Star Wars Unaltered Trilogy DVD
Barta Zoltán írása

Egy évtizednyi rajongói siránkozás, aláírásgyűjtés és egyéb látványos véleménynyilvánítás után végre megjelent a hőn áhított eredeti trilógia felújítatlan, "fapados" DVD-változata. Persze nálunk nem, és a korlátozott forgalmazási időt tekintve erre már nincs is esély. Azt viszont nem árt tudni, hogy a kilencvenes évek közepének színvonala alatt piacra dobott friss kiadás külföldön a boltokba kerülése előtt sok ellenvéleményt váltott ki nemcsak a hivatásos kritikusokból hanem a lehetséges vásárlókból is.

De hát akkor nem is örülhetnénk neki? Dehogynem, ugyanis a rongyosra játszott, és a néhanapján ránk törő retro-érzés ürügyén előszedett régi VHS-díszdobozok szalagjai megmenekülnek a megsemmisüléstől, és méltóképpen szenderülnek hibernált öröklétre a gyűjtemények polcain. (Nálunk persze ez csak az 1995-ös THX-es kiadásra vonatkozik) 2006. szeptember 12. éppen ezért fontos dátum a Star Wars-fanok életében, hiszen elmondhatják: megtört a jég, végre ránk is figyel valaki.

Az érem másik oldala viszont a valóságot mutatja. Az első pletykák erről a DVD-megjelenésről azt feltételezték - lehet, hogy csak egy rajongói igény alapján született ez a feltételezés - a korabeli felújítatlan változatok főanyagként lesznek jelen a korongokon, és melléjük a 2004-es négylemezes kiadástól eltérő extrák járnak majd. Innen is ered az elnevezés, mivel az 'Unaltered' változatlant jelent, és ennek okán, ha már erre vártunk vagy tíz éven át, akkor értelemszerűen csak ezt szeretnénk a dobozban látni.

Nem ez történt, és amikor közzé tették a hivatalos tartalomlistát, sokan visszahőköltek. A vezéranyag már megint a 2004-es felújított Special Edition - nyugaton immár harmadszor, mert ha valaki nem tudná, 2005-ben is megjelent új díszdobozban - az unaltered verziók pedig át lettek paterolva a bonus-discre.

A két évvel korábbi átütő üzleti siker ellenére láthatóan sok maradt még raktáron, éppen ezért valahogy, valamilyen körmönfont módon meg kell szabadulni tőle. Ez idáig oké, de ennek kompenzálására sehol egy valamire való extra, pedig mindenki tudja a tényt: még több száz órányi(!) leforgatott háttéranyag lapul a fiókban, és ebből bőven lehetett volna válogatni. Ha csak a DVD-n szintén kiadatlan, de a nyolcvanas években VHS-en szép sikert aratott Making of...-sorozat kerül rá, a megjelenés előtti éjszakán tutira tömött sorok kígyóznak a boltok bejáratától az első metrómegállóig.

Mi az oka annak, hogy mégsem ez történt? Az szinte borítékolható, hogy a 2007-es évre egy soklemezes Saga-kiadás van készülőben, mely a hat mozifilmet és (talán) némi extrát is tartalmaz. A 2004-ben kitalált koncepció, mely együtt jelenteti meg az éppen aktuális DVD-t valamilyen video-játékkal, bejött, és ez a furcsa árukapcsolás jót tett mindkét termék bevételeinek. Korábban viszont a DVD - mind a trilógiás, mind pedig az Episode III-as - azért önállóan is megállta volna a helyét, a játéktámogatás csak hab volt a tortán. Most viszont éppen a fordítottja látszik, mintha a Star Wars Lego II reklámkampánya húzta volna a DVD-t magával.

Komoly meglepetést keltett az is - természetesen negatív értelemben - hogy a felújítatlan DVD-változatot egy 1993-as laserdisc-kiadás alapján készítették el. Ha már azon túltesszük magunkat, hogy a hang mindössze 2.0-ás, és a tévére optimalizált, DVD-hez szokott szemünk által "zsizsikesnek" vélt kép sem dobogtatja meg a szívünket, akkor legalább ne egy évtizedesnél öregebb alapot használjanak fel ehhez. Van viszont szélesvásznú is verzió, vagyis akit ennyire nem fog meg a retro-feeling, nem kell görcsölnie.

A LucasFilm és a 20th Century Fox egy évtizeddel ezelőtt elpuskázták a lehetőségét az eredeti trilógia kiadásának, és manapság, amikor mindenki tisztában van a vásárlói mentalitással, a minőségi kiadványok szükségességével talán nem túl szerencsés ilyen formában előrukkolni vele. A kilencvenes évek közepén-végén még úgy-ahogy érthető volt az indok, mely szerint nincs elég DVD-lejátszó a világon ahhoz, hogy igazán nagyot lehessen robbantani a Star Wars-al. Ennek révén addig facsarták a technikailag egyre szánalmasabb VHS-t, amíg végül a gyűjtők is torkig lettek vele.

A mi, vagyis magyar rajongók szempontjából izgalmas lett volna újra az eredeti szinkront hallani. Ezt a másfél évtizede a kölcsönzőknek szánt Guild-es trilógián élvezhették utoljára a hazai fanatikusok, a későbbiekre mindig újat készített a hazai kiadó. A kazetták az ezernyi kikölcsönzés miatt használhatatlan állapotba kerültek, így csak egy DVD menthetné át a legendás szinkronokat az utókor számára. Az ötlet jó volt, és egyáltalán nem a forgalmazón múlt, hogy nem jött össze. E nélkül viszont üzleti öngyilkosság lett volna megjelenteni.

Látványra nem előrelépést jelet az új kiadás. Filmenként egyetlen animáció a főmenűhöz, a többi helyen dermedten állnak a képek. Még a fejezet választásnál is, ahol azért az elmúlt fél évtizedben megszoktuk a mozgást. Mert hát akármekkora is a régi szép napokra történő hajazás, egy kicsivel több életet nem ártott volna belelehelni.

Akinek a fenti érvek nem vették el teljesen a kedvét, és szeretné megvásárolni, igyekezzen! 2006. december 31-ig teheti meg világszerte. Ekkor ugyanis visszavonásra kerül...

Köszönet Jónás Péternek, hogy kipróbálás céljából a rendelkezésünkre bocsátotta a trilógiát!

(A cikk eredeti változata a Starfighter klubújság 3. számában olvasható.)

 
A Star Wars Unaltered Trilogy DVDamerikai kiadásának külső- és belső borítói: