A Blu-ray-re várva...
Barta Zoltán írása

Lassan egy éve annak, hogy hivatalosan is bejelentették a Star Wars Saga Blu-ray megjelenésének tényét, és most a premier dátumához közeledve már van annyi információ birtokunkban, hogy érdemes egy kicsit elgondolkozni rajta, vajon érdemes lesz-e megvásárolni a kiadványokat...

Mielőtt mélyebben belemerülnénk a Blu-ray elemezésébe, engedjetek meg néhány személyes adalékot. Az elmúlt másfél évtizedben valahogy úgy alakult, hogy megrögzött gyűjtője lettem a videós - és DVD-s - Star Wars-kiadványoknak. Még akkor is, ha vajmi csekély különbséget vonultattak fel az egymást követő megjelenések. Azt éreztem, hogy ezek az adathordozók a kor olyan lenyomatai, melyek azt az adott pillanatot reprezentálják, amikor a kazetták és lemezek valami oknál fogva hatást gyakoroltak a rajongókra. Emlékezzünk, milyen eufórikus hangulat kísérte a THX-es, majd a Special Edition-ös VHS-kazetták boltokba kerülését. Sőt, még az Episode I valóságos népünnepély volt a maga nemében, és ez az eladott példányszámon is rendesen meglátszott.

A VHS aztán lassan elavult dologgá vált, a DVD-korszak meg nagyon nehezen köszöntött be a galaxisunk életében. Igen hosszúnak tűnő várakozás után azonban ez is elérkezett, és minden hibája ellenére csak a klasszikus trilógia három további kiadást ért meg a világszerte. (Kettőről mi lemaradtunk, és a szinkron hiánya miatt az egyik legfontosabb - a felújítatlan mozi-változatokat felelevenítő Unaltered Trilogy - sajnos soha nem jelent meg nálunk.)

Viszont alig bukkant fel a kereskedelmi forgalomban a Star Wars Trilogy DVD, máris hírek kezdtek terjengeni a nagyfelbontású verziókról, melyek a DVD-t felváltani szándékozó Blu-ray-en jelennének meg valamikor. Ennek kissé gátat szabott a tény, mely szerint 2006-ban megkezdődött a Star Wars-filmek HD-TV-s sugárzása, és amíg ennek jogai nem jártak le, addig nem igazán lehetett számítani a BD-s megjelenésre. Annak idején a VHS-ről DVD-re váltás hatalmas minőségi ugrás volt. Mindenki tátott szájjal bámulta az új hordozón megjelenő filmeket. A Blu-ray esetében az élmény megismétlődik, és a hatás most is döbbenetes. Nemcsak azért, mert Leia hercegnő sminkje az utolsó ecsetvonásig tisztán kivehető, hanem mert a látvány már szinte valószerűtlenül részletgazdag. Egy Star Wars-film esetében persze ez a minimum amit elvárhatunk, de persze feledjük, voltak már olyan melléfogások a BD-kiadványok eddigi történetében is, amikor a minőség jóval a DVD alá került. Ezen a téren azért optimista vagyok.

Most viszont, hogy karnyújtásnyi távolságba került az igazán impozáns kilenclemezes (!) Saga-kiadvány, valamint három-három lemezből álló trilógiák megjelenése, még van egy dolog, amit tisztáznunk kell magunkban. A legelszántabb rajongók a bejelentés percében letették nagyesküt, hogy nekik a kilenclemezes kell, punktum. Azon minden rajta van, sőt, annyi új extra is belefér, hogy igazán megéri majd a gyűjteményhez csatolni. De itt álljunk meg egy pillanatra. Amikor egy vásárló új filmes kiadványt vesz, azt általában alapos megfontolás után teszi, vagyis felméri, hogy a pénztárnál kifizetett összeg nemcsak kidobott pénz lesz-e. Az extrák mennyisége Star Wars-nál általában sokat nyom a latba, de ha alaposan belegondolunk, ki szokta megnézni egynél többször az extrák tartalmát? Főként, hogy eddig egyetlen hazai Star Wars-kiadvány extrái között sem voltak magyar feliratos változatok. (A filmeken meg szinkron nem volt, de hát ez egy másik történet.) Ez elvileg most változni fog, mert az új extrákon - vagy legalábbis egy részén - állítólag lesz felirat, és a filmeken pedig tutira lesz szinkron. Nyilvánvaló üzleti okokból ennek hiányában már meg sem jelenne Magyarországon a Star Wars Blu-ray.

Ez így már másképpen hangzik, és kicsiny hazánk rajongói máris úgy érezhetik, hogy igazán a kedvükbe járnak. Nos, meg kell mondanunk, a hazai forgalmazó folyamatosan törekszik erre. Nem tisztem őket védelmezni, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy gyakran a forgalmazón múlik a legkevesebb. A LucasFilm-mel hatalmas közelharcot kell vívni minden egyes dologért, ami nálunk eladhatóbbá teszi a lemezeket. (Szinkron, feliratok, stb.) Ennek fényében úgy tűnik, hogy a tengerentúlon senkit sem érdekel a kiadvány magyarországi sikere. A piac nagyságának ismeretében ez némileg így is van, hiszen bizonyos mértékig vesződséget jelent(het) nekik egy olyan régióban megjelenni, ahol a kilenclemezes BD esetében mindössze néhány száz eladott példányról van szó. Az interneten hőzöngő okostojások persze így is kötekedni fognak, megint felemlegetik azt a bizonyos rókabőrt, amit sokadszorra húznak le a Star Wars-ról, de azért legyünk objektívek: ez is egy olyan dolog, ami nem kötelező. Aki nem akarja megvenni, ne tegye!

Azt már tehát tudjuk, hogy a Saga kilenclemezes változata korlátozott példányszámban jelenik meg. Viszont az ára már nem annyira barátságos, mint a megszellőztettet tartalom. A Saga-ért 40 ezret, a két trilógiáért 20-20 ezret kérnek majd boltokban. (Ez utóbbiak nem lesznek limitálva.) Darabonként a filmeket nem vásárolhatjuk meg, tehát aki arra számított, hogy takarékossági okokból előbb a kedvenc részeit gyűjti be, annak csalódnia kell. Amikor bejelentették az amerikai árakat, jómagam is pont ennyire becsültem a hazai összeget, és már akkor is szomorúan konstatáltam, hogy ez már olyan kategória, amit sokan nem tudnak megfizetni. Egy ilyen film biztos ösztönöz néhány embert, hogy beruházzanak egy BD-lejátszóra is, de ez várhatóan nem lesz olyan látványos, mint tíz évvel korábban, a The Phantom Menace esetében.

De milyen lesz ez a sokat emlegetett kiadvány? Most talán hagyjuk a szigorú technikai jellemzőket a megjelenés utáni elemzésre, és foglalkozzunk a tartalommal. A hat film és a hozzájuk tartozó kötelező audio-kommentárok egy-egy lemezt foglalnak el. A Saga esetében a kilenc lemezből hatot, a trilógiáknál pedig ugyan ezek kerülnek a dobozba, extralemezek nélkül. Jelen pillanatban több kérdés is felmerülhet ezzel kapcsolatban: mennyit változott a 2004-es DVD-hez képest az egyes alkotások külleme, befolyásolták-e a lemezeket a korábbi rajongói visszajelzések, és az emlékezetes Revisited milyen hatást gyakorolt a fennálló hibák kijavítására? Mert valami kis újdonság mindenképpen kell bele, és az állandóan terjengő pletykák szerint apróbb változtatások biztosan felfedezhetőek lesznek majd a filmeken. Ez mindenképpen áldásos lenne, mert kellene végre egy olyan Star Wars kiadvány, ami nemcsak a marketingesek, hanem a rajongók szerint is tökéletes.

Az extrák listáját elnézve viszont vegyes érzéseim támadtak. A hetedik-nyolcadik lemezen található törölt és alternatív jelenet-csokor borítékolhatóan bombaként fog robbanni, és hiába különítik el őket, ismerve a rajongók leleményességét, napok alatt beleintegrálódnak a filmekbe. Az önálló lemezre pakolásnak így semmilyen hatása nem lesz. Emellett viszont örülök, hogy végre a kilencedik lemezen megjelennek - és ezzel szélesebb körben is elérhetővé válnak - a régi trilógia egykoron VHS-en publikált dokumentumfilmjei. (Ezek közül talán a Birodalom visszavág anyagát várják világszerte a leginkább.) Ez pozitív, de ezek mellett valahogy kevés a friss újdonság. Az ötödik epizód harmincadik évfordulójára készített beszélgetős mű biztosan érdekes lehet, de a rajongókat, fanatikusokat bemutató másfél órás (!) filmtől már előre fázok. Őszintén megvallva annyira érdekel a külföldi rajongók gyűjtögetése, jelmezkészítése, vagy bármiféle egyéb megnyilvánulása, mint őket a miénk: semennyire. Klassz dolog velük találkozni külföldi bulikon, megcsodálni a remek jelmezeiket, de egy ilyen drága kiadvány vásárlójaként nem őket szeretném bámulni. Eközben meg az jut az eszembe, hogy hány száz órányi(!) anyag van még mindig dobozban a Saga kulisszatitkairól, amit eddig egy pár emberen kívül szinte senki sem látott. Sokkal szívesebben nézném a filmek forgatásáról készített beszámolókat, és ezzel a véleménnyel talán nem vagyok egyedül.

Mindez persze csak egy szubjektív vélemény, mely az elmúlt másfél évtized gyűjtői tapasztalatát tükrözi. A megjelenés után természetesen szánunk egy alapos - a lemezek birtokában már kellőképpen objektív - elemzést a témának. Nagyon remélem, hogy ez(ek) a korszakzáró kiadvány(ok) szép sikert aratnak nálunk is, és nem jutnak az előző díszdobozok sorsára. Ehhez persze a forgalmazónak egy olyan reklámkampánnyal kellene előrukkolnia, amitől a rajongók valóban azt érzik: a Star Wars Blu-ray-nek feltétlenül a gyűjteményekben van a helye...

A 2011-ben megjelenő Star Wars Blue Ray-kiadványok dobozképei: