The Empire Strikes Back
Soundtrack album, bakeliten (1980)
Barta Zoltán összeállítása

John Williams nem lehetett könnyű helyzetben, amikor George Lucas felkérte a második Star Wars film zenéjének megkomponálására. A mester az előzőért begyűjthetett néhány nagy szakmai elismerést - többek között az Oscart is - így tehát az új film zenéje nem válhatott egyszerűen csak az előző silány utánzatává.

A The Empire Strikes Back soundtrack album felvételei egy sokkal árnyaltabb világegyetembe kalauzolják a hallgatót. Szinte az összes főbb karakter és helyszín kapott valamilyen motívumot, és ezzel a zeneszerzőnek sikerült elérnie, hogy a rajongók a zenét hallva rögtön be tudják azonosítani a jeleneteket. Ez pedig nem csekélység, főleg olyanoktól, akik nagyzenekari műveket kizárólag filmzeneként ismernek.

A lemez átmenet volt az első film dupla-, és a trilógia befejezésekor divatossá vált szimpla bakelit albumos időszak között. Éppen ezért kétféle változatban volt kapható. A kétlemezes verzió tizenhét számot tartalmaz, és a főcímzenével indul. Az egylemezesen már csak tíz felvétel hallható, és ezek más sorrendben elhangozva másféle hangulati összegzést nyújtanak.

A soundtrack abszolút slágere - ha szabad ilyet mondani egy kísérőzenéről - a The Imperial March lett. De miért is ne lehetne, elvégre pontosan azért készült. A kompozíció, akárcsak azok a képsorok, melyeket dramaturgiailag volt hivatott megtámogatni, tele vannak lendülettel, dinamizmussal, mindent elsöpörni akaró uralkodni vágyással. A Birodalmi Flotta felvonulását illusztráló zenéből erősen érződik a Wagneri hatás, ettől függetlenül mégsem gondoljuk koppintásnak.

Mivel a mester munkamódszeréhez hozzátartozott az egyes motívumok másodpercnyi pontossággal való levezénylése, talán nem meglepő, mennyire helyén van minden egyes hang. Ez megszokott dolog Williams-től, és ő, az időnként bizony előforduló áthallások ellenére már akkoriban is meg tudott lepni minket valami újdonsággal.

A dupla lemezhez, amolyan melléklet gyanánt csatoltak egy tizenkét oldalas, nagyméretű booklet-et, a filmből vett képekkel telepakolva. A booklet a zene hallgatását tette élvezetesebbé, mert aki nem elkalandozó fantáziával kívánta átélni a varázslatos muzsika taktusait, ott voltak a melléklet színes oldalai.

Végezetül egy jótanács: akár a ritkábban előforduló dupla, akár a szimpla verziónak bukkanunk a nyomára, gondoljunk arra, hogy a Star Wars filmek nem csak képileg forradalmasították a filmkészítést...

 
Az 1980-ban megjelent dupla bakelit lemezen elhangzó felvételek:

Side 1
1. Star Wars (Main Theme)
2. Yoda's Theme
3. The Training of a Jedi Knight
4. The Heroics of Luke and Han

Side 2
1. The Imperial March (Darth Vader's Theme)
2. Departure of Boba Fett
3. Han Solo and the Princess
4. Hyperspace
5. The Battle in the Snow

Side 3
1. The Asteroid Field
2. The City in the Clouds
3. Rebels at Bay
4. Yoda and the Force

Side 4
1. The Duel
2. The Magic Tree
3. Lando's Palace
4. Finale

Az 1980-ban megjelent szimpla bakelit lemezen elhangzó felvételek:

Side 1
1. The Imperial March (Darth Vader's Theme)
2. Yoda's Theme
3. The Asteroid Field
4. Han Solo and the Princess (Love Theme)
5. Finale

Side 2
1. Star Wars (Main Theme)
2. The Training of a Jedi Knight
3. Yoda and the Force
4. The Duel
5. The Battle in the Snow

A két album közötti eltérések már első ránézésre is szembeötlők. Mindkettőben a filmbeli kronológiát mellőzve állították össze a felvételek sorrendjét. A szimpla albumon még a nyitószám is más, hiszen az impozáns Imperial March került az élre, míg a film tulajdonképpeni főcímzenéje a második oldalra tolódott. A tíz felvételt tartalmazó lemez ennek ellenére egy hatásos keresztmetszetét nyújtja a kísérőzenének...

 

A szimpla kiadás első borítója:

A szimpla kiadás hátsó borítója:

A dupla kiadás első borítója:

A dupla kiadás hátsó borítója:


A dupla kiadás kinyitható belső borítója:


A dupla kiadás 12 oldalas mellékletének oldalai: