Spaceballs - Űrgolyhók
Egy paródia a nyolcvanas évekből
Béres Sándor írása

Huszonkettedik születésnapját ünnepli idén a klasszikus sci-fi paródia a Spaceballs (Űrgolyhók) című film, melyet többek közt a Star Wars, a Star Trek és sok egyéb más világsiker film ihletett meg. A film ötlete a híres író-rendező-színész, Mel Brooks fejéből pattant ki, aki a mai napig járja a filmvilág sokat koptatott útját. A film forgatókönyvét mindössze hat hónap alatt írta meg, melyet aztán a mindenki által ismert és szeretet George Lucas is jóváhagyott, aki nagy rajongója volt Brooksnak és korábbi filmjeinek. A Spaceballs költségvetését 22-23 millióra becsülik, amely nem kell mondanunk, vissza is hozta az árát. A forgalmazása alatt 38 millió dollárt termelt az Egyesült Államokban, miközben ebből csak a nyitó hétvégén 6 milliót söpört be.

A filmben sok ismert színész is szerepet kapott, köztük a sajnos már eltávozott John Candy, aki a barátságos, ámde különösen kinéző Morzsa félig kutya, félig ember teremtményt alakítja. Lone Starr-t megformáló Bill Pullman, akinek ekkortájt kezdet beindulni színészi karrierje, hiszen ez volt második munkája Hoollywood-ban. Rick Moranis akit a Szellemirtók és a Drágám a kölykök...-filmekből már ismerhetünk, megkapta Dark Helmet karakterét, aki Darth Vader "bizarr alteregója" és alacsony termetével, nyakkendős ruhájával, valamit bogrács méretű sisakjával kiválóan alakít. Az alkotásban természetesen szerepet vállalt maga a rendező is, aki az elnököt és Yogurtot játssza. Szerepet kaptak még olyan rendkívüli színészek is, mint a szintetizátor hangú Michael Winslow és az Alien-ből ismert, John Hurt.

A terv az volt, a film szándékosan felidézze a tündérmesék látványképét, ahogy az a Druidia bolygó helyszín díszletén is jól megfigyelhető. A filmen keresztül a karakterek gyakran törik át a filmes falakat, miként saját termékeiket kínálgatják és tudatják, hogy film készül róluk és az egész nem a valóság. Például amikor a katonáknak sikerül elfogniuk főszereplők dublőreit, vagy amikor Helmet véletlenül megöl egy stábtagot, vagy éppen nekimegy a kamerának. Egy jelenetben elő is veszik a film kalózverzióját, ahol is látják az eddig megtörténteket és saját magukat a "Most"-ban.
Bár a legtöbb helyszín és karakter a Star Wars-filmeket paródiája, más filmeket is célba vesz, különösen: Cápa (az óriási cápához hasonlító űrhajó a Cápáéhoz hasonló zenével), Indiana Jones (amikor Morzsa megemlíti, hogy bemegy a végzet templomába, utána pedig Lone Starr megjelenik Indy barna bőrdzsekijében a "barlangban"), Superman: The Movie (zenei partitúra), Rendőr akadémia (Michael Winslow hang effektusai a radarnál), Híd a Kwai folyón (ismert témazenéjével), Wizard of Oz (első találkozás Yogurtal), Majmok bolygója (a Szabadság szoborra való utalásként megmarad űrhajó romjai), Rambo (Vespa hercegnő a gépfegyverrel), Star Trek (Snotty karaktere, a teleportáló sugár, Vulkáni nyakfogás) Rocky (feltételezet folytatás Rocky 1000-ig), Alien (John Hurt híres haláljelenete a filmből, Transformers (az űrgolyhók hajója átalakul).

A film szintén különféle szempontok szerint gúnyolja ki a '80-as évek kultúráját, pl. a videóbérlet, a gyorsétel, Mr. Coffe (az akortájt hódító kávé automata), tettekkel-gondolatokkal. Egy kis önreklám is szerepel a filmben, amikor a film kalózverzióját keresik Sandurz elhalad Brooks korábbi filmjei közül többnek a videokazettái előtt (The Producers, The Twelve Chairs, Blazing Saddles, Young Frankenstein, Silent Movie, High Anxiety, History of the World, Part I, and To Be or Not to Be).

Moranis állítólag modellezte Helmet maszkját Geoffrey Holder előadóművész hangjával, akinek hasonló hanggal rendelkezik, mint James Earl Jones, Darth Vader eredeti hangja.

A filmben utalnak az esetleges folytatásra is, amikor Yogurt azt mondja: - Ha isten is úgy akarja, találkozunk az Űrgolyhók 2-ben! 2004 szeptemberében felröppent egy hír, miszerint megcsinálják az előzmények trilógia paródiáját. Ez a híresztelés az interneten keringet, miszerint készül egy folytatás "Spaceballs 3: The Search For Spaceballs 2" címmel, de a tervet ismeretlen okok miatt törölték. 2005-re már napvilágot látott, hogy a Spaceballs egy animációs TV-showvá lenne változtatva. 2006. szeptember 21-én Mel Brooks bejelentette, hogy készített egy animélt tévésorozatot a Spaceballs alapján, ami 2008 szeptemberében debütált. A műsor Spaceballs: The Animated Series címmel került a kanadai Super Channel műsorára, de később az amerikai G4 csatorna is sugározni kezdte.

A filmmel egyidejűleg az Atlantic Records kibocsáltotta a Spaceballs: The Soundtrack-et is, amelynek zenei anyagát John Morris zeneszerző komponált.