Star Wars Trilogy
THX-es felújítás (1995)
Barta Zoltán összeállítása

1995 októberében, alig két hónappal az amerikai megjelenés után végre kis hazánkban is boltokba került a klasszikus trilógia THX-es felújítása. Az esemény különlegességét az adta, hogy ez volt az első publikus, vagyis a szélesebb közönség által is hozzáférhető változat. A forgalmazó előre sejtve a tutibiztos sikert, semmit sem bízott véletlenre. A három film többféle 'változatban' is boltokba került, így mindenki megvehette a neki tetsző verziót.

A változatok természetesen nem a filmekre, hanem a borítókra vonatkoznak. Kapható volt ugyanis korlátozott példányszámban vastag kartonos díszdobozban, a kazetták tokjain a filmek egy-egy főszereplőjét szimbolizáló borítóval, kezükben fénykarddal. (Csillagok háborúja - Obi-Wan Kenobi, A Birodalom visszavág - Darth Vader, Jedi visszatér - Luke Skywalker) Volt egy másik díszdobozos változat montázs-szerűen megfestett borítókkal, a részekre jellemző összeállításban, a hátsó borítón tartalmi összegzéssel. A harmadik változatban nem volt díszdoboz, csak a kazetták ugyan ezekkel a borítókkal külön-külön megvásárolható kiszerelésben.

Az új idők szavára hallgatva nemcsak a filmeket kapta a vásárló a pénzéért, hanem kazettánként a filmekhez kapcsolódó rövid kis exkluzív interjúkat George Lucas-szal. (A beszélgetőtárs Leonard Maltin volt.) Lucas ezekben a kis interjúkban sok érdekességgel szolgál, többek között elejt egy megjegyzést a Special Edition-ről, valamint az új trilógia előkészítő munkálatairól is.

Végezetül a hazai kiadás technikai jellemzőire kitérve érdemes megemlíteni a magyar sajátosságokat. A filmeket nálunk csak full-screenes verzióban lehetett megvenni, vagyis az első szélesvásznú megjelenésre még várni kellett két évet. Ezenkívül a reklámokban emlegetett tökéletes hang- és képminőség is meglehetősen nevetségesen hangzott már abban az időben is, tekintve, hogy pont a hanggal mennyi baj volt ennél a kiadásnál. (VHS-nél meg nem vártunk el soha tökéletes képet, hiszen a harmadik lejátszás után már érezhetően romlott a minőség)

 

Star Wars Trilogy THX Video Box-Set Magyarországon a következő borító-változatokkal jelent meg:
 
 
 
 
 
 
 
Star Wars Trilogy THX Video Box-Set vastag kartonos doboza kiterítve: