer, négy másik kategóriában jelölést kap.

Szeptember 13. - A Return of the Jedi premierje Magyarországon.

Szeptember - Magyar nyelven is megjelenik a Jedi... storybook-ja.

December 25. - Magyarországon először sugározza a televízió a Star Wars-ot. Ezután csaknem két évtizednyi szünet következik...


1985

Március 28. - Első ízben játsszák a trilógiát együtt az észak-amerikai mozik.

Május 25. - A Star Wars nyolcadik 'születésnapján' újra bemutatják a Jedi...-t.

Május - Nyolc hónappal a magyarországi filmbemutató után hazánkban is megjelenik a Return of the Jedi regényváltozata

Szeptember 7. - Amerikában az ABC televíziós társaság jóvoltából megkezdődnek a Ewoks és a Droid Adventures Hour című rajzfilmsorozatok.


1986

Február 1. - A The Empire Strikes Back-et a kábeltelevíziós társaságok kezdik vetíteni az Egyesült Államokban.

Február 25. - A Return of the Jedi először jelenik meg videokazettán.

Szeptember 13. - Beindul a Ewok... sorozat második szezonja az ABC-nél.


1987

Január 9. - Disneyland-ben megnyitja kapuit a Star Tours. Később a többi Disney-parkba is eljut ez a látványosság.

Május 23. 24. 25. - Háromnapos ünnepségsorozatal emlékeznek a Star Wars bemutatójának tizedik évfordulójára. A meghívott vendégek között ott van George Lucas, valamint a trilógia alkotói és színészei is.

Szeptember 4. - Szívroham következtében meghal Richard Marquand, a Return of the Jedi rendezője.


1991

Május - Az Egyesült Államokban megjelenik Timothy Zahn 'Heir to the Empire' című Star Wars regénye, és villámgyorsan a New York Times best-seller listájának élére ugrik. Kezdetét veszi a 'Star Wars revival'.

December - Magyarországon is megjelenik Timothy Zahn könyve, "A Birodalom örökösei" címmel.


1992

Március 30. - Lucas átveszi az Irving G. Thalberg díjat, amely tulajdonképpen az Oscar életmű-díja. A díjat Steven Spielberg adja át.


1993

November 23. - Az Egyesült Államokban megjelenik a Star Wars Trilogy Anthology 4 CD-s set, mely az addigi legteljesebb összegzése a Star Wars filmek zenejének.


1994

Május - Lucas és Spielberg átveszik az University of Southern California (USC) tiszteletbeli doktori címét.

Augusztus 11. - Meghal Peter Cushing, Tarkin kormányzó alakítója.

November 1. - Lucas elkezdi írni az új Star Wars trilógia első filmjének történetét.


1995

Március 4. - San Francisco-ban megnyitja kapuit a 'The Art of Star Wars' kiállítás, és megdönt minden látogatottsági rekordot.

Április - A LucasFilm és a 20th Century Fox berkeiben felvetődik, hogy a közelgő huszadik évforduló alkalmából egy speciális videó-kiadásra újítsák fel a Star Wars-ot. Ehhez később hozzákapcsolják az Empire...-t és a Jedi...-t is.

Július - Egy évtizednyi szünet után a Star Wars action-figurák ismét megjelennek a játékboltok polcain. Ezek viszont már új tervezesüek, vagyis alapvetően más koncepciót követnek a hetvenes-nyolcvanas években gyártottakkal.

Augusztus 29. - A Star Wars trilógia THX-es felújítása megjelenik az Egyesült Államokban.

Október - A THX-es trilógia megjelenése Magyarországon. Hazai rajongók először vásárolhatják meg a filmeket. Eközben Amerikában egy Energizer reklám erejéig feltámad Darth Vader.


1996

Január - Lucas irányítása mellett a korábban kihagyott részek negatívjain és fix kópiáin dolgoznak.

Január 31. - Utoljára kapható a Star Wars trilógia eredeti változata videón. Az üzleti mérleg magáért beszél: csak Észak-Amerikában 22 millió (!) darabot értékesítettek.

Február 11. - Meghal Brian Daley, az eredeti Han Solo trilógia írója és a Star Wars rádiójáték-sorozat alkotója.

Március - Az Egyesült Államokban megjelenik a Star Wars galaxis "film-nélküli-filmproject"-jének regénye, a Shadows of the Empire. Hazánkban csak öt év késéssel juthatnak hozzá az olvasók.

Szeptember - Megkezdődik a Star Wars Trilogy Special Edition reklámkampánya.

Október 29. - Megalakul az első magyarországi Star Wars Fan Club.

November - Beindul a LucasFilm hivalos web-oldala, a starwars.com.


1997

Január 19. - George Lucas, Mark Hamill, Carrie Fisher és más sztárok részvételével Los Angeles-ben megkezdődik a Special Edition világpremierje.

Január 31. - Az észak-amerikai mozik elkezdik játszani a Star Wars Special Edition-t.

Február. - Az első japánnyelvű kiadás után végre angol és német nyelven is megjelenik a Star Wars Chronicles, a filmek készítéséről szóló eddigi leglátványosabb kiadvány.

Február 21. - A The Empire Strikes Back Special Edition bemutatója az USÁ-ban.

Március 14. - A Return of the Jedi Special Edition bemutatója az USÁ-ban.

Március 24. - Rick McCallum, Special Editon és az Episode I producere Magyarországra látogat

Március 27. - Magyarországon bemutatják a Star Wars Special Edition-t.

Április 10. - Magyarországon bemutatják a The Empire Strikes Back Special Edition-t.

Április 24. - Magyarországon bemutatják a Return of the Jedi Special Edition-t.

Június 12. - Carrie Fisher az MTV (Music Television) filmes díjkiosztó gáláján Chewbacca-nak ad át díjat.

Június 26. - Az angliai Leavesden stúdióban megkezdődik a Star Wars Episode I forgatása. A film munkacíme The Beginning, amit később Lucas megváltoztat The Phantom Menace-re.

Augusztus 26. - Az USÁ-ban megjelenik a Star Wars Trilogy Special Edition videokazetta

Október 25. - A magyar rajongói klub az első születésnapját ünnepli

Október 27. - Magyarországon megjelenik a Star Wars Trilogy Special Edition videokazetta. Az ünneplésből a magyar klub is kiveszi a részét

Október 31. - A Smithsonian Institutions National Air and Space Museum-ban megnyílik a Star Wars Magic of Myth kiállítás. Több mint kétszáz, az első trilógiában használt tárgy, kosztüm, modell, és eredeti story-board látható a tárlaton.


1998

Október - Megjelenik a 'Behind the Magic' multimédiás CD-ROM, mely a klasszikus trilógia készítését, cselekményét, hátterét dolgozza fel. A siker óriási, a kiadványt a rajongók azóta is alapműként kezelik.

November 17. - Az USÁ-ban a mozikba kerül az Episode I első trailer-e. A fanatikusok úgy özönlenek a filmszínházakban, mintha a teljes filmet láthatnák. A trailer-ből a starwars.com-ról harmincöt millió(!) letöltést regisztrálnak.


1999

Március 12. - Az Episode I második trailer-ének bemutatója

Május 3. - Beindul a The Phantom Menace háttéripari termékeinek árusítása. Az Egyesült Államokban hosszú sorok veszik ostrom alá a boltokat. Ezen a napon jelenik meg a film könyv- és képregényváltozata, valamint a soundtrack-lemez is. A vásárlók között felfedezik Leonardo DeCaprio-t is, akiről hamarosan elterjed a pletyka: a második részben ő fogja játszani Anaikn Skywalker-t. A LucasFilm illetékesei ezt úton-útfélen cáfolják.

Május 19. - Bemutatják a Star Wars-sorozat első részét, a The Phantom Menace-t. A díszelőadást három nappal korábbra, George Lucas 55. születésnapjára időzítik.

Június - Magyarországon, Anakin Skywalker-rel a fedelén megjelenik a The Phantom Menace könyvváltozata. Ugyanebben az évben - a világon egyedülálló módon - hazánkban még négyféle borítóval kerül a boltokba.

Szeptember 16. - Az Episode I premierje Magyarországon. Az eseménynek nagy a média visszhangja, és ehhez az is hozzájárul, hogy a rajongók jelmezbe öltözve vannak jelen a főváros mozijaiban. A premier idején ismét hazánkba látogat Rick McCallum.


2000

Április 3. - Magyarországon megjelenik a The Phantom Menace VHS-változata. A kiadás óriási siker, a boltok nyitásakor a rajongók valósággal megrohanják a nagyobb boltokat.

Április 4. - Az Egyesült Államokban megjelenik a The Phantom Menace VHS-változata. Két nap leforgása alatt ötmillió(!) darabot adnak el belőle a tengerentúlon.

Május 2. - Hayden Christensen személyében kiválasztják az Episode II legfontosabb karakterének, Anakin Skywalker figuráját alakító szereplőt.

Június 26. - Pontosan három évvel a The Phantom Menace forgatásának megkezdése után megindulnak az Episode II élőszereplős felvételei.

Augusztus 5. - Meghal Sir Alec Guiness, Obi-Wan Kenobi klasszikus trilógiabeli alakítója

Szeptember 13. - Meghal Shelagh Fraser, Beru néni alakítója

November 21. - Ismét megjelenik a Star Wars Special Editon videováltozata. Az újdonság az első kazettán található rövid making of... film az Episode II munkálatairól.


2001

Augusztus 2. - A LucasFilm-nél hivatalosan bejelentik: az Episode II végleges címe Attack of the Clones lesz.

Október 12. - A The Phantom Menace DVD-változatának megjelenése az Egyesült Államokban. A kiadás rövid időre a leggyorsabban fogyó DVD címét is birtokolja: egy hét alatt kétmilliót adnak el belőle.

November 2. - Az Episode II első trailere debütál az Interneten.

November 14. - Az Episode I DVD megjelenése Magyarországon. Reklámkampány hiányában a siker igencsak mérsékelt...


2002

Április 23. - Az Episode I-hoz hasonlóan most is hetekkel a film bemutatója előtt kezdődik a háttéripar nyomulása az üzletekben. A termékkör a három évvel korábbihoz képest igen szerény...

Április - Hazánkban megjelenik az Attack of the Clones regényváltozata.

Május 12. - Tizenhét és fél év után ismét Star Wars filmet láthatnak a magyar tévénézők. A The Phantom Menace egy kereskedelmi csatorna műsorán nézettségi rekordot dönt...

Május 14. - Az Attack of the Clones budapesti díszbemutatóján több mint harminc jelmezes rajongó vesz részt.

Május 16. - Az Episode II világpremierje. Most először fordul elő, hogy a hivatalos vetítések megkezdésekor a magyar rajongók előbb láthatják a filmet, mint a tengerentúli társaik. A 00.00 óra után pár perccel kezdődő közönségpremieren a hazai klub egy emberként ünnepli az Attack of the Clones-t.

November 12. - Az Episode II az Egyesült Államokban megjelenik DVD-n és VHS kazettán.

November 13. - Magyar rajongók egy csoportja látogatást tesz a Skywalker Ranch-en

November 20. - Az Episode II Magyarországon megjelenik DVD-n és VHS kazettán. November 19-én késő este egy budapesti üzlet már hivatalosan árusítja a filmet.

November 24. - Tizennyolc év után ismét magyar tévécsatornán látható a Csillagok háborúja

December 1. - Először sugározza magyar tévécsatorna a The Empire Strikes Back-et

December 8. - A klasszikus trilógia harmadik filmje, a Return of the Jedi is sugárzásra kerül egy hazai kereskedelmi csatorna műsorán.


2003

Június 30. - Megkezdődnek az Episode III élőszereplős felvételei.


2004

Július 24. - Steve Sansweet látványos külsőségek között bejelenti: a harmadik rész címe Revenge of the Sith!

Augusztus 23. - Az Episode III munkálatait kiegészítő két hetes utóforgatás kezdődik Angliában.

Szeptember 21. - Először jelenik meg a Star Wars Trilogy DVD-n, és kiugróan magas eladási számokat produkál. A Star Wars Battlefront video-játékkal együtt megjelentetett díszdobozos kiadás az első napon 116 millió dolláros bevételt termelt. A három filmes, bonusz lemezes változat nálunk is megjelenik, de mivel nincs rajta szinkron, nem fogy túlságosan jól hazánkban. A DVD megjelenéssel egy időben felújítva kerül a boltokba a három film zenéje is.

2005

Április - Több mint egy hónappal a premier előtt boltokba kerülnek a harmadik rész termékei. A siker óriási, az Episode II-val ellentétben sokkal nagyobb a választék.

Május 13. - A Revenge of the Sith sajtópremierje Magyarországon. A filmre láthatóan nagy a tülekedés az újságírók között, akik meglepően kedvező kritikákat írnak a filmről. A szokásoktól eltérően egyébként nem szinkronosan, hanem feliratosan vetítik a filmet.

Május 19. - Az Episode III - Revenge of the Sith világpremierje. A siker elképesztő, a film egyik rekordot dönti a másik után, és mind idők tíz legsikeresebb alkotása közé verekszi fel magát. A világpremiernek hála a budapesti mozik nézettségi rekordokat döntenek. Akad olyan multplex mozi, mely az összes termében a harmadik részt vetíti. A hazai rajongói klub az éjféli első vetítés előtt háromórás műsorral köszönti a premiert.

November 1. - A tengerentúlon megjelenik DVD-n az Episode III Revenge of the Sith. A siker óriási, a magyar kiadás azonban szokás szerint csúszik.

December 1. - Megjelenik Magyarországon is a Revenge of the Sith DVD-n és korlátozott példányszámban VHS-en is. A késés oka: első ízben került szinkron a magyar Star Wars DVD-re.

December 6. - Ismét megjelenik a 2004-es trilógiás DVD-kiadás, ezúttal bonus disc nélkül. A csomagolás új, a tartalom azonban változatlan. Ez a díszdoboz Magyarországon nem kerül forgalomba.

Decembert 10. - A Magyar Star Wars Klub önálló rendezvénnyel ünnepli az Episode III DVD megjelenését. Ezen a napon Gruber Hugót, Palpatine császár szinkronizálóját látják vendégül.


2006

Február 11. - Hosszú kihagyás után ismét van saját kiadványa a Magyar Star Wars Klubnak. Ezen a napon jelenik meg a Starfighter című fanzine, mely nem kerül kereskedelmi forgalomba, hiszen kizárólag a klub tagjai számára készül.

Szeptember 12. - Először jelenik meg a klasszikus trilógia eredeti, felújítatlan változata DVD-n, csatolva a 2004-es újboli kiadáshoz. Magyarországon ez - többek között a szinkron hiánya miatt - nem jelenik meg. A DVD-t korlátozott ideig, december 31-ig forgalmazzák.

Október 14. - A Magyar Star Wars Klub 10. születésnapját ünnepli. Ezen a rendezvényen vendégként jelen van Zsigmond Tamara és Moser Károly, Amidala és Anakin szinkronizálói, valamint Novák Péter, az ismert média személyiség, aki a korábbi években sokat szerepelt a klub rendezvényein.