Star Wars Trilogy The Original Soundtrack Anthology
4 CD-s kiadvány a kilencvenes évekből
Barta Zoltán összeállítása

A nyolcvanas években, amikor a lemezgyűjtési láz hazánkban is magasra csapott, sokak előtt nyitva állt a lehetőség, hogy megszerezzék a Star Wars-filmek zenéjét. Így voltam ezzel jómagam is, viszont a trilógia soundtrack albumai egyre kevesebbet adtak vissza a mozis élményből, éppen ezért kissé keserű szájízzel vettem tudomásul, hogy kedvenc filmzenéim ennyire megcsonkítva kerültek bakelitre. A helyzeten az abban a korszakban megjelenő első CD-s kiadások sem javítottak, ugyanis a korabeli albumok anyagai változatlan formában kerültek a boltokba. (A The Empire Strikes Back ráadásul a szimpla verzióban, holott eredetileg 1980-ban megjelent belőle egy dupla változat is.)

Ez az állapot a kilencvenes évek elején változott meg. 1994 nyarán Londonban jártam, és egy igazi Virgin Megastore-ban pillantottam meg a nagyon szép kivitelű Star Wars Trilogy The Original Soundtrack Anthology 4 CD Set-et. Akkor nem tudtam milyen tartalommal jelent meg ez a gyűjtemény - dobozról sajnos nem derül ki -, és nem voltam biztos abban, hogy nem csak az eredetileg megjelentetett albumokat rakták össze egyetlen egésszé. Kételkedésemnek csak itthon tudtam hitelt érdemlően utána járni, mert a hazai lemezboltok egy része cellofánozás nélkül árulta az Anthology-t, így végre bele tudtam kukkantani, mit is takar a vaskos díszdoboz.

Meglepődtem, mert a várakozásaimmal ellentétben tényleg nem csak a korábban kiadott anyagokat, hanem mindhárom film akkoriban teljes(ebb)nek tartott muzsikáját tartalmazta a 4 CD. (A Special Edition dupla albumok megjelenéséig ez az állítás igaznak is tűnhetett.)

Az album 1993. november 23-án jelent meg az Egyesült Államokban, és a hetvenöt felvételével, valamint csaknem háromszáz (!) percnyi zenei tartalmával sok mindent pótolt, ami a korábbi, meglehetősen "soványka" kiadásokról lemaradt. Emiatt négylemezes ez az antológia. Az első három CD a Star Wars, a The Empire Strikes Back és a Return of the Jedi zenéjét, míg negyedik leginkább a többiről lemaradt anyagokat tartalmazza. Az első lemez gyakorlatilag az 1977-es sorrendbe állított verziója, leszámítva az örökbecsű Cantina Band-et, mely így az utolsó lemezen kapott helyet. A negyedik lemezre rákerült néhány korai "próbálkozás" is, amelyek vagy nem voltak elég dinamikusak, vagy hangulatilag nem illettek a képi világhoz, és ezért Williams kénytelen volt kissé átdolgozni. (Ilyenek például a Return of the Jedi és a Leia Breaks the News) A zenei témák közül néhány pedig a filmben hallható verzióban szólal meg. (Funeral Pyre for a Jedi, Ewok Celebration).

Itt csendült fel első ízben hivatalos John Willams-es albumon a Twentieth Century Fox Fanfare, aminek lemezen való megjelenése érdekében a rajongók már régóta nyafogtak. Ez az engedmény csak azért kerülhetett rá az albumra, mert sokan az eredeti filmekhez tartozó elemként kezelték, és ha úgy vesszük, tényleg azzá vált már a korai időktől kezdve. Enélkül a húsz másodperces bevezetés nélkül az 1977-es dupla Star Wars-album zenéje is egy kicsit csonkának hatott. (Azt persze meg kell jegyeznünk, hogy 1990-ben a Utah Symphony Orchestra Star Wars Trilogy című feldolgozáslemezén már elhagzott a hiányolt bevezető, de korábban igazi Star Wars-os filmzene albumon még egyáltalán nem csendült fel.)

Az Anthology néhány titokról is fellebbenti a fátylat. Többek között arról, hogy a Jabba palota zenekarában éneklő Sy Snootles hangját egy bizonyos Michelle Gruska kölcsönözte, és a szövegét pedig Anne Arbogast írta. Valamint a Ewok Celebration angol nyelvű szövegét John Willaims követte el, amit később a hangeffektek nagymestere, Ben Burtt "ültetett" át ewok nyelvre.

A szép díszdobozban található egy könyvecske, amelyben valamennyi felvételről megtudható, melyik részben, melyik jelenetben erősíti a dramaturgiát. A szöveges részt a filmekből vett képekkel, eredeti story-boardokkal, és Ralph McQuarrie művészi festményeivel illusztrálták. Sok-sok fotó ad "hangulatjelentést" a korabeli stúdiómunkákról, azokról a pillanatokról, amikor Williams elmélyülten magyarázza a London Symphony Orchestra-nak, hogy milyennek képzeli a film zenéjét.

És még egy fontos dolog. Az Anthology ugyanis azon ritka Star Wars-os filmeze albumok közé tartozik, amelyen sorrendben hallgathatóak meg a felvételek, és nem pedig 'összevissza'. Az összevisszaság persze a hangulati sorrendiséget takar, de azt már nyolcvanas években sem értették a rajongók, hogy miért így kell a számukra legértékesebb filmek zenéjét kiadni.

A Star Wars Trilogy The Original Soundtrack Anthology 4 CD Set méltó helyet érdemel a gyűjtők és a rajongók polcain, hiszen a későbbi kiadások hiányt pótoltak ugyan, de általa rengeteg minden el is veszett a filmek (eredeti) zenéjéből. És aki manapság szeretne hozzájutni, még mindig megteheti, hiszen a mai napig felbukkan nemcsak
klubos rendezvényeken, hanem kisebb lemezboltok kínálatában is.

Az 1993-ban megjelent 'Star Wars The Original Soundtrack Anthology' dobozának elő- és hátoldala, a CD-k borítói, a lemezek grafikája, valamint a kiadványhoz mellékelt füzet borítója. (A CD-borítók eredeti design-ja úgy kett megtervezve, hogy a filmek logoi alig látszanak rajtuk, így ezeken erősítenünk kellett):
 


A 'Star Wars The Original Soundtrack Anthology' 4 CD-s albumon elhangzó felvételek:

Disc 1: Star Wars

1. Twentieth Century Fox Fanfare with CinemaScope Extension
2. Star Wars Theme
3. Imperial Attack
4. Desert/The Robot Auction
5. Little People Work
6. Princess Appears
7. Land of the Sand People
8. Return Home
9. Inner City
10. Mouse Robot/Blasting Off
11. Rescue of the Princess
12. Walls Converge
13. Ben's Death/The Fighter Attack
14. Princess Leia's Theme
15. Last Battle
16. Throne Room (End Titles)

Disc 2: The Empire Strikes Back

1. Twentieth Century Fox Fanfare with CinemaScope Extension
2. Star Wars Theme
3. Luke's Escape
4. Luke's Rescue
5. Imperial March (Darth Vader's Theme)
6. Battle in the Snow
7. Luke's First Crash
8. Rebels Escape Again
9. Asteroid Field
10. Yoda's Theme
11. Han Solo and the Princess
12. Training of a Jedi Knight
13. Magic Tree
14. Yoda and the Force
15. City in the Clouds
16. Lando's Palace
17. Duel
18. Hyperspace
19. Star Wars Finale

Disc 3: Return Of The Jedi

1. Twentieth Century Fox Fanfare with CinemaScope Extension
2. Star Wars Theme
3. Han Solo Returns
4. Fight in the Dungeon
5. Return of the Jedi
6. Emperor Arrives
7. Death of Yoda
8. Parade of the Ewoks
9. Luke and Leia
10. Emperor Confronts Luke
11. Into the Trap
12. First Ewok Battle/Fight with the Fighters
13. Forest Battle
14. Final Duel/Into the Death Star
15. Emperor's Death
16. Darth Vader's Death
17. Through the Flames
18. Leia Breaks the News/Funeral Pyre for a Jedi
19. Ewok Celebration/Finale

Disc 4: Outtakes and previously unreleased music from Star Wars, The Empire Strikes Back and Return of the Jedi

1. Twentieth Century Fox Fanfare with CinemaScope Extension
2. Star Wars Theme [Alternate Version]
3. Heroic Ewok/The Fllet Goes into Hyperspace
4. Hive of Villainy
5. Destruction of Alderaan
6. Drawing the Battle Lines/Leia's Instructions
7. Ewok Battle
8. Attack Postion
9. Crash Landing
10. Cantina Band
11. Lapti Nek
12. Cantina Band, No. 2
13. Faking the Code
14. Brother and Sister
15. Standing By
16. Leia Is Wounded/Luke and Vader Duel
17. Carbon Freeze/Luke Pursuses the Captives/Departure of Boba Fett
18. Losing a Hand
19. Return of the Jedi [Alternate Version]
20. Leia Breaks the News [Alternate Version]
21. Ewok Celebration