Bart Wars
A Simpson család visszavág
Barta Zoltán összeállítása

Simpson család. Az amerikai televíziózás történetének egyik csodabogara. Aki ismeri a tengerentúli kreálmányokat, talán nem is csodálkozik a sikerén, hiszen a szereplők révén néha eléggé aktuális és a társadalmat érintő témákat feszegetnek. Ha pontosan akarnánk fogalmazni, a Simpson család egy görbe tükröt tart a nézők elé, azzal, hogy ilyenek vagytok, nézzétek! És nézik!

A világ egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozata sem kerülhette el a Star Wars univerzummal való kapcsolatfelvételt. De hát végül is, miért kerülte volna el? A Csillagok háborúja már annyira része az amerikai kultúrtörténetnek, hogy a széria készítői már azelőtt is bele-bele szőttek néhány elemet a hihetetlen népszerűséget elért filmekből. Az viszont most fordult elő, hogy a Simpson család mindennapjaiba közvetlenül is megjelent volna egy Star Wars hős, hogy a hangjával saját személyét "alakítsa" az egyik epizódban. És ha mindez még 1998-ban meg is jelent videó-kazettán, így a rajongóknak dupla volt az öröm, hiszen nem kellett a különböző ismétléseket lesni, vagy - a minőségromlás terhére - egymástól átmásolgatni.

A történet persze nem arról szól, amit a videó-kazetta borítója sugall. Vagyis nem Simpson-ék ruccannak át a Star Wars galaxisba, és nem Bart és Homer változik Luke Skywlker-ré, és Darth Vader-ré, hanem a 'híres' springfieldi sci-fi találkozón botlanak bele. A találkozó sztárvendége Mark Hamill, aki, hogyan másképp, Luke Skywalker alakjában jelenik meg, fényes külsőségek közepette. Az összesereglett jónép nagy lelkesedéssel üdvözli a trilógia egykori Jedi lovagját, de az örömmámor hamar lecsillapodik. Mark a megjelenése után ugyanis fénykardjával rögtön egy telefontársaság népszerűsítésébe kezd. A közönség lehurrogja, mert senki sem tudja igazán értékelni a havi tizenhét centes kedvezményt. A tömeg inkább a Csillagok háborújára kíváncsi, és emiatt tör ki a balhé. Mark ugyanis elköveti azt a hibát, hogy megkérdezi: ki szeretett volna szerepelni a Star Wars-ban. Persze mindenki. Nosza, akkor kellene gyorsan valaki Obi-Wan Kenobi szerepére, mert elő lehetne adni egy jelenetet. A közönség hatalmas túljelentkezéssel reagál a dologra. Elsőnek egy Spock-nak öltözött Trekker nyújtja a kezét, aztán jönnek a többiek. Mivel nem tudják eldönteni ki a legjobb közöttük, jöhet a bunyó. A tömegverekedést egy Chewbacca-polós úriember nyitja, leverve ezzel az egyik Obi-Wan aspiráns eminens fejét. (Később See Threepio feje is szépen száll keresztül a nagytermen.) A bunyózók már a sztárvendég testi épségét fenyegetik, és még a polgármester is Mark Hamill háta mögé bújik. Fia és lánya unszolására Homer Simpson siet a segítségükre, és kimenekülnek az időközben lángra lobbant épületből.

Mr. Hamill alaposan megtépve kerül ki az utcára, és gyorsan fel is szívódik. A polgármester viszont hálája jeléül Homer-t bízza meg testőri szereppel, a frissen leváltott embereinek helyébe.

Innen a cselekmény messze ágazik, és egy darabig nem is látjuk színét a Star Wars-nak. Helyette van viszont korrupció, amelynek szálai a polgármesterhez vezetnek. Homer, immár a város legfőbb elöljárójának mindeneseként csöppen az eseményekbe. Környezete szólamai ellenére egy ideig nem akarja észrevenni újdonsült főnöke üzelmeit. A patkányokból fejt iskolatej ügye azonban őt is felrázza, és arra kényszeríti a polgármestert, hogy a törvény szigorával csapjon le a városi bűnözőkre.

Tony, a patkánytejben érdekelt bandavezér válaszul el akarja tenni láb alól a polgármestert. Homer persze komolyan veszi, hogy megvédje a főnökét, és még az éttermi vacsoráját megkóstolja. A leszámolásra abban az étteremben kerülne sor, ahol éppen Mark Hamill lép fel. (A rendező egy cukrász, aki fehér munkaruhában dirigálja a műsort.) Haknizás ide vagy oda, Hamill Luke Skywalkernek öltözve, kezében fénykarddal ugrál egy vacak revüben.

És itt jönne egy jó poén, de sajnos a magyar nyelvben nem jön ki annyira, mint az eredetiben. A 'force' (erő) és a 'fork' (villa) az angolban hasonló hangzású, és éppen ez az, ami félreértésre adhat okot. (Nem mindegy, hogy 'Use the Force' vagy 'Use the fork'.) Vidulni így nem tudunk rajta, csak ha ismerjük az eredetit.

És még valami. Aki először lát Simpson filmet, biztos csodálkozik azon, miért engedi Mark Hamill ennyire "lejáratni" magát. A válasz eléggé kézenfekvő: mert a következő epizódban egy másik, nagyobb sztár jelenik meg Springfield-ben, és engedi meg, hogy kifigurázzák.

A Simpson család visszavág tehát igazi, a rekeszizmokat is próbára tevő csemegével szolgál. A kazetta azonban mindössze egyetlen Star Wars-os részt tartalmaz, a maradék három egyszerű árukapcsolás.

Az alábbiakban megtekinthető az 1998-ban kiadott Bart Wars - A Simpson család visszavág című video-kiadvány borítója és kazettája: