Across the Stars - 2002
Barta Zoltán írása

A Star Wars zenék története nem kizárólagosan a soundtrack albumokból áll. Az 1977-es első bemutató után Meco Monardo-val élen sokan feldolgozták a fülbemászó dallamokat. Aztán a kilencvenes évek második felében, a Special Edition kiadásával elindult az a CD-maxi sorozat, melynek darabjai az új bemutatók idején igencsak meg tudják dobogtatni a rajongók szívét. Ilyenek voltak a Cantina Band, az Imperial March, a Jedi Rocks CD-maxira kopírozott változatai, és persze a The Phantom Menace-t beharangozó Duel of the Fates-ről sem feledkezhetünk meg ebben a felsorolásban. (Az Imperial March és a Duel of the Fates nem került kereskedelmi forgalomba, csak promociós célokra kiadott CD-n léteztek.) E felsorolásból bizonyára kitűnik: John Williams a filmzeneszerzők között egyedülálló módon nemcsak arra volt képes, hogy zenéjével inspiráljon másokat, hanem arra is, hogy felvételeivel a CD-maxikat vásárlók és gyűjtők körében is állandó meglepetéseket szerezzen.

Aztán elérkezett a pillanat, és 2002 áprilisában, az Episode II premierje előtti megjelenések dömpingjében egy, a korábbi hagyományokkal szakító CD-maxi látott napvilágot. Az Across the Stars immár nem követte az átlagosan egyszámos irányvonalat. (Korábban csak a Cantina Band tartalmazott két felvételt.) Ezen a lemezen a tizenegy és fél perces játékidőben három felvételt hallgathatunk meg, méghozzá olyan változatokat, melyek nem szerepelnek az elsőként kiadott szimpla lemezen.

Az Across the Stars különlegességét kiemeli, hogy a hozzá készült video-clip nem más, mint egy jól kitalált egyveleg a film cselekményéből és zenéjéből merítve. A clip vágásánál nem kulisszatitkokra fektették a hangsúlyt, mint a Duel of the Fates esetében, hanem a főszereplő karakterek bemutatására - főleg Anakin és Amidala románcára - valamint a köréjük épülő zenei témák változatos hangszerelésben történő kibontakoztatására.

Az Across the Stars telitalálatnak is tekinthető abban a viszonylatban, hogy mi kerüljön CD-maxira és video-clipre a film reklámozása ürügyén. Az egyveleggé gyúrt zenei motívumok ellenére ugyanis a közönség a nagy ívűen hömpölygő szerelmi témára fog emlékezni. John Williams egészen biztosan tudatosan választotta ezt a klasszikus filmzenéket idéző dallamvilágot.

Az Across the Stars CD-maxi tehát nem a szerelmi téma változtatás nélküli másolata. Erről a CD-tokon egy igen figyelemfelkeltő matrica tájékoztatja a vásárlót: "New radio edit with sound effects and movie dialogue!!" Vagyis ez egy olyan rádió-változat, mely az Attack of the Clones-ból vett hang-effektusokat és filmbeli párbeszédeket tartalmaz.

A lemez szerkezeti felosztása tehát a következőképpen alakult: az első szám a video-clip hanganyaga, majd ezt követi az Across the Stars (Love Theme) című felvétel két és félpercesre rövidítve, és végül az első felvétel effektek és párbeszédek nélküli, tisztán a zenéből összeállított egyvelege.

Az Across the Stars (vagy ahogy Star Wars körökben rövidítenék mostanában: ATS) méltó folytatása egy díjazandó sorozatnak. Egyetlen hátránya csupán a hozzáférhetetlenség. Sajnos ez a CD-maxi sem kapható a lemezboltokban, és az idő múlásával a külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyűjtők számára sem lesz könnyen hozzáférhető darab.

(Ez a cikk eredetileg az Echo Base klubújság 25-ös számában volt olvasható.)

 

A 2002-ben megjelent Across the Stars CD-maxin a következő felvételek hangzanak el:

01. Across the Stars (Love Theme from Attack of the Clones with Movie Dialog and Effects)

02. Across the Stars (Love Theme)

03. Across the Stars (Instrumental Edit)