Episode II poszter-sorozat - 2002
Barta Zoltán összeállítása

Az Attack of the Clones premierje idején egy meglepően egységes képi világú poszter-sorozat bukkant fel szerte a világon. A Star Wars művészeti világában ez azért volt szokatlan fajtája a reklámozásnak, mert a plakátok alapvetően mindig egy-egy önálló kompozicióként kerülnek a nagyközönség elé. 2002-ben azoban változott a helyzet.

A sorozatból kér darab - ezeket láthatjátok elsőként - eljutott hozzánk is. A világos és sötét oldali karakterek látványos megjelenítése telítalálatnak bizonyult, és az Episode I-hoz képest háromszor annyi kópiával startoló film nagy tömegeket vonzott a mozikba.

A Jango Fett-es plakát azonban alaposan rászedhette a tájékozatlanokat. A sötét tónus és a háttérben szoborszerűen álló klón katonák - no meg a kilencvenes évekből ránk maradt legendák - arra engedtek következtetni, hogy a klónok bizony ebben a sztoriban a rossz oldalon állnak. Azt jött a meglepetés, és ekkor sokan elmondhatták, hogy a félrevezetés elég jól sikerült.

Ebben az évben, vagyis 2002-ben labdarúgó világbajnokság is zajlott, és ennek alkalmából a második rész plakátjai érdekes felhangot kaptak. (Mindez annak ellenére történt így, hogy az Egyesült Államokban nem örvend túl nagy népszerűségnek a hagyományos futbal.) Szóval a film karaktereihez kanyarintott szöveg a plakátokon már a VB promóciója kapcsán íródott, és poénosan a népszerű labdajátékot is reklámozta.

Az alábbiakban a sorozat néhány nemzetközi tagját mutatjuk be. Először a két magyar, majd a négy foci vb-s, aztán a két Hong Kong-i, és legvégül egy amerikai és japán plakát látható.