EPISODE III DVD - Egy korszak lezárult
Jenőfi Norbert írása

A címbeli felvetés több szempont miatt is jogos. A film maga zárta le a Star Wars filmek korát, amely 1977. május 25.-én vette kezdetét. Bármily szomorú is, de nagyon úgy tűnik, ilyen okok miatt többé nem kell éjféli mozivetítésekre járni, hogy az elsők között izgulhassuk végig kedvenc fantáziavilágunk újabb történéseit. (Én ebben nem lennék annyira biztos - a szerk.) Igaz, lesz TV-sorozat, nem is egy, ám az már mégsem ugyanaz. Emellett - ahogyan arról az ígéretek is szóltak - valóban bezárult a kör, ez a film elvarrta szinte az összes szálat, amely egybefűzi a régi és új trilógiát, előre és visszamenőlegesen is árnyalva a történéseket. A régi Köztársaság és a Birodalom kora így még kontrasztosabb, az eddig kiforratlannak, felszínesnek ható jellemek is megteltek emberi vonásokkal. Meg kell állapítani, Lucas mégiscsak rendező a talpán...

És a mozi után végre kézbe vehettük a DVD-t is, amely - ha nem is idehaza - de szintén lezárt egy korszakot, mégpedig az analóg házi videókét. A mágneses rögzítési elven alapuló technológiának, amely nem sokkal az első SW-mozi után debütált, mára véglegesen és immár visszavonhatatlanul bealkonyult. Az USA-ban, és még talán más helyeken is, ez az album már csak digitális formátumban látott napvilágot. Magyarországon még kijött VHS-en is, jóllehet már csak szinkronos, 4:3-as verzióban. Ja, és itt lép be egy másik korszakzárás, legalábbis hőn remélem, hogy így lesz: vége a szinkron nélküli SW DVD-k korának is.

Örömünket mindössze két dolog felhőzi be:
1., egy hónapot csúszott a megjelenés a magyarítás miatt, de ez múlandó bosszúság; ennyit megért. A régióban jócskán kiemelkedő mozisikert látva talán a Fox és a Lucasfilm illetékesei is a fejükhöz kaptak végre.
2, a honosítás még mindig csupán részleges, a bonusz lemezről fájón hiányzik a magyar felirat; ez már elhúzódóbb jellegű mérgelődés alapja lehet. Meglehet már csak az új adathordozó (lásd: HD-DVD kontra Blu-Ray Disc - polémia) elterjedésével lesz orvosolva. Vagy úgy sem... Tanuljunk inkább angolul, az más szempontból is előnyös.

A filmet nem állok neki elemezni; azt már szinte felfoghatatlan és átláthatatlan mennyiségben tették meg a különböző nyomtatott és online orgánumok. Az jó, úgy ahogy van. Ami nem tetszik, arról meg mindjárt ejtek szót amúgy is. Általánosságban véve a DVD hozza a már bejáratott színvonalat, mind vizuális, mind akusztikus szempontból, és ez esetben igencsak magas nívóról beszélhetünk. A digitális technika ráadásul még mindig nem mutatja meg minden lappangó képességét, és erről majd éppen a DVD-t leváltó új rendszerek adnak érzékelhető benyomást. Mindkét szenzorikus formában vannak még kiaknázatlan lehetőségek, és nyugodtak lehetünk afelől, hogy az e tekintetben amúgy is mániákus Lucasfilm élni fog ezekkel.

De térjünk át az elemzésre! Belépésként háromféle menü (hogy ez a remek kis extra másnak miért nem jut eszébe, az rejtély), Coruscant, Utapau vagy Mustafar jellegzetességei fogadnak. Az ún. 'easter egg' ezúttal csak a "Beállítások" almenüjéből, a THX-logóra kattintva érhető el (be kell pötyögni a logikusan kapcsolódó 1138-as kódot); a bejelentkező pár perces kis animáció jópofa, bár én az agg Yoda táncolása helyett sokkal szívesebben néztem volna a már bevált bakiparádét.

A szinkron olyan, amilyen, de legalább már létezik, és az angol nyelvű verzióval egyetemben csak egy hangyányival szól tompábban, mint az amerikai változat. (Netes fórumok látogatói ízekre szedték mindkét kiadást, és a tapasztalataik alapján bizonyosan állítható: tényleg vannak különbségek.)

Az oroszt - iskolás élményeimből kiindulva - meg valószínűleg soha az életben nem fogom végigborzongani. Egy kukkantást azért megér... Az audiokommentár is hozza a szokott formáját: bár a borító ígéri legalább az angol nyelvű feliratozást, az éppúgy hiányzik, mint eddig. Kár, mert tényleg érdekes és információdús értekezésekről maradhat le az, aki nem bír kellő nyelvismerettel. Stílszerűen szólva: "ucsitszjá, ucsitszjá, ucsitszjá"? (Magyarul: tanulni, tanulni , tanulni)

A lényeg – hiszen az újdonság ebben rejlik - a 2. lemez. Mindjárt a fedelén tudósít róla egy kis címke: aki kölcsönzőből szerzi be a filmet, minden jóról lemarad, mivel ahhoz nem mellékelik ezt. Sebaj, gyerünk a boltokba be, és végre az eddigieknél sokkal józanabb áron begyűjthetjük a korongot! A látványos menü ez alkalommal a klasszikus trilógia bonusz discjét idézi.

A fő anyag egy másfél órás film, amely azt elemzi, hogy a mozi egyetlen perce mögött is micsoda gigászi apparátus és mennyi erőfeszítés húzódik meg. Így lebontva valóban elgondolkodtató, hogy még most is mekkora stáb szükséges ahhoz, hogy egy ilyen volumenű produkció létrejöhessen és ehhez gondoljuk hozzá, hogy még így is mennyivel olcsóbban kihozták a Sithek-et, mint pl. a Harry Potter aktuális epizódját.

A 'Dokumentumok' almenü két további csemegét rejt. Az egyik a valóban roppant látványos és hihetetlenül energikus kardcsatákat elemzi, kiemelve, hogy ezek esetében szó sincs trükközésről; "mindez valóságos", ahogyan a cím is állítja. A másik tartalmasan és igencsak érzékletesen tekinti át a "kiválasztott" legendáját; miként lett a jólelkű kis Anakin Skywalker a galaktika egyik legelvetemültebb gonosztevője, úgy hogy a lezüllése közben pontosan a szeretete volt a mozgatórugó.

A hat törölt jelenettel kapcsolatosan, ami a következő alpont, volna némi gondom. Először is feltűnt, mennyire el voltunk kényeztetve, mivel a meglehetősen slendrián módon összedobott első jelenet kissé kiábrándított. Az ilyen-olyan okok miatt kimaradt részleteket ui. eddig úgy tálalták, hogy azokat feljavították a film minőségi szintjére, függetlenül attól, hogy azt a készítés mely fázisában vetették el. (Meg kell jegyeznem, hogy ez más alkotások esetében abszolút nem jellemző, még akkor sem, ha semminemű animációs utómunkára sincs szükség.) Itt, a 'Shaak Ti halála'-szekvencia esetében csak amolyan félmunkát végeztek az animátorok; jól látszanak a szereplők biztosításaként használt drótok, a droidok és az ide-oda hömpölygő üzemanyag mozgatása is hiteltelen. A többi jelenettel szerencsére nincs efféle probléma, legfeljebb azt sajnálhatjuk, hogy - bár csak egy-két percesek - végül nem kerültek bele a kész filmbe. Lucas koncepciója egyértelmű: ő Anakinre akarta kihegyezni az események folyását, és ezt kizökkentette volna a politikai szál bontogatása. Mindenesetre így, aki nem olvasta a regényváltozatot - és persze nem bír kielégítő angoltudással-, igen fontos és jelentőségteljes mozzanatokat hagy ki, amelyek még tovább színesíthették volna a válság anatómiáját. Ráadásul egy később kiemelkedő karakter első feltűnése is kimaradt, amelyet nagyon is gondosan előkészítettek: Mon Mothmáról van szó, aki az intergalaktikus lázadás vezéralakja lesz. Más beszélgetések anyaga (Yoda, Windu és Kenobi mester) máshova épült be, de az utolsó, villanásnyi kis részletért, amely Yoda érkezését mutatja Dagobah-ra, ugyancsak kár. A mellékelt kommentárok mindenesetre szorgosan igyekszenek magyarázni a bizonyítványt.

A trailerek és tv-spotok listája ezúttal teljes, ellentétben a web-dokukkal, amelyekből három is elmaradt valahol az egyik kanyarban. Az állókép-galéria tetszetős és bőséges, a játékdemo viszont véleményem szerint feleslegesen rabolja a helyet más, érdekesebb dolgoktól, amelyek a 'Hyperspace' weblap kínálatát elnézve igencsak szép számban sorakoznak még. De ne legyünk telhetetlenek, később még találkozhatunk velük. Mert hogy lesz második (meg még mennyi további!) kiadás, az már most borítékolható. Remélhetőleg azokon viszont a mostani anyagok nem lesznek rajta...

Összegzésül: ez az album nem okoz csalódást senkinek sem, ott a helye minden igényes filmbarát polcán. Mi, kielégíthetetlen étvágyú rajongók, meg kíváncsian várjuk a térhatású felújítást, meg a többi ínycsiklandó kiegészítőt, amelyet a Lucasfilmnél tartalékolnak számunkra.

Zárszóként még egy kiegészítés a VHS-változathoz. A DVD és a VHS már nálunk is csak utóvédharcokat vív egymással. Az új idők jele, hogy videon a korábbi évek gyakorlatától eltérően csak kis példányszámban jött ki a film, külön feliratos-szélesvásznú verziónak pedig még nem sikerült a nyomára bukkanni. Ja és az is furcsa, hogy a szinkronos verzió miért nem magyarra átdolgozott bevezető szöveggel indítja a filmet...

Vajon a gyűjtők kedvéért lesz limitált hatkazettás Star Wars Saga Box-Set VHS?

(Ez a cikk eredetileg a Starfighter klubújság 2006 februári számában volt olvasható.)

 

A 2005 december 1-én megjelent DVD- és VHS-kiadás: a DVD-borító külső, a DVD-borító belső, a film- és az extra lemez, jelenet- és extra lista melléklet, valamint a megjelenése pillanatában ritkaságnak számító VHS-kiadás borítója és kazettája. Ez utóbbit már ne nagyon keresse senki, szinte percek alatt elfogyott