Episode I Widescreen Video Collector's Edition (2000)
Barta Zoltán összeállítása

Egy szép kis bonbonos doboz az évtized végéről... Első látásra így néz ki a Star Wars Episode I The Phantom Menace Widescreen Collector's Edition (még leírni is hosszú), az első rész extra VHS-változata. DVD-ről ekkor még csak álmodoztunk - másfél év volt hátra a The Phantom Menace megjelenéséig - és sajnos sokunknál az extra video sem jutott tovább az álmodozás szintjén. Ez a kiadvány ugyanis nemhogy nálunk, de Európában sem jelent meg hivatalosan, éppen ezért a gyűjtők kénytelenek voltak a tengerentúlról rendelgetni.

De térjünk rá a lényegre. A tetszetős csomagolású kiadvány valóban megérdemli a Collector's Edition minősítést, hiszen a mai napig is úgy tekinthetünk rá, mint értékhordozó kiadásra. Na persze ne a VHS-szalag minőségét tekintsük annak, sokkal inkább a mellé csomagolt egyebeket.

Felnyitva a doboz fedelét - mely alul rejti a papírtokba csúsztatott kazettát - egy ötvenkét oldalas terjedelemre zanzásított The Art of Star Wars kiadványt pillanthatunk meg. Nos, ez nem más, mint az igazi Art of... könyv rövidített, direkt ehhez a kiadáshoz formált változata. A néhány főbb karaktert, eseményt és helyszínt átörökítő verzió nem lebecsülendő kísérlet a vásárlók megnyerésére. Akinek ugyanis ez felkeltette az érdeklődését, az nem sokat habozott, és begyűjtötte az igazi The Art of Star Wars albumot. Akinek pedig elegendő volt a video mellett heverő kivonatos anyag, szintén jól járt, mert nemcsak egy limitált füzettel lett gazdagabb, hanem vázlatosan betekinthetett a tervezés bizonyos fázisaiba is.

A másik kuriózum az úgynevezett film strip, vagyis öt kockányi, 35 mm-es darab a filmből. A kilencvenes évek végén nagy keletje volt a trilógiás, celluloid darabkáknak, melyek meglehetősen borsos áron kerültek forgalomba. Ennél a díszdoboznál is valami ilyesmivel találkozhatunk. A különlegesség az benne, hogy nem egy és ugyan az a filmkocka-sor került dobozokba, vagyis ahány box-set, annyi frame-et fedezhettek fel bennük a rajongók. (Egyébként a tetszetős kartonba ágyazott filmkockákat fény felé fordítva minden további nélkül szemügyre lehet venni.)

És persze az éppen az Episode I idején mindenhová befurakodó Star Wars háttéripar remekeinek promotálása sem maradhatott ki a csomagból. A kazetta alatt megbújva fedezhetjük fel a Value Book elnevezésű füzetecskét. Ennek révén - ha módszeresen megrendeltünk belőle mindent - akár 70 dollárt is megsporólhattunk. Hát, már rég elmúltak ezek a szép napok, az akciós ajánlatok már nem érvényesek, ezért a Value Book is a gyűjtemény egyik jegyzett darabjaként végezte.

És végül a video. Jó gyűjtői kiadáshoz méltóan szélesvásznú változatban került rá az első rész, és előtte egy amolyan behind-the-scenes alkotással hangolódhattak rajongók a műre. A Filmmaking Has Turned a Corner című negyedórás dokumentumfilm a borítón beharangozottnak megfelelően valóban exkluzív összeállításnak tekinthető, ráadásul a régi trilógia korából is tartalmaz néhány, a fanatikus szíveket megdobogtató felvillanást.

 

A 2000-ben kiadott Star Wars Episode I The Phantom Menace Widescreen Video Collector's Edition díszdobozának elő- és hátsóborítója:

 


A díszdoboz kinyitva:


A videokazetta borítójának elő-, gerinc és hátoldala, valamint a kazetta:
 

A kivonatos The Art of Star Wars-füzet:


A 35 mm-es filmkockák kartonja:


Value Book, az akciós termékek széles skálájával: