Terese Nielsen univerzuma
Barta Orsolya írása

Mivel elég sokat értekezünk a Miniatures-ről, éppen ezért talán illik megemlítenünk azt a művészt is, akinek idestova két éve köszönhetjük a Star Wars Miniatures-boosterek lenyűgöző festményeit. A hölgy, merthogy hölgyről van szó, Terese Nielsen nem mondható éppen kezdőnek a szakmában, bár kifejezetten Star Wars-szal csak néhány éve foglalkozik intenzíven. Korábbról leginkább azok ismerhetik a nevét, akik járatosak a Magic the Gathering kártyajátékban, de emellett sokféle egyéb fantasy témájú festményt is készített. (A legújabb Miniatures-kiegészítő kapcsán a Starfighter 9-ben megjelent írást egy kicsit kiegészítve olvashatjátok az alábbiakban.)

A művésznővel 2007-ben, Londonban, a Celebration Europe-on volt szerencsém találkozni, ahová sok más, Star Wars-os körökben szintén jól ismert művésszel együtt lett meginvitálva. Pont abban az időben kapta meg a Miniatures booster­ek borítótervezésének a feladatát, amit azóta is ő készít. Az első sorozat, amit már az ő festményei díszítettek, a Legacy of the Force volt. Bár ez a sorozat hivatalosan csak 2008 márciusában jelent meg, a Celebration Europe-on - vagyis csaknem egy évvel korábban - már meg lehetett vásárolni a boosterek festményeinek reprintjeit jóval nagyobb formátumban. Aki ott vásárolt, rögtön dedikált példányt is kaphatott, ha úgy akarta.

Terese kezdetben a pszichológusi pálya felé kacsingatott, végül mégis a gyerekkori hobbi, a rajzolás mellett döntött. Olyan nagy fantasy művészek hatottak rá, mint a nálunk is méltán népszerű Boris Vallejo. A művészeti iskolát az idahoi Rick's Collage-ban kezdte, majd a pasadenai Art Center College of Design-t is megjárta. Idahoban egyedüli női művésztanoncként jóval több energiába került számára a talpon maradás, mint férfi társainak. Talán ennek is köszönheti, hogy az iskolát végül minden csoporttársát megelőző eredménnyel sikerült befejeznie. Abban az időben (a '80-as évek végén) ez a szakma még annyira férfiközpontú volt, hogy tanárai sajnálkozva mondogatták, szegény Terese hiába tehetséges, igazi sikereket soha nem érhet el fantasy grafikusként, csak azért, mert nő. Erre gyorsan sikerült rácáfolnia, mivel bárhova is ment házalni a festményeivel, rögtön alkalmazták. Kezdetben nálunk kevésbé ismert video- és PC-játékok borítóit tervezte, majd számos szuperhős kártyát készített a Marvelnek. A Wizards of the Coast-nak 1996-ban kezdett dolgozni, először a Magic the Gathering Alliances sorozatában, és azóta is készít képeket szinte minden sorozathoz. Star Wars-os képregényborítókat 2000-ben készített először, neki köszönhető több X-Wing, valamint a Union képregény borítója. A New Jedi Order könyvsorozathoz is készített borítót, bár az a kötet (Knightfall-trilógia) végül mégsem jelent meg.

Ezután némi szünet következett Star Wars-fronton, de a Wizards nem felejtette el, és végül 2006-ban bízta meg a Miniatures-boosterek grafikáinak a készítésével. Az biztos, hogy meg vannak vele elégedve, hiszen a The Dark Times eddig a hetedik olyan Miniatures-kiegészítő, amit az ő festményei fémjeleznek. Itt meg kell említeni, hogy 2009 nyarán a The Clone Wars-hoz készített borítógrafikái egy művészeti körökben elismert díjat is nyertek, beelőzve például a szintén nevezett World of Warcraft Miniatures grafikáit.

Igaz, hogy még csak három hónapja jelent meg a szintén a The Clone Wars animációs sorozatból merítő Galaxy at War kiegészítő, a Wizard's január 26-án máris piacra dobta a legújabb 40 darabos Miniatures-sorozatot, amit a The Dark Times névre kereszteltek. Természetesen ezen sorozat dobozgrafikáinak a megalkotását is Terese kapta meg, és kiválóan oldotta meg a feladatot. Elmondása szerint a Star Wars-os grafikák mindig nagy kihívás elé állítják, mivel annyira behatóan nem ismeri ezt a világot. Az alkotás folyamatát azért nem teljesen egyedül kell vinnie, van mellette néhány művészeti vezető, akik kiválasztják, hogy a sorozat mely figurái kerüljenek a dobozokra és hogy nagyjából milyen pózban legyenek. De innentől Terese-é a terep, hogy a vászonra varázsolja, amit a Wizard's-osok kitaláltak. A The Dark Times "borítóarcai" közül egyedül Chewbaccát ismerte korábbról, de még őt sem rajzolta ezelőtt. Bosskról elsőre egy régi Land of the Lost című sorozat 'gumiemberei' jutottak eszébe, de végül Bossk is nagyon hatásosra sikerült. Master K'Kruhk talán még a rajongók nagy részének sem mond semmit, a miniatures-ben mindenesetre ez már a második figura róla. A kép alapján nem éppen egy Jedi-mester benyomását kelti a félmeztelen testtel és a hatalmas Rambo-késsel a kezében. Ezen a legújabb sorozaton mellőzte a korábban rá annyira jellemző elmosódott kör mintát a háttérben, ehelyett most jobban felismerhető, egységes háttereket használt. A festményein felfedezhető különleges hatásokat vegyes technikákkal éri el, a legtöbb munkáján együtt alkalmazza az akrilt, olajat, sőt még a színes ceruzát is, amitől a képek sejtelmessé, légiessé válnak. Alapvető, hogy a papírt illetve a vásznat, amire készíti a festményt, először kevert színekkel teljesen lealapozza, és erre viszi fel utána a grafikai elemeket.

A Star Wars művészeti világának elismeréseként a TOPPS idén megjelenteti a '90-es években indult Star Wars Galaxy kártyasorozat 5. szériáját. Ebbe Terese Miniatures-es grafikáit is beválogatták, ami újabb elismerés a kiváló művész tehetségének.

Mivel a Wizard's bejelentette, hogy idén tavasszal befejezi a Star Wars Miniatures kiegészítők további kiadását, valószínűleg már csak egy kiegészítő fog megjelenni áprilisban, aminek Masters of the Force lesz a címe. E cikk írásának idején még nem tudni, hogy ezen utolsó sorozat dobozgrafikáit is Terese készítette-e (mert már biztosan készen vannak), de reméljük, hogy ezzel nem ér véget a Star Wars-hoz fűződő művészeti munkássága.

Ha kíváncsi vagy Terese Nielsen munkásságára, látogass el a művésznő oldalára.

A teljesség igénye nélkül az alábbiakban mi is közreadunk egy sorozatot Terese Nielsen munkáiból. Minden karakternél először a vázlat, majd pedig a végleges változat látható: