Star Wars Fantasztikus galéria - Stresszoldó kifestő
Barta Zoltán írása

Az elmúlt időben feltűnően nagy sikert aratnak a felnőtteknek szánt színezők/kifestők. A trendek villámgyorsan változnak, pár éve talán még elképzelhetetlen lett volna, hogy olyan színező kiadványok kerüljenek forgalomba, melyek nem feltétlenül a kicsiket, hanem sokkal inkább a szülőket célozzák meg. Manapság viszont nem látunk benne semmi rosszat, és aki szeret és bír sok időt elpepecselni aprólékosan kidolgozott grafikák színezésével, akkor találhat magának való kiadványokat.

Idén májusban a Kolibri Kiadó pedig elhozza hazánkba is ebben a tárgykörben a tökéletes kiadványt, hiszen ha a felnőtteknek szóló kifestő Star Wars-os köntösben kerül a boltok polcaira, jó eséllyel vonja magára a figyelmet. És mindez nem egy vékony füzetben vagy újságban lát napvilágot, hanem egy olyan A/4-es formátumú könyvben, melyben csaknem 100 oldalon keresztül gyönyörködhetünk a szebbnél-szebb, az ötletesebbnél-ötletesebb grafikai megoldások sorozatán. A kiadvány egyik nagy erénye pont ez a lehengerlő "választék". Nem kell megelégednünk pár lehetőséggel, a Star Wars Saga ismert karaktereit, szimbólumait és járműveit szépen összerakott, már-már művészi igényességgel cizellált formákban láthatjuk viszont.

A művészet két stílusban köszön vissza a lapokról. Az egyikben mandala-szerűen igyekeztek összerakni - egy-egy téma köré - mértani pontossággal sisakokat, űrhajókat, fénykardokat, emblémákat. A másikban a karakterek köré, sajátságos díszletként megrajzolt szecessziós minták, és ennek révén néhol plakátszerű hatással bíró grafikák az uralkodóak. Mindkettő olyan mennyiségben van jelen a könyvben, hogy az első átlapozáskor külön élményt jelent az oldalak végigböngészése. Utána persze jön a dilemma: most tényleg firkáljuk össze ezt a szép könyvet? Hát persze, hiszen azért van. És kezdhetünk bármivel, egyszerűbb vagy bonyolultabb grafikákkal, a lényeg, hogy nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat. Azért lehetnek bennünk bizonyos korlátok, vagyis a felnőttek számára a rohamosztagos mindig is fehér, ezért nem szabad kiszínezni. Egy gyerek számára ez sosem jelenthet akadályt, a kisebbek szívesen kísérleteznek mindenféle extrém színösszeállítással. Nos, a Star Wars Fantasztikus galéria erre ösztönözheti a felnőtteket is. Persze nem könnyű megállni, hogy Boba Fett, vagy a Jabba-palotás bikinis Leia ne a filmhű színeiben pompázva köszönjön vissza a szorgos munkánk után.

És a végén azért említsünk meg egy érdekességet. Az összeállítás nem csak egyedi grafikákat tartalmaz, melyeket ehhez a kiadványhoz készítettek, hanem bizony olyanok is felbukkannak az oldalakon - pl. Han Solo, Greedo, Tarkin, Obi-Wan, Wicket - melyek először az 1995-ös(!) The Essential Guide To Characters c. legendás kiadványban jelentek meg. Nyilván egy grafikai csomag részeként voltak elérhetőek, és így kerültek ebbe a könyvbe. Ez persze semmit sem von le színezőkönyv értékéből, és bennem is inkább felerősítette azt a hitet, hogy a régi kiadású albumok is hordozhatnak értéket.

Összegezve tehát a Star Wars Fantasztikus galéria mindenképpen érdemes lehet a figyelemre azok részéről, akik szeretik ezt a fajta elmélyült kikapcsolódást. Csak ajánlani tudom, érdemes kipróbálni!


A 2016-ban megjelent Star Wars Fantasztikus galéria - Stresszoldó kifestő c. kiadvány borítója: