The Imperial March
CD-Maxi, két változatban - 1997
Barta Zoltán összeállítása

A filmzenék gyűjtői alapvetően ugyanúgy állnak a bakelit- és a CD-gyűjtéshez, mint minden máshoz. Magyarán nem feltétlenül szükséges új, vagy a korábbiaktól eltérő zenei elemet tartalmaznia egy korongnak ahhoz, hogy a kollekciójuk részéve tegyék. A Star Wars albumokhoz megjelent CD-Maxik közül a legtöbb pedig ilyen volt. Zeneileg nem voltak nagy durranások, akkoriban mégis sokan hajkurászták és a mai napig is hajkurásszák őket.

1997-ben a Special Edition idején a The Imperial March volt a nyitánya a Star Wars-os CD-Maxi szériának, és ez a kiadás bizony telitalálatnak bizonyult. A Vader-fej formájura vágott lemezen ugyan semmilyen extra zenei elem nem kapott helyet, ettől függetlenül a gyűjtők mindent megtettek azért, hogy beszerezhessék. A kelendőségét talán a Special Edition által felkelett érdeklődésnek köszönheti, no, meg talán annak is, hogy hasonlóval eddig nem találkozhattak a rajongók. Az egyszámos, kizárólagosan promóciós célokra megjelent, bolti forgalmazásból kimaradt kiadvány tehát kézen-közön felbukkanva aratott szép sikert.

A The Imperial March második kiadása már kétszámos CD (a The Imperial March és a Betrayal at Bespin című felvételekkel) volt, és a korongon ismét Darth Vader látható, de most már szabványos korong formára szitázva. (Azért némi extraként bejátszik az a körülmény, hogy a korong nem nyomott felülete átlátszó.) Zeneileg ez sem tartalmaz újdonságot, ugyanis az "újrakeverés" ekkor még nem volt divatban a Star Wars komolyzenei kínálatában, ezért csak az albumról kimásolt felvételek hallhatók a lemezen.

 

Az 1997-ben megjelent The Imperial March CD-maxi két változatának borítói és lemezei: