The Story of Star Wars
Bonus DVD
Barta Zoltán összeállítása

Ha van értelmetlen összeállítás a világon, akkor ezt a címet minden bizonnyal a The Story of Star Wars DVD toronymagasan elviszi. Pedig az utóbbi időben egészen biztosan sokan akarták volna megszerzi ezt a lemezt, most mégis megpróbálok róla lebeszélni annyi rajongót, amennyit csak lehet. Kivéve persze, ha éppenséggel nincs szüksége valakinek egy olyan összevágott verzióra, amiből a harmadik rész eseményei hiányoznak...

Ha már Bonus DVD - legalább is így van aposztrofálva a borítóján - akkor adjon valami pluszt, amitől megvadulnak a fanatikusok. Én mindenképpen így állnék egy ilyen kiadványhoz, de a mikor nem ezt kapom, akkor egy kicsit meg vagyok hökkenve. (Ez volt az Episode III - Activity Centre esetében is.) Nos, a The Story of Star Wars nem más mint két harminc perces best of... a két trilógiából ollózva. Itt most akár be is fejezhetném az írást, mert összesen ennyi, és nem több a DVD anyaga.

A tartalom szerint a lemez két részre van tehát osztva. Ezt a címek alapján nem trilógiákra, hanem Anakin és Luke Skywalker sztorijára bontva meséli See Threepio és Artoo Detoo. (Ennyi pozitívzum azért van a dologban, hiszen az eredeti, filmbeli robotok tűnnek fel a képernyőn, és Threepio hangját természetesen Anthony Daniels kölcsönzi.)

A lemez menűje hihetetlenül amatőr, és még csak a látszata sem merül fel annak, hogy profibb módon is megcsinálhatták volna. Fejezetekre, vagyis chapterekre bontás egyáltalán nincs, pedig ezt legalább az epizódok közé beszúrhatták volna. A másik nagy hátulütő a 2004-es készítési dátum, mely miatt Anakin története nem ér el a drámai végkifejletig, hanem a Klónháborúk kezdetekor befejeződik.

Luke Skywalker esetében már teljes a kép, itt mindhárom klasszikus trilógiás film eseményeit végikövethetük harminc percben. Threepio csak néha, az egyes epizódok között veszi át személyesen a szót, amolyan hatásszünetet tartva a sztoriban.

Aztán amikor a második résznek is vége szakad, és hiába keresünk valami kis plusz extrát a lemezen, nem találunk rajta semmit. Slussz, ennyi volt... És amikor kivesszük a lejátszóból a korongot felötlik bennünk a kérdés: ez tényleg egy hivatalos LucasFilm kiadvány volt? (A lemezt külön kiadványként hivatalosan nem árulták, hanem általában árukapcsolásként - például a legutóbbi trilógiás DVD-hez hozzácsapva - lehetett hozzájutni.)

Az alábbiakban megtekinthető a 2004-ben készült, és 2005-ben kiadott The Story of Star Wars DVD borítója és lemez-címkéje: