Dressing a Galaxy
DVD-melléklet
Barta Zoltán írása

A 2005-ös év egyik legérdekesebb Star Wars kiadványa mindenképpen a Dressing a Galaxy - The Costumes of Star Wars című könyv volt, mely rögtön két változatban került a (nyugati) boltokba. Az első, a normál kiadás, mely "szimplán" az új trilógia elképesztő ruhatárát mutatja be. A második egy felturbózótt, bővített, anyagmintákkal megspékelt változat, melyhez külön extraként egy DVD lemez is járt.

Egy ilyen DVD mindig is megmozgatja a rajongók fantáziáját, hiszen a reklámok nem fukarkodtak az 'exclusive' jelző nyomatékos használatával. Éppen ezért fokozott figyelem irányul a rajta fellelhető mindennemű anyag megszerzésére.

Az élet azonban - ahogy ez már a LucasFilm hasonló kiadványainál is tapasztalható volt - keserű csalódásokkal van kikövezve. A Dressing a Galaxy ugyanis nem annyira 'exclusive', mint amilyennek elsőre gondolnánk, bár a limitált példányszáma azért nem lebecsülendő.

Nos, az asztali DVD-lejátszókba szánt lemez sajnos nem azt adja, amit a méregdrága könyv vásárlója feltételezne. Nem enged olyan szintű vizuális betekintést jelmeztervezés és kivitelezés kulisszáiba, mint maga a könyv. Míg a nyomtatott verziót hosszú napokig lehet bújni, addig a DVD a maga rövidke félórás(!) időtartamával nem ad okot az izgalomra. Az öt rövidfilmet - három és nyolc perc közötti időtartammal - tartalmazó korong talán csak azoknak meglepetés, akik nem ismerik betéve a prequel-trilógia DVD-k extráit. (Az EPK - Electronic Press Kit - megjelelölésű filmecskék pedig a neten fel-felbukkantak.)

Persze el lehet morfondírozni azon, miért kell DVD-lemezeket kiadni egy ilyen könyvhöz. (A Sculpting a Galaxy-hoz is készülz hasonló, bár azt még nem tudtam metekinteni.) Pedig Trisha Biggar, a jelmeztervező beleadott apait-anyait a könyvbe is, éppen ezért talán megérdemelte volna, hogy egy kicsivel hosszabb, és érdemben tartalmasabb videoanyaggal is megtámogassák élete fő művét. A hölgy valóban nagyszerű munkát végzett, főleg, ha George Lucas különleges elvárásainak is maradéktalanul meg tudott felelni.

És még egy furcsaság: a DVD-kiadványhoz nem készült tok, vagyis a lemez a könyvben kialakított tartóban lett elhelyezve...

Ha osztályozni kellene, akkor adhatnánk neki egy erős kettest, de akkor ebben már benne van a korlátozott példányszám miatti értéke is.

(Köszönet Bori Istvánnak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta a lemezt.)

 

A 2005-ben kiadott Dressing a Galaxy című könyv extra változatához mellékelt DVD-lemez:

 

Dressing a Galaxy DVD-menük: