A Star Wars VHS-korszak végnapjai
Barta Zoltán összeállítása

Amikor 1995-ben az első megvásárolható Star Wars videó-trilógiát beharangozták nálunk is, a 'Tökéletes kép és hangminőség' szlogen volt jelszó. Jelen sorok írója persze mosolygott ezen, hiszen akkor már éppen egy évtizede gyűjtötte a VHS-kiadványokat, és ezek bizony nem a arról voltak híresek, hogy olyan tökéletes minőséget produkáltak volna. És ez érvényes persze arra a korszakra, hiszen mindenki emlékszik arra, milyen könnyedén megsérültek mindeféle különösebb ok nélkül. Emellett a drágább lejátszók sem voltak szuperbiztosak, és ha beütött valamilyen mechanikai gigszer, akkor egy kazettát minden előzetes figyelmeztetés nélkül ők is szívesen ledaráltak. VHS-en nem volt tehát egy életbiztosítás gyűjteményt tárolni, és még a drága gyári kiadványok sem lehettek biztonságban...

Ezek után a DVD-korszak maga volt az álom, és olyan nagyon nem sírta vissza senki a VHS-t. Az átmenet persze nem volt rövid, gyakorlatilag fél évtized kellett ahhoz, hogy a kazettákat felváltsák a DVD-lemezek. Ez az öt év viszont hozott még egy-két sikeres pillanatot a Star Wars-iparnak is, melyben az utolsó pillanatig erőltették a VHS-t, igyekezve egyre jobban kitolni a trilógia hőn áhított DVD-s premierjét, az utolsó centet is kifacsarva a forgalmazásból. A vége felé ez már Amerikában sem jött be, és en­nek szép példája volt 2000-ben a klasszikus trilógia fehérdobozos kiadása, amit két évvel később változatlan formában dobtak ismét piacra. Ez volt az első olyan Star Wars-díszdoboz, ami szépen 'beragadt' forgalmazóknál, és intő jelként mutatta a kereslet átalakulását. A kétezres évek elejétől nagy tömegeket már nem lehetett meghatni a VHS "szépségeivel", a vásárlók minőségre vágytak.

A sok negatívum ellenére persze sokan nosztalgiával gondolnak arra a két évtizedre, amikor a házi videózást a VHS uralta. És tényleg, a díszdobozok megjelenése igazi ünnepnap volt nem­csak a fanatikus rajongók, hanem az egyszerűbb filmbarátok körében is. A THX és a Special Edition sikere azonban már igencsak távolinak tűnt a kétezres évek első évtizedében, bár a szinkron nélküli DVD-k miatt sok háztartásban még sokáig forogtak az 'agyongyötört' videó-változatok.

Az alábbiakban a prequel-trilógia magyarországi videó-kiadásainak öt évén keresztül röviden végigtekinthetjük, hogy a piac változásával hogyan került egy nagy példányszámban eladott termékcsoport a futottak még kategóriába.

 

EPISODE I

2000. április 3-án, egy nappal az amerikai start előtt jelent meg hazánkban az Episode I videó-változata, a Special Edition tapasztalait felhasználva mindjárt kétféle kiszerelésben. A tetszetős design-nal felvértezett borítókat direkt úgy tervezték, hogy a vásárlóknak egy pillanatig se kelljen gondolkodni azon, hoigy a szinkronos vagy a feliratos verziót tartják-e a kezükben, és az eltérő gerinccel még azokra is gondoltak, akik mindkettőt begyűjtötték. (Full screen-es szinkronoson Darth Maul, a szélesvásznú feliratoson Obi-Wan és Qui-Gon volt látható.)

A Star Wars-os videó-kiadások között az Episode I meglehetősen nagy példányszámban talált gazdára, köszönhetően persze a szinkronnak. Ebből a változatból állítólag a feliratos többszöröse fogyott. Emellett a szinkronos verzió büszkélkedhetett azzal is, hogy a film eleji bevezető szöveg magyarra fordítva volt olvasható, vagyis nem volt hozzá szükség narrátorra sem pedig feliratozásra. (A másfél évvel később megjelent DVD-n egyébként nem volt szinkron, de erről nem a hazai kiadó tehetett.)

A videókazetták tehát hatalmas sikernek bizonyultak idehaza is, és a kritikusok immár a második fronton is elvesztették a kis háborújukat. A közönséget nem érdekelték a filmmel szembeni megnyílvánulások...

 

A Star Wars Episode I magyar VHS-kiadásának boritóí, a kazetták címkéi, valamint a dobozban megtalálható játékszlvény:EPISODE II

2002-ben második rész volt az első olyan Star Wars-film, ami a mozis premier évében már megjelenhetett videón és DVD-is. Nálunk ez utóbbi még igencsak drága mulatságnak számított, a VHS éppen ezért továbbra is állta a sarat a háztartásokban. A szinkron hiánya persze most is sokat rontott a lemezváltozat üzleti esélyein.

A borítón ezúttal csak egy apró felirat tájékoztatott arról, hogy éppen a feliratos vagy a szinkronos kiadást fürkésszük éppen. Cserébe viszont egy feliratozott kisfilmmel és a szintén feliratozott kihagyott jelenetekkel lepték meg a vásárlókat. Ezek azért fontosak, mert ennyi extra korábban nem jelent meg Star Wars videókon, másrészt pedig a Skywalker-ek történetét feldolgozó kisfilm csak itt volt megtalálható, a kihagyott jelenetek pedig a DVD-n nem kaptak magyra szöveget.

Hamarosan az első és a második rész összevont VHS-kiadása is felbukkant a kínálatban, kizárólag szinkronos változatban, hibás évszámmal. Tévedésből ugyanis 2001-et nyomtak a borítóra...

 

A Star Wars Episode II magyar VHS-kiadásának boritóí és a kazetta címkéje:


Az összevont Star Wars Episode I-II magyar VHS-kiadásának boritója, és az Episode I kazetta új címkéje:EPISODE III

Az Episode III premierjére a VHS-piac alaposan megroggyant, és a rajongók számára még az is bizonytalanná vált, hogy nálunk egyáltalán megjelenik-e ezen a hordozón. (A tengerentúlon csak kölcsönzői hálózatba került be a VHS, a boltok polcait már nem terhelték vele.) Aztán mégiscsak megjelent, bár a korábbi epizódokhoz képest jóval szerényebb példányszámban, és csak szinkronos full screen-es változatban. (Erre már nem került fel magyarul a bevezető szöveg.) Mivel a Sith-ek bosszúja DVD szinkront is kapott, ez tovább csökkentette az érdeklődést a VHS iránt. A megmaradt kazetták aztán néhány hónap múlva bekerültek a leértékelt termékek közé, és a szerencsések párszáz forintért is hozzájuthattak a prequel-trilógia befejező részének hivatalos kiadásához.

A korábbi várakozásokkal ellentétben a harmadik résszel egyidőben már nem jelent meg a trilógia VHS-gyűjteménye. A DVD ekkorra már végérvényesen maga alá temette házi videózás eme őskövületét...

A Star Wars Episode III magyar VHS-kiadásának boritója és a kazetta címkéje: