Kenny Baker
1934 - 2016
Barta Zoltán írása


A Star Wars-filmek egyik sajátossága, hogy sok szereplő neve úgy lett ismert világszerte, hogy az arcát a rajongók jó ideig nem is láthatták. Közéjük tartozott Kenny Baker is, aki apró termetének "köszönhetően" részese lehetett a nagy varázslatnak, amit a messzi-messzi galaxis hozott el számunkra.

Az 1934-ben született Kenny Bakernek már fiatalon, az ötvenes években rá kellett jönnie, hogy a termete egyedül a szórakoztató iparban engedi érvényesülni. Évtizedeket töltött törpékből álló társulatban, foglalkozott pantomimmel és zenével is. 1960-tól vett részt különböző filmes produkciókban. Több tucatnyi(!) alkotásban bukkant fel kisebb szerepekben, a Star Wars R2-D2-ja éppen ezért kiemelten fontos volt a karrierje számára. Nem tartották kimagasló színésznek, de az astromech droid kupolája alatt eltöltött időben mégis be tudta bizonytani, hogy egy alapvetően ridegnek gondolt szerkezetet is meg lehet tölteni érzelmekkel. Az első film sikere után TV-showkban, reklámokban, rövidfilmekben - pl. a Star Tours-hoz készített anyagban - is szerepelt. Elválaszthatatlan lett a szereptől, és a kimondtuk azt, hogy R2-D2, akkor rögtön beugrott Kenny Baker neve is. (Közben a karakter népszerűsége is soha nem látott magasságokba ért, így talán nem véletlen, hogy a 2000-es évek elején a LucasFilm 'Beneath the Dome' címmel már egy önálló 'kamudokumentumfilmet' is készített R2-D2 életéről, olyan megközelítésben, mintha a kis droid valóban létező személy lenne.) Neki - és persze Anthony Daniels-nek - köszönhetően alapvetően megváltozott nézők véleménye az ilyen karakterekről. Arról nem is beszélve, a forgatás egy ilyen dobozba zárva igazán embertpróbáló feladat volt. Amikor a hetvenes évek végén először olvastam arról, hogy egy apró termetű angol színész bújt R2-ba, kissé meglepődtem, hiszen gyerekfejjel nehéz volt elképzelnem, hogy egy ember, bármilyen kicsi is legyen, miképpen férhet egy el ilyen szerkezetben. Aztán persze kiderült a turpisság. Felnőttként nagyra tudom értékelni ezt a fajta munkát, és azt hiszem mindenki más is, aki legalább egy órát eltöltött valamilyen teljesen zárt jelmezben poshadva.

Kenny szinte az első pillanattól kezdve állandó résztvevője volt a rajongói találkozóknak. Mondhatnánk, hogy persze, más bevétele nem volt szegénynek, de azért mégiscsak nagyra becsülendő, hogy ennyi éven át képes volt mosolyogva fogadni az autogram kérők hadát, Aki pár hete elzarándokolt a Star Wars Celebration-re, még találkozhatott vele. (Néhány napja járt nálam két klubos haverom, akik a Celebration Europe-on még kértek tőle autogramot és közös fotót.) Már nem volt a legjobb bőrben, és néha elég nehezére esett egy-egy fotó aláírása is. De mégis ott volt, mert ott kellett lennie. Nélküle kicsit kevesebb lesz minden rendezvény, hiszen tisztelői, barátai soha többé nem találkozhatnak vele.

Az első hat epizódban, és sok más kisebb Star Wars-os produkcióban való részvétel halhatatlanná tették a nevét. A hetedik részben a megromlott egészségi állapota már csak a konzultánsi feladat ellátását tették lehetővé. 11 nappal a 82. születésnapja előtt hagyott itt minket.

Kenny Baker 1934 - 2016.

Az Erő legyen veled!