Star Wars Identities kiállítás - Bécs
Barta Orsolya írása

A Star Wars kiállítások története egészen 1994-ig nyúlik vissza, amikor a Saga újjáélesztése jegyében a Lucasfilm-nél rájöttek, hogy érdemes lenne összerakni egy (állandó) kiállításra való anyagot a filmek eredeti jelmezeiből, makettjeiből és a felhasznált vázlatrajzokból. Ez lett az Art of Star Wars elnevezésű kiállítás, ami annyira sikeres volt, hogy bár eredetileg csak San Francisco-ba tervezték, később vándorkiállítás lett belőle, majd időről-időre követték az egyre újabbak. A kiállítások anyaga természetesen folyamatosan változik, frissül, de vannak olyan alapelemei, melyek mindegyikben megtalálhatóak, pl. R2-D2 és C-3PO klasszikus változatai, Jabba a vasbikinis Leiával, a karbonitba fagyasztott Han Solo és persze az örök favorit, Darth Vader.

A jelenleg Bécsben megtekinthető Star Wars Identities azonban sok szempontból különbözik a korábbi kiállításoktól. Ami elsőként szemet szúr, hogy a korábbi kiállításokhoz képest meglehetősen kicsi. Ha az ember nagyon alaposan, mindent fényképezve/filmezve megy is rajta végig, akkor is nagyjából 2 óra alatt bejárható. A másik változás, hogy a kiállítás interaktív. A belépésnél kapunk egy chip-es karkötőt, amit végig használva 10 állomás alatt kialakíthatjuk a saját Star Wars karakterünket, mint egy szerepjátékban. Az első állomás a faj kiválasztása. A Star Wars galaxis legismertebb fajai közül választhatunk az ember mellett, mint rodiai, mon calamari, wookie, ewok, gungan, twi’lek, togruta zabrak, stb. A faj és a nem kiválasztása után jönnek az érdekesebb dolgok: meghatározhatjuk a külső és belső tulajdonságokat; hogy melyik bolygóról, milyen családi háttérrel jött; inkább a világos, vagy a sötét oldal felé húz, és hasonlókat. Így ha ezt a részt komolyan végigcsináljuk, akkor a Star Wars-os élmény mellett kicsit mintha egy önismereti tréningen is részt vennénk; jobban megismerhetjük a saját személyiségünket. (Nem véletlen a kiállítás címe sem.) Éppen emiatt a Star Wars Identities elsősorban nem a 30-50-es elsőgenerációs rajongóknak készült, sokkal inkább a tizenéves korosztálynak, akik pont abban a korban vannak, amikor ezek a kérdések foglalkoztatják őket; amikor kezdik mélyebben felfedezni saját személyiségüket. Valószínűleg ez az oka a kiállítás viszonylagos rövidségének is: egy gyerek gyorsabban elfárad, és nagyjából pont ez az az ideális hosszúságú tárlat, amit még az érdeklődés lankadása nélkül a fiatalabbak végig bírnak nézni.

Az önismereti rész mellett az egyes vitrineknél pár perces videókat is meg lehet nézni, melyek egy részében egy-egy karakter van bemutatva a látogatóknak, mint pl. Jabba vagy Jar Jar. Ezekben a videókban bepillantást nyerhetünk a karakter kialakulásába a kezdeti tervektől a végső filmes verziókig. A videók egy másik csoportja inkább az önismereti oldalhoz kapcsolódó ismeretterjesztő jellegű. A Star Wars világán keresztül mutatják be a Föld népeinek sokszínűségét, a nevelési hagyományokat, a családtípusokat. Ezek szintén inkább a tizenéves korosztály szellemi épülését szolgálják, mint a felnőttekét. (Bár néha a felnőttek is rácsodálkozhatnak egy-egy érdekességre.) A videók folyamatosan hang nélkül mennek, a hangot (angol vagy német nyelven) a bejáratnál kapott speciális fülhallgatók szolgáltatják.

A kiállítás a filmek sorát követi: Az Episode I-nél kezdődik és teremről teremre nagyjából időrendi sorrendben nézegethetjük végig a jelmezeket, kellékeket, művészeti alkotásokat. (Itt látható ma tárlat kétségkívül egyik legimpozánsabb darabja Anakin Skywalker életnagyságú versenygondolája.) Ebből adódóan a kiállítási darabok összeállítása teljesen vegyes, felöleli mind a hat filmet, még a Clone Wars animációs sorozatról sem feledkeztek meg, így a régi és az új trilógia rajongói is találnak számukra kedves jelmezeket, maketteket. Sőt, már az új filmből, az Ébredő Erő-ből is feltűnik néhány kellék; a robotok között pl. BB-8-et csodálhatjuk meg; a klasszikus rohamosztagos páncélt összehasonlíthatjuk az újjal; az X-wing pilótasisakok között pedig már ott virít Poe Dameron sisakja is!

Űrhajókat természetesen nem lehetett 1:1-es méretben kiállítani, az egyik teremben viszont egy óriási körbejárható vitrinben egy űrcsata van berendezve a klasszikus űrhajók kisebb makettjeivel. Megtalálható itt a csillagrombolótól kezdve az X-, a B-, az A- és az Y-wingeken keresztül a Slave I-ig szinte minden. Han Solo hajója a Millennium Falcon saját külön vitrint kapott.

A Clone Wars animációs sorozat annak ellenére, hogy 5 és fél évadon keresztül futott a Cartoon Network-ön, mindössze egy vitrint kapott, melyben Ahsoka Tano karakterének alakulása van bemutatva. Érdekes módon a Rebels (Lázadók) sorozat még említés szintjén sem került bele a kiállítási anyagba.

Az utolsó termet teljesen átjárja az Erő; a terem közepén, elkordonozott emelvényen a híres jedik és sith-ek hasonló, de mégis különböző jelmezeit nézegethetjük végig. (A tapasztaltabb rajongók természetesen első pillantásra beazonosítják az összes jelmezt.) Az egyik oldalsó fali vitrinből Darth Vader maszkja kandikál ki, a jedikkel (egészen pontosan Luke Skywalkerrel) szemben pedig egy másik kordonos emelvényen maga a sith nagyúr, a Star Wars szimbóluma, Darth Vader áll életnagyságban! Itt sokan elkövetik azt a hibát, hogy a látványtól megbabonázva próbálnak minél közelebb kerülni a jelmezhez, áthajolva még a kordonon is. Nos, ezt nem ajánlom senkinek, mivel a hiperérzékeny riasztó azonnal megszólal, amint valaki akár 1 mm-rel is átnyúl a korláton.

Sajnos ezzel az élménnyel véget is ér a kiállítás, a következő teremben már csak karakterünk befejező momentuma következik, nevezetesen, hogy végérvényesen válasszunk a sötét és a világos oldal között. Miután ez is megtörtént, a karkötőnk segítségével megjeleníthetjük a karakterünket a videófalon.

Az ilyen és hasonló kiállítások elmaradhatatlan része a souvenir-shop. A még a kiállítás hatása alatt álló látogatók általában rögtön meg is rohanják, és mindenfélét összevásárolnak, hogy ezáltal az élmény egy darabkáját kézzelfogható formában is hazavihessék. Vannak azonban olyan elemek is a választékban a szokásos tucat-játékok mellett, amikre érdemes pénzt áldozni, mert ha kilépünk az ajtón, jó eséllyel soha többet nem lesz lehetőségünk beszerezni őket. A legfontosabb ilyen a kiállítási katalógus, amit évek múltán is lapozgathatunk, ráadásul nagyon sok plusz infót tartalmaz a tárlatról. Ha mást nem is veszünk, a könyvet mindenképpen érdemes, de ha még van költeni való pénzünk, akkor egy póló és egy táska a kiállítás logójával még az, amiért nem kár pénzt kiadni.

Aki kedvet kapott a kiállításhoz az bővebb információt a http://www.starwarsidentities.at/ oldalon találhat. Ugyanitt lehet jegyet is venni, mivel a helyszíni vétel bár nem lehetetlen, azért picit rizikós. A kiállításra az embereket negyedóránként engedik be és a létszám is maximálva van, ezért ha biztos bejutást akarunk, érdemesebb előre megvenni és otthon kinyomtatni. A jegyárak nekünk talán magasak, de mindenképpen megéri. Ha olcsóbb jegyet szeretnénk, érdemes hétköznap menni, akkor felnőtteknek 22, gyerekeknek 16 euróba kerül, hétvégén pedig 25 és 18 euróért juthatunk be. A kiállítás tavaly december 18-án nyitott, tehát pont az Episode VII premierjével egy időben és április 16-ig tekinthető meg.

Néhány kép a kiállítás anyagából: