Star Wars - The Exhibition Londonban
Barta Orsolya írása

A londoni Star Wars kiállítást nem véletlenül időzítették pont erre az időszakra. Mint általában az időszakos kiállításoknál, itt is elég sok időt kaptak az érdeklődők, hogy bepillantást nyerjenek a Star Wars filmek kulisszái mögé, ugyanis a kiállítás szeptemberig lesz megtekinthető Londonban. Ez az utazó kiállítás a tavalyi portugáliai siker után érkezett Angliába, ahonnan jövőre Belgiumba megy tovább. A modelleken, maketteken, jelmezeken át egészen az életnagyságú űrhajóig mindenből volt egy kicsi, nem is számítva a sok tervet és story board-ot, amelyekkel a termek közötti összekötő folyosók voltak kitapétázva.

Természetesen ezt a látványosságot a Celebration Europe-ra igyekvő, fanatikus társaságunk sem hagyhatta ki. Először kicsit nehezen találtuk meg a helyszínt, hiába volt térképünk, mert azért London forgataga kicsit másképp fest a kis sematikus rajzokon mint a valóságban. Végül mégiscsak sikerült beazonosítani az épületet, bár, mint utóbb kiderült, a kijáraton mentünk be...

A fejenként 16,5 font leperkálása után kaptunk egy dizájnosnak még nagy jóindulattal sem nevezhető jegyet és beszabadultunk a szívünkhöz oly közel álló ereklyék világába. Szerencsénkre nem volt korlátozva a fényképezés, úgyhogy mindent beleadtunk. (Az alább felhasznált fotóanyagot több rajongó készítette. Éppen ezért még a későbbiekben bővülhet az összeállítás.)

Az egész kiállítás összesen húsz teremből állt, ebből a két utolsó nem kapcsolódott szorosan a témához, azokban különböző modern robotok voltak kiállítva, amiket ki lehetett próbálni. Egy nagyobb teremben Making of-ok vetítése folyt, egy másikban pedig green box volt berendezve, ahol a vállalkozó kedvű látogató potom 5 fontért készíttethetett magáról olyan videót, amiben Jedi-nak öltözve vív a film helyszínein.

A jelmezek és egyéb tárgyak tizenhat termet töltöttek meg, leginkább bolygók szerint csoportosítva a látnivalókat. Az első teremben a Naboo-val kapcsolatos tárgyak lettek összezsúfolva. Itt többek között Amidala királynő négy ruháját csodálhattuk meg minden oldalról. Érdekes módon csak az Episode I-ban használt ruhaköltemények közül válogattak, pedig a másik két filmben is voltak szép darabok. Emellett Naboo-i épületek makettjei, a tengeri szörnyek kicsinyített modelljei, a Kereskedelmi Szövetség két hajója és egy életnagyságú battle droid is helyet kapott a teremben.


A kiállítás igazi bejárata a Temze felőli oldalon volt
 
 
Yoda a bejárati folyosón
 
A kiállítás térképe
 
Az első terem - Naboo
 
 
 
 
 
 
A második terem az elsővel pont szemben még mindig az Episode I jegyében lett berendezve, a Tatooine-i kellékekkel. A terem legérdekesebb darabja természetesen Anakin életnagyságú pod race gépe volt, ami szinte az egész helyiséget kitöltötte. Mellé már csak kisebb modellek fértek el, mint a pod race pilóták kis figurái és kisméretű gondola-modellek. Sajnos az egész kiállítás nagyon gyéren volt megvilágítva, ezért gyakran a vaku sem volt elég, hogy láthatóvá váljon a képeinken az egész terem.

Innen egy folyosón át lehetett eljutni a következő, a legnagyobb terembe. A folyosó falait art of-képek és nagy plazma-tévék borították; a tévéken a filmek jelenetei és making of-ok mentek. Ez utóbbiak között sok olyan is látható volt, melyek nem jelentek meg DVD-n és video-n.

Második terem - Tatooine
 
 
 
Ilyen rajzok borították a folyosókat
 
 
 
 
A nagy kerek terem közepén állt a Naboo Starfighter életnagyságú változata, a pilótaülésben a kis Anakinnel. Itt kapott helyet Zam Wesell speeder-je, Sebulba és Ratts Tyrell pod race gépei (hajtómű nélkül), és egy speeder bike is, valamint Darth Maul, Obi Wan és Qui Gon Jinn jelmeze, Watto modellje, a csillagromboló parancsnoki tornya, két wookie-jelmez, és a Tatooine-i verseny lelátója és rajtboltíve is.

A harmadik terem - Életnagyságú modellek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezután egy hosszú folyosó következett négy kis teremmel, amelyek régi trilógiás Tatooine-i cuccokkal voltak berendezve. Az első kettőben a Jabba palotában használt jelmezeket és a szörnyek korai terveinek makettjeit lehetett megtekinteni. Itt volt többek között Han Solo befagyasztott verziója is.

A harmadikban mindössze Artoo és Treepio volt, valamint egy kis holografikus kivetítő, ami különböző 3D-s modelleket vetített. Ezt csak szemből lehetett látni, úgyhogy először nem tudtuk, hogy mért gyűlt egy csomó ember egy 'kikapcsolt tévé' köré. A negyedik teremben Jango és Boba Fett jelmezét lehetett megcsodálni.


Negyedik, ötödik terem - Jabba Palota
 
 
 
 
 
 
Hatodik, hetedik terem
 
Ezután egy másik folyosóra lyukadtunk ki, aminek a fala már nem volt beterítve rajzokkal. Erről a folyosóról nyílt a maradék tizenegy terem. Az első kettő a Halálcsillag volt, az egyikbe mindössze Darth Vadert állították be, valamint egy oldalsó vitrinben voltak a sisakjának részei. A másik Halálcsillagos teremben a rohamosztagos, a royal guard, a DS droid és a birodalmi tiszt jelmezei mellett Tie-vadász modell, a Halálcsillag lézertornyának makettje és egy mouse droid volt elhelyezve. A mouse droid mellesleg sokkal nagyobb volt, mint amekkorának a film alapján elképzeltem.

Vader terme
 
 
 
 
Kilencedik terem - Halálcsillag
 
 
 
 
 
 
Mivel Dagobás terem külön nem volt, Yoda a Hoth-i kellékek mellett kapott helyet. Itt nem voltak jelmezek, csak kisebb modellek, mint a hósikló, az AT-AT és az űrcsiga.

A Coruscant és a Kamino két termet kaptak vegyesen. Itt meg lehetett nézni hármat a Jedi könyvtárban látott mellszobrok közül, Palpatine székét és egy Senate Guard jelmezt is a kis makettek mellett.

Tizedik terem - Hoth és Yoda
 
 
 
 
Coruscant és Kamino
 
 
 
Az Endor is két termet kapott, az elsőben egy Ewok és Luke speeder bike-jának a makettje árválkodott egy vitrinben, a másikban a birodalmiak voltak többen, de azért fellelhető volt egy kis A-szárnyú vadász és a Radiant VII is, ami nem tudom, hogy mi alapján került oda.

A Mustafar egy picike szobában volt, itt állt Anakin jelmeze és a szeparatista vezetők valamelyikének a széke.

Endor és Mustafar
 
 
 
 
 
 
 
 
A kiállítás utolsó terme egy összevont Geonosis - Kashyyyk – Utapau egyveleget képezett. Leginkább épület makettek és székek voltak, valamint egy kis vitrinben az aréna szörnyei.

Miután az ember végigért a kiállításon és kijutott az épületből, rögtön szembe találta magát egy lakókocsiban berendezett ajándékbolttal, ahol az action figuráktól kezdve, bögréken és kulcstartókon át a pólókig mindenféle ereklyét lehetett kapni.

Utolsó terem
 
 
 
 
Green box
 
 
Kijárat és az ajándékbolt
 
 
 
 
Összességében óriási élmény volt, de azt hiszem egyszer nem elég bejárni, hogy az ember mindent tüzetesen végignézhessen. Minden teremben volt egy nagy panel, hosszú ismertető szöveggel, és egy-két tárgy mellett kis monitoron készítési információkat is mutogattak. A tárlat eléggé összeszedett volt, de egy dolog szinte mindenkinek hiányzott: Luke Skywalkernek egyetlen ruhája sem volt kiállítva.