Star Wars-poszterek (1.0)
Teaser-poszterek 1976-'77
Barta Zoltán összeállítása

Manapság szinte minden rajongónak van legalább egy Star Wars-poszter a gyűjteményében. Akár a falára kirakva, akár csak a gyűjteménye mélyén, gondosan elcsomagolva és megőrizve az utókor számára, de mindenképpen van belőlük mutatóban. Éppen ezért gondoltunk arra, hogy sorozatban, mindig egy-egy filmpremier vagy más nevesebb alkalom köré csoportosítva bemutatjuk a Saga mára legendássá vált posztereit.

Nos, aki a három alábbi poszterből spájzolt be magának annak idején, az most tényleg különösen szerencsésnek érezheti magát. A harminc évvel ezelőttre, azaz 1976 végére tervezett premier csúszása különös reklámkampányra össztönözte a forgalmazót. Ezek fontos, de nem szükségszerűen látványos darabjai voltak ezek a poszterek, melyek hangzatos szlogeneken kívül nem tartalmaztak semmilyen gyakorlati képi információt. Magyarán ezek a poszterek a szövegük erejével voltak hivatva felhívni a figyelmet egy olyan filmre, melynek sikerében a készítők bíztak a legkevésbé.

Az első két - 1976-ban készült, és az akkori karácsonyi filmszezonra aktualizált - poszter között szemre nem nagyon lehet észrevenni a különbséget, mindössze talán a Star Wars logo W-betűje alakult át kissé. Az eredeti változatot a Fox designer csapatából követték el, a javítás, melynek manapság csak örülhetünk, Joe Johnston munkáját dícséri. A korábbi verzióból azonban csak igen kis példányszám hagyta el a nyomdát, éppen ezért nagyon értékes darabnak számítanak a rajongók körében.

A harmadik poszter már egy 1977-es keltezésű darab, és a közvetlenül a premierre hívta fel a figyelmet. A koncepció ugyanaz volt, vagyis a telített fekete színnel ábrázolt űr végtelen mélysége ezt is áthatja. Ekkor azonban már a színes poszterek domináltak, amelyeken a hősök dinamikusan ábrázolva, egyfajta heroikus beállításban láthatóak. A későbbiekben ez lett az irányadó trend, és a teaser-ek által sugallt egyszerűbb megfogalmazás csak egy-egy alkalommal került elő.