Orosz Star Wars-plakátok
Barta Zoltán írása

Ha egyszer igazán sokkolni akarunk valakit a Star Wars művészetével, csak bátran mutassuk meg a klasszikus trilógia első filmjének orosz plakátjait, és a hatás garantált. Legyünk igazságosak, és a képzeletebeli trófeát az alábbi plakátok máris toronymagasan viszik a nyolcvanas évek hazai Csillagok Háborúja plakátjai elöl, pedig hát azok sem voltak kispályások.

De vajon miért mindig a Star Wars-filmekkel történik meg az ilyesmi? A kérdés jogos, és a válasz csak homályos fejtegetések halmaza lehet. Vajon mi érdeke fűződött egy-egy adott ország - mint például az egykori Szovjetunió - filmforgalmazó vállallatának ahhoz, hogy ilyen alkotásokkal rettentse el a potenciális mozibajárókat? Mert ha azt akarták volna, hogy a film ne menjen a hazai mozikban, akkor nem veszik meg és kész, de nem, inkább megvették és a utcákat meg telepakolták az alábbi gyöngyszemeknek csak nagy jóindulattal nevezhető plakátokkal.

Mert hát ha sorba vesszük őket, akkor bizony beláthatjuk: ezek voltaképpen bármilyen film reklámanyagai lehetnének. 1.) A Darth Vader-re (?) hasonlító fémszörny, Chewbacca-t megszégyenítő metszőfogakkal. 2.) Kozmikus kőember egy diszkógömb társaságában, amint éppen teret vált. A diszkógömb mondjuk lehetne a Halálcsillag is. 3.) Kacatokból összedobott cowboy - talán Han Solo? -, aki paripáján járja be a galaxist. 4.) Félszemű ormányosok szabadulnak el az univerzumban...

Mindez persze csak találgatás, amivel nem megyünk sokra, de akkor vajon miért került a plakátokra a "galakticseszkij western" megjelölés...?

Jó mulatást!