Star Wars: Évről évre - Egy galaxis története
Barta Zoltán írása

A Kolibri Kiadót, azt hiszem, nem kell bemutatnom, hiszen kiadványaikkal évek óta igen karakteresen jelen vannak a Star Wars világában. Nemcsak a gyerekek számára kiadott könyvekkel, foglalkoztatókkal és egyéb nyomtatott termékekkel, hanem időről-időre felnőtteknek szóló albumokkal is, amivel sikerül igen magasra tenniük a mércét. Elég, ha csak a legendás The Art of Star Wars-sorozat hetedik részes kiadásának magyar változatára, az Ébredő Erő világa című könyvre gondolnunk, és máris be tudjuk lőni a színvonalat. Idén áprilisban egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a Star Wars: Évről évre - Egy galaxis története c. kiadvány megjelenésével a kiadó ismét bebizonyította, hogy a pár évvel ezelőtt kinyilvánított, az átlagnál igényesebb, és éppen ezért nem az olcsó kategóriába eső kiadványok iránti elkötelezettség továbbra is él.

Mitől különleges ez a könyv? A kérdés jogos, de már az első belelapozás után egy lenyűgöző világegyetem képe bontakozik ki a rajongók előtt. Be kell vallanom, hogy számomra ez a forma nem újdonság, hiszen az eredeti, 2010-es angol nyelvű első kiadás megvan a gyűjteményemben, tehát volt némi fogalmam arról, mire számítsak. 2010 óta azonban eltelt pár év, nyugaton meg is jelent azóta a bővített kiadás - ami most már 60 oldallal(!) bővebb terjedelmű -, és többször felmerült bennem, hogy beszerzek egy újabbat belőle. Aztán jött az hír, hogy a Kolibri piacra dobja a magyar verziót, így inkább kivártam ennek megjelenését. Érdemes volt.

Aki először lapoz bele a könyvbe, valószínűleg hátrahőköl. Tengernyi - vagy inkább óceánnyi - információ bukkan elő, de mindez szépen időrendbe állítva, átlátható grafikai megoldásokkal, elképesztő mennyiségű képanyaggal illusztrálva. Kifejezetten azt érezheti a vásárló, itt nincs gagyizás. A lehengerlő információmennyiség éppen olyan adagokban van kimérve, hogy az olvasók könnyen be tudják fogadni, és a Star Wars: Évről évre éppen ezért letehetetlen. Minden egyes oldalon találunk valami különlegeset, és egy olyan érdekes/izgalmas eseménysor bontakozik ki előttünk, hogy automatikus késztetést érzünk arra, hogy továbbhaladjunk az időben.

A könyv természetesen nem az első film premierjével kezdődik, és nem is a film készítésének kezdőlépésével. Az első fejezet George Lucas gyerek- és fiatalkorával foglalkozik, és az őt ért hatásokat elemzi. Szerencsére ezt is rendkívül látványos formában, sok képpel illusztrálva láthatjuk. Aztán jönnek a hatvanas évek, amikor Lucas a filmipar felé fordul, majd a hetvenes évek, amikor már alkotóként láthatjuk viszont.

Közben szép lassan egyre több érdekesség kerül elő, és egy-egy fejezet már egy-egy évet ölel fel. És közben megismerkedünk nemcsak a Star Wars-filmekkel kapcsolatos, hanem sok, a korszakra is jellemző egyéb infóval. Filmpremierek, kulturális, politikai események garmadája köszön vissza a lapokon. Ez első hallásra ijesztő lehet, de szerencsére egyáltalán nem az, ezáltal sokkal színesebben rajzolódnak ki a Star Wars-filmek készítésének korszakai.

A történeti hűség kedvéért azért mondjuk el egy-két egyéb infót a kiadványról. A külföldi kiadásokhoz hasonlóan a Star Wars: Évről évre magyar változata keménytáblásan került az üzletek polcaira, bár a külső tokot (slipcase) hiányolnunk kell. Viszont ennek képe - Kylo Ren - került a hazai borítóra, ami jóval figyelemfelkeltőbb, mint az igazi belső borító. Emellett nem tartalmazza azt a két darab képet sem, amit bónuszként adnak a kinti kiadáshoz. Ezeket a ’hiányosságokat’ viszont könnyedén elnézhetjük, hiszen ezzel a lépéssel bizonyára jelentősen lehetett költséget csökkenteni, és ez a fogyasztói árra százalékosan is érezhető hatással van. A könyv tartalmilag nem szenved csorbát, tehát nem dől össze a galaxis.

És persze senki se keresse a magyar vonatkozásokat se. Emiatt biztosan lesz, aki jajveszékel egy kicsit, hogy ’miért maradunk ki ebből a könyvből, hát az nem lehet, hogy nincsenek benne az emlékezetes hazai dátumok, stb, stb’. Hát nincsenek. Ugyanígy az eredeti bővített, vagyis 2016-os kinti megjelenés lezárulta idején még a Rogue One (Zsivány Egyes) is bemutatás előtt állt, tehát csak egy rövid beharangozást láthatunk róla, bevételi adatokat már nem.

Összegezve a Star Wars: Évről évre - Egy galaxis történeté-vel a Kolibri Kiadó ismét bebizonyította, hogy van értelme igazán színvonalas, felnőtteknek szóló kiadványokkal foglalkozni. Ha el szeretnénk mélyülni a galaxis történetében, akkor pedig ne habozzunk, ez a könyv jó kiindulási alap lehet sok-sok utazáshoz abban a bizonyos messzi-messzi galaxisban…

Köszönet a Kolibri Kiadónak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta a kötetet!

Cím: Star Wars: Évről évre - Egy galaxis története
Eredeti cím: Star Wars: Year by Year - A Visual History, Updated Edition
Írók: Ryder Windham, Daniel Wallace és Pablo Hidalgo
Terjedelem: 368 oldal
Kötés: keménytáblás
Értékelés: 5/5A Star Wars: Évről évre - Egy galaxis története 2017-es magyar kiadásának borítója és néhány oldalpár a kiadványból.