Star Wars Revisited
Jenőfi Norbert írása

Ideje beiktatni a szótárunkba egy új kifejezést - már ha eddig nem tettük volna meg: 'fanedit', azaz 'rajongói vágás', ami lényegében az adott film átszerkesztett, a rajongók kis köre által összerakott változatát jelenti. Hogy mire jó ez? Hát először is módosítani lehet a tempót, az egyes szereplők súlyát a történet egészéhez viszonyítva, kihagyhatók teljes jelenetsorok, és így tovább. Star Wars-fronton akkor mutatkozott be igazán e fanfilmes műfaj, amikor a felbőszült rajongók úgy döntöttek, hogy az új trilógia ügyefogyott figuráját, Jar-Jar Binks-et önhatalmúlag száműzik a történetből. No nem teljesen, épp csak marginális szerepre kárhoztatják...

Szentségtörés, mondhatnák sokan. De miért volna az, kérdezhetik mások, ugyancsak teljes joggal. A nagy stúdiók sem szoktak tekintettel lenni a direktori elkép­zelésekre. Amikor aztán a film nem úgy debütál a kasszáknál, mint ahogyan remélték, csattoghat újra az olló, és jöhet az ún. 'Director's Cut', vagyis a rendezői verzió. Lucas pedig még ezt is meg tudta fejelni; igaz, ő nem a kitaposott ösvényen haladt, ő 'Special Edition'-nek nevezte a felújított ó-trilógiát, ami már önmagában hordja a további tuning lehetőségét. 2004-ben hozták ki a DVD-s pakkot, amiben - csodák csodája - megint belepiszkáltak a filmekbe. Ahány kiadás, annyi verzió... Márpedig ha már az alkotók sem tartják úgymond tiszteletben a saját korábbi munkásságukat, akkor miért ne cselekedhetnének hasonlóan azok, akiknek a kedvére készült tulajdonképpen az adott mozi? És akkor még nem is szóltunk arról, hogy a közben rohamosan fejlődő technika olyan eszközöket és lehetőségeket ad a műkedvelő emberek kezébe is, amelyekkel lassan felvehetik a versenyt a gyártó cégek trükkstábjaival és lehetőségeivel. A mottó: javítsuk ki a hibákat, tegyük végre tökéletessé 'A' filmet! Ez persze hiú ábránd, de legalább marad tér más, újító szándékú emberkék előtt is.

Igazándiból háromféle fanedit-stílus éldegél békésen egymás mellett: az egyiknél a hangsávokat variálják, imitt-amott csiszolgatnak a képen is. A másiknál betoldanak pár kihagyott jelenetet, például azokat, amelyek a DVD-extrák között tűnnek fel. A harmadik mód az, hogy teljesen szétszedik a filmet, áthelyeznek jelene­teket, kitoldják, feljavítják azokat. Ez utóbbi a legérdekesebb.

Amiről most szólunk, az viszont olyasmi, ami mellett már egyszerűen képtelenség szó nélkül elmenni. Olyan alkotás ez, amely eddig az összes lehetséges díjat elnyer­te már a maga kategóriájában. (Igazság szerint "A Hónap Fanedit-je"-díjat többször is...) Egy 'Adywan' nicknevű rajongó (civil nevén Adrian Sayce, az angliai Shrewsbury'lakója) viszonylag' következe­tes'koncepcióval, és kétéves megfeszített tempójú munkával újraértelmezte a Csillagok háborúja negyedik részét, és közzé is tette azt "Star Wars – Revisited" (Csillagok háborúja - Újranézve) címmel. (És láthatóan nem terpeszkedik a babérjain, hanem sorban elkészíti a következő részeket is!) A végeredmény: kb. ilyennek szeretné látni egy vérbeli rajongó a 'super-extra-special edition'-t.

Mit is tett tehát ez a jóember? A két­layeres DVD dokumentációján több mint 500(!) oldalon hasonlítja össze a 2004-es hivatalos verziót és a sajátját. És még ez sem tartalmaz mindent! A mellékelt extrák egyikeként a filmet nézve láthatjuk a beírt megjegyzéseken, hogy az éppen aktuális képsoron mi változott (van olyan, amelyikhez már csak azt írja oda, hogy képtelen részletezni az apróbb módosításokat). Hát bizony, alig-alig akad bántatlanul hagyott képkocka...

De vajon mi is vezetett el ahhoz, hogy efféle, nem éppen idegkímélő elfoglaltságba kezdjen? Ő maga így indokolta: "Mindig is szerettem a filmek különleges kiadásait. Nagyon izgatott lettem, amikor bejelentették a 2004-es DVD-verziót. Természetesen az éjféli megjelenés pillanatában le is csaptam a dobozra, és rögvest inaltam is vele haza, hogy mielőbb megnézhessem. Beizzítottam a házimozi-rendszeremet (szerencsére a szomszédjaim éppen távol voltak), és betettem a lemezt. Elindult a film, én meg teljesen elképedtem. Mi a fenét műveltek a színekkel és a hangkeveréssel? Luke kardja zöld, Vaderé meg rózsaszín? Azt ígérték, hogy az új kiadás jobb lesz, mint a VHS volt! Szó se róla, a kép messze élesebb, de az új hibák teljesen tönkretették az élményt. Úgy döntöttem tehát, hogy nekem kell egy ’igazi’ DVD-s változat. Mivel korábban lenyűgözve néztem két rajongó feljavítását, ezt már magam akartam elkészíteni. Azt tűztem ki célul, hogy megmutatom, hogyan is kellene kinéznie a Trilógiának a 21. században."

Az elhatározást tett követte. Egy tematikus weboldal fórumán felvetette, mire is készül, minek nyomán ömleni kezdtek a javaslatok. (A folyamat azóta sem állt le, és jelenleg már ott tart, hogy az újabb munkálatokhoz külön ötletbörzét nyitottak, hogy filmenként mit, és miként kellene átalakítani.) "Hirtelen elkezdett növekedni ez a dolog. Én ezalatt nekiálltam egy profi szerkesztőprogram használatát elsajátítani, és lassan rájöttem, mi mindent lehet művelni vele. Valósággal új távlatok nyíltak meg előttem." Minden új volt számára, autodidakta módon, menet közben sajátította el a vágás-szerkesztés tudományát.

Először csak a színeket és hangot akarta rendbe tenni, aztán lassacskán már messzebbre is merészkedett - változtatott a vizuális összképen, mi több, néhol még a dramaturgián is. Begyűjtötte az összes lehetséges filmes, zenei és effekt­hanganyagot, amihez csak hozzáfért, hogy minél tökéletesebb eredményt érhessen el. Alapvetően mindent maga készített el (még a DVD-borító képét is ő festette), kivéve a Halálcsillagot, illetve a záró csatajelenetben rajzó TIE-vadászokat, amelyek digitális makettjeit egy másik rajongó bocsátotta rendelkezésére. (Más kérdés, hogy az előálló hiányosságok is részben pontosan ebből fakadnak; sok helyen világosan látható, hogy nem 3D-s renderrel, hanem egyszerű háttér-rajzzal dolgozott, ami miatt elveszett a térhatás.) Amúgy minden apróságot a többi SW-filmből ollózott ki, egy robbanás képét kivéve, amit a 'Stargate SG-1'-szériából emelt át, és montírozott bele az eredetibe.

Persze nem ment minden simán. "Akadt pár komolyabb hardver-hibám, sőt a már befejezett munkám egy része is odalett az egyik merevlemezem halála miatt. Olykor annyira elkeseredtem, hogy abba akartam hagyni. De sok emberkével álltam már kapcsolatban, akik azonnal a segítségemre siettek, hogy folytatni tudjam. A támogatásuk és a nagylelkűségük nélkül nem boldogultam volna, és ezért örökké hálás leszek nekik."

Ami kicsit megakasztotta Adywant, az az volt, hogy már kb. 80%-nál tartott, amikor hozzájutott a nagyfelbontású változathoz. Rövid gondolkodás után mégis maradt az eredeti tervei mellett, mert a betoldások egy részét még SD formátumból kellett kiemelnie (a korábbi, Laser­Disc-es anyagból), ami illúzióromboló lett volna 1080 pixeles méretre felhúzva. Ráadásul egy kiadós gépbővítés is halaszthatatlanná vált volna, tovább növelve az amúgy sem lebecsülendő költségeket. (Saját bevallása szerint több ezer fontja bánja a hobbiját.) A Blu-Ray-es modifikáció bejelentésének hírére határozott úgy, hogy 2016-ra megpróbálja mégiscsak összeütni a HD-s "ANH:R"-et.

Eleinte nem is kicsit tartott az esetleges jogi problémáktól, mára azonban már kissé megnyugodott. "A rajongói átszer­kesztések az idevágó törvények szürke zónájába esnek. A kikötés mindössze annyi, hogy rendelkezz a hivatalos lemez-kópiával, és ingyen dolgozz. A Lucasfilm azzal nyújt támogatást, hogy nem gördít akadályokat az efféle munkák elé, amiért is okvetlenül köszönet illeti őket. Tudják, hogy ez csak szórakozás, és nincs mögötte semmiféle rivalizálás. Jómagam eddig is sokat áldoztam a 'Revisited'-ért, de minden fizetős ajánlatot következetesen visszautasítottam." Talán pontosan emiatt döbbent meg a rajongótársak vehemens reakcióján.

"A többség részéről szerencsére pozitív visszajelzéseket kaptam. Volt azonban néhány nagyon súlyos is, halálos fenyegetésekkel körítve, mert hozzá merészeltem nyúlni ehhez az ikonikus filmhez. Na, ettől tényleg megijedtem - már nem magától a fenyegetéstől, hanem attól, hogy valaki idáig el tud jutni."
Ezzel együtt se most, se később nem tervez egy "Revisited: Special Edition"-t; még az új HD-s verzió is kérdéses. Azért azt zárójelben tegyük hozzá, hogy mégiscsak készült egy átirat - jóllehet más név alatt -, amellyel azok száját igyekszik befogni, akik a 'kevesebb a több' elvet képviselik; a "Purist Edition"-ben visszacsinálta a legkifogásoltabb módosításokat. Ezen túlmenően valószínűsíthető, hogy az 1080p-s átdolgozáskor beépülnek a menet közben szerzett tapasztalatok. (És ha már a Lucasfilm hallgatásánál tartunk, az felettébb furcsa, hogy bár ez a felújítás nem egyszerűen túlmutat a korábbi rajongói próbálkozásokon, hanem bizonyos mértékig szakmai értelemben is túllépett a cég egyes eredményein, ennek ellenére mégis úgy tesznek, mintha nem is létezne, pedig egész biztosan van róla valami véleményük. Sokak szerint a Trilógiának már az 1997-es Special Edition idején így kellett volna kinéznie, de sajnos az említett hét évvel későbbi első DVD-kiadás megjelenése idején még mindig ugyanott tartottunk. - a szerk.)

Adywan gyakorlatilag leállás nélkül folytatta a tevékenységét, még az "ANH:R" befejezése után is. Pihenés nélkül vágott bele az "Empire" átalakításába. Eredetileg már a 30. évfordulóra be is akarta fejezni, ám újabb, az előbbinél is drasztikusabb hatású winchester-komplikációk miatt ez a terve kútba esett. A jelenlegi elképzelései 2011 közepe-vége felé mutatnak. Mit is várhatunk tehát a "The Empire Strikes Back: Revisited"-től? Nézzük hát!

Az egész Trilógiára igaz, hogy a Lowry Digital szakemberi, akik bedigitalizálták a filmkópiákat, kicsit túlhajtották a színeket. Ez legrútabbul éppen az "Empire" esetében mutatkozik meg; az egész filmet természetellenes kék meg vörös fátyol borítja, amiről sok itthoni rajongó is azt sejti, hogy az a művészi koncepció része. Nos, ennyire azért nem... Adywan munkálkodásának egyik apropója pont ennek az eltorzult színvilágnak a helyreigazítása, ami az ötödik epizód trailerei­ben is már markánsan megmutatkozik. Ezenkívül menetközben sikerült szert tenni néhány új, hagyományos (pl. egy Fine Molds gyártmányú "Episode V"-os Millennium Falcon), illetve CGI-os (pl. aszteroida-kanyon) modellre, amelyek okvetlenül felhasználásra kerülnek.

A wampa ugyan megújul, de visszakerül abba a félig-meddig rejtélyes lény-státuszba, ahol eredetileg volt (noha ennek anno bevallottan a primitívre sikeredett maszk volt az oka). Az újabb ismereteknek megfelelően módosul a katonák viselete is, bár ez nyilván kevésbé lesz látványos, mint példának okáért a most is grandiózusabbá váló csata, amelyet több lépegető, és kiterjesztett hangsávok is jellemeznek. Az ion-lövedékek immár kék színűvé válnak, Yoda (no meg Bossk) szájmozgása semcsak tátogásra korlátozódik, hanem leképezi a szavait, és a Bespinen játszódó külsős jelenetek is letisztultabbak lesznek. Egy másik érdekes kérdés viszont az aszteroida-mezőben keringő burgonya és bakancs legendája. "Ezeket nem akarom eltávolítani, már csak azért sem, mert egyrészt előbb meg kellene találni azokat, ami eddig még senkinek sem sikerült, másrészt pedig, ha ott is vannak, az nem hiba, hanem az ILM trükkcsapat poénja. Azt pedig kár lenne elrontani." Mi több, "úgy vélem, a 'Birodalom' a Saga legjobb epizódja; nem tervezek mélyreható átfazonírozást, annyit biztosan nem, mint az 'Egy új remény' esetében".

Vannak már kész tervek a folytatásra is. "Nem szándékozom belekapni a 'Jedi'-ba, amíg be nem fejezem a mostani munkáimat, de van, amiben már most biztos vagyok, az egyik legnagyobb kihívás lesz számomra. Kicsit összefüggéstelennek látom, teljesen szét kell cincálni, és újólag egybeszerkeszteni. Össze akarom fésülni az előzmény-trilógiával, anélkül, hogy igazából bármit is megváltoztatnék. A részleteket illetően pl. a matt-painting-eknek (háttérfestmények) nagyobb mélységet szánok, Jabba palotáját különböző szögekből, a kamera mozgatásával is szeretném megmutatni. A SE-féle revü érzésem szerint nem illik a hangulathoz, inkább a régit javítanám fel. Az Endorra valódi csatát képzeltem el, nem csak szórványos lövöldözéseket. Kissé 'gonoszabbá' akarom tenni az ewokokat, hogy ne úgy nézzenek ki, és viselkedjenek, mint a játékmackók. Ha ehhez az kell, hogy kivágjam a velük készült anyag egy részét, meg fogom tenni. Azt szeretném, ha a harc igazi lenne, jól megkoreografált, hogy érezni lehessen, van tétje a dolognak. Az űrcsatát hasonlóan szeretném feldobni, mint azt az ANH:R-ben tettem; az Executor is többet szerepelne, és a Halálcsillagot sem kellene mindig ugyanabból a szögből látnunk."
És ott van még az előzmény-trilógia is...

Ambíció tehát van bőven. Az eddigiek fényében mégis azt kell mondanunk, van okunk bizakodni, hogy valami különleges csemegében lehet majd részünk. Persze lehet vitatni az egyes elgondolások miértjét (végtére is "csupán" egy rajongó saját elképzelései öltenek ilyenformán testet), de hogy olykor radikálisan más, ráadásul nagyon is tetszetős nézőpontból láthatjuk viszont a már szinte unásig ismert képsorokat és eseményeket, az egészen bizonyos...


Szubjektíven "Újranézve" (a teljesség igénye nélkül):

+
Harmonikusabb, egységes színvilág és hangzás
Újrafestett plazmasugarak
A Halálcsillag befejező munkálatai a Despayre mellett (új jelenet)
Luke és Kenobi beszélgetése logikus sorrendbe szedve
Kivágott Ronto-k
Feljavított kocsma-jelenet
Kompatibilis fénykard-színezés
Dinamikusabb űrcsaták mindenhol
Feltuningolt Yavin-bázis
Chewbacca is kap kitüntetést
Rengeteg látszólagos, de sokatmondó apróság helyretétele
Bonuszok a kétlayeres DVD-n: önálló zenei hangsáv; Jabba-szekvencia anaglif 3D-ben; alternatív Alderaan-pusztulás; két rejtett extra
Ja, és Han Solo lő először!

-
Kivágott buckapatkányok a Mos Eisley-jelenetben
Kihagyott Jabba-szekvencia
A Tatooine-tól a Devastator (Imperial-I) távozik, de a Halálcsillaghoz már az Avenger (Imperial-II) érkezik meg; a két hajóosztály felépítménye nem egyforma!
Kihagyott ziccer a remek kis CGI-űrjárművek alkalmazása (scifi3D.com)
Bántóan kétdimenziós hatás az új jelenetekben
Néhol furán megvágott zenei betoldások

Képek a Star Wars Revisited-ből: