Star Wars The Blueprints - Limited Edition
Barta Zoltán összeállítása

Amikor egy olyan kiadvány kerül a kezünkbe, amiben hemzsegnek a korábban publikálatlan anyagok, akkor annak nagyon tudunk örülni. Még akkor is, ha a nevezett kiadvány nem a saját gyűjteményünket gazdagítja, hanem kölcsönbe kapjuk egy alapos áttanulmányozás céljából. Ilyenkor persze elábrándozhatunk arról, hogy milyen jó lenne nekünk is egy ilyen, de aztán sajnos vissza kell térnünk a Földre, és meg kell elégednünk egy rövid ideig tartó ’kölcsönbirtoklással’. Ez történt a Star Wars The Blueprints 5000 példányos limitált kiadásával is, ami szó szerint a padlóhoz szögezett. Nemcsak a monumentális kialakításával, hanem a tartalmával is.

J.W. Rinzler munkásságának vélhetően ez a könyv az eddigi csúcspontja. A 2000-es évek eleje óta több mű is megjelent, melyekben íróként vagy szerkesztőként dolgozott (a Making of-sorozat, Art of-könyvek, képregények, stb,) de talán ez a könyv, amivel a leginkább kivívhatta a Star Wars-rajongók elismerését. (Na jó, a Making of-széria sem volt semmi.) A Star Wars The Blueprints azonban egy kicsit más kategória, a limitált verziók meg különösen azok. (Ezekből kétféle is megjelent, 1000 és 5000 példányos, mi most ez utóbbival foglalkozunk, méghozzá a kézzel sorszámozott, tanúsítvánnyal hitelesített 2567-es számú példánnyal.)

Kezdjük azzal, hogy a könyv megjelenését egy igen erőteljes kampánnyal vezették fel, ami nem véletlen, hiszen ilyen formában korábban nem adták közre a Star Wars-filmek készítésének féltett titkait. Voltak ugyan hasonló kísérletek, azonos címmel meg is jelent egy pár kiadvány, de egyikben sem láthattunk ilyen döbbenetes válogatást a LucasFilm Archive mélyén lapuló anyagokról. J.W. Rinzler e tekintetben hihetetlenül szerencsés helyzetben van, ugyanis már a korábbi könyveihez is úgy kutathatta a forrásokat, hogy hivatalos engedéllyel végigturkálhatta a korábban csak kevesek által látott fényképeket és dokumentumokat, valamint interjúkat készíthetett az egykori stábtagokkal. Ha így nézzük, akkor a Star Wars The Blueprints általános kereskedelmi forgalmazásra szánt változata is megér egy misét, hiszen az is fel tud mutatni egy jó pár érdekességet, de ezért mégsem veheti fel a versenyt a korlátozott példányszámú kiadásokkal.

De vajon mitől ilyen érdekes mondjuk ez az 5000 példányos változat? Egyrészt már a külseje is lenyűgöző. A könyv egy 47,5 x 55,5 x 6,5 cm-es (!) tokban van, aminek saját súlya 3,5 kilogramm. A könyv ehhez képest jóval kisebb, 39 x 46,6 x 4,6 cm, viszont legalább 8 kilo. (Sajnos nem tudtam megmérni pontosan, mert a mérleg kiakadt, így csak saccoltam a súlyát.) Ezzel a kiterjedéssel kinyitott állapotban simán beterít egy asztalt, és ha kihajtogatjuk a mellékleteket, akkor le is lóghat róla. Szóval ez nem az a könyv, amit este az ágyban fekve olvasgatunk. Nincs mese, erre komolyan rá kell készülni.

Viszont ha már eljutunk addig, hogy belelapozzunk, újabb kellemes meglepetés érhet. Azért is, mert az előzetes várakozásainkkal ellentétben nem egy száraz felsorolást kapunk a réges-régi, megsárgult, itt-ott szakadozott tervrajzokból. A korabeli vázlatokat is felvonultató mű igen sok magyarázó szöveggel támogatja meg a külön fejezetekre osztott epizódokat. Van, amihez láthatunk alternatív változatot is, de nagy többségében a végleges tervekben gyönyörködhetünk. (És a gyönyörködés a sokadik oldal után átmegy kreatív agyalásba, ugyanis amikor rájövünk arra, hogy ’jé, ezek itt az eredeti jármű-díszlet-droid-stb tervek, ezek alapján és is nekiállhatnék megépíteni őket’, akkor talán nem kell tovább magyarázni a dolgot.)

A Star Wars The Blueprints terjedelmes előszavakkal-bevezetőkkel kezdődik, melyek nemcsak J.W. Rinzler, hanem az eredeti trilógiában dolgozó Norman Reynolds és az előzményt tervező Gavin Bouquet jegyez. (Ezzel pontot is tettek egy vita végére, mely szerint a prequel kimondottan CGI-ból készült, szinte nem is volt benne semmi a korábbi filmes eszköztárból. Ez marhaság, és ezt ez a könyv a felvonultatott tervrajzokkal szépen illusztrálja.)

A könyv időrendben tárgyalja a filmek munkálatait, és nem próbálja eltakargatni az eredeti elnevezéseket sem. Ennek köszönhetően még gyakran találkozhatunk a The Star Wars címmel - a Birodalom visszavág pedig Episode II címen fut -, és az olyan megnevezésekkel, mint például Leia hercegnő Tantive IV blokádtörője, aminek belső tereit korábban Rebel Spacefighter-ként rajzolták meg. (Még korábban külsőre ez lett volna a Millennium Falcon, de ez egy másik történet.)

Aztán itt van még egy szintén fontos sorozat a ’Robot R2’-ként dokumentált R2-D2-ról is. Elől- és oldalnézetben a teljesalakos tervet megtalálhatjuk a könyvben, vagyis aki erről keres egy hiteles forrást a reprodukcióhoz, ebben a könyvben megtalálhatja. Mellette egy érdekes fotó is található arról, hogyan készült rá Kenny Baker a fából eszkábált prototípus lábainak felpróbálására.

A leglátványosabbak a nagyobb belső terek gigantikusnak ható rajzai. A Mos Eisley-i kocsma vagy a Halálcsillag folyosói nemcsak felül-, de oldalnézetből is be vannak mutatva. Ennek köszönhetően a berendezés darabjait részletesen szemügyre vehetjük, a benne álló szereplők méretarányos megjelenítésével együtt. Ez utóbbi nagyon fontos, mert az átlagos magasságú figurák tették könnyen megérthetővé egy nem szakember számára is, hogy a terv alapján milyen léptékben kell gondolkozni a díszlet megépítésénél. Ha megnézzük például a kocsmát, akkor láthatjuk, hogy pontosan meghatározták nemcsak az asztalok és a székek méretét, de a pulttól való távolságukat is. Kiszámolták a beülős bokszok nagyságát, lépcsők szélességét, sőt, még javaslatok is láthatók a lemállott vakolat formájára.

Ennél is bonyolultabb volt a Falcon - kezdetben még Pirate Ship-ként (kalózhajó) aposztrofálva - bizonyos terveinek elkészítése. Mivel a jármű fontos szerepet kapott az első filmben, ezért apró részletekig kidolgoztak rajta mindent, még a külső méreteihez igazított belső tereket is, amiről azt gondolhatnánk, hogy azért csalhattak vele itt-ott. Ez biztosan így is volt, de azért nem vitték túlzásba. Megtervezték a rámpát, a pilótafülkét, a társalgó teret, a folyosókat, az ágyúállást és az odavezető létrát. Még azt is, hogy ha minden szereplő a fedélzeten van, akkor a társalgóban ülve-állva hogyan férnek majd el. Lenyűgöző.

Csakúgy, mint az a fülke, amibe a Halálcsillagon a droidok zárták magukat, hogy megtévesszék a rohamosztagosokat. Ennek tervezésekor a lehető legkisebb anyag és hely felhasználásával már előre belerajzolták, hogy R2 és C-3PO minden rendelkezésre álló négyzetcentimétert kihasználva hogyan álljon majd egymás mellett. Mindezt természetesen több nézetből, nehogy később probléma legyen belőle. Ugyanilyen részletes tervek születtek Leia hercegnő börtöncellájáról - ami eredetileg egy Alderaan-i börtönben lett volna - alapos méretezéssel, a priccsen fekvő rabbal gazdagítva. Meg persze a vadászgépekről, az elhárító ágyúkról, és a zárójelenet helyszínéről, a massassi templom nagyterméről is.

A sort a Star Wars The Blueprints lapjairól az első hat filmből kiragadott példákkal a hosszan folytathatnám. (A kedvencem az a terv, ahogy meghatározták Luke Skywalker Dagobah-i mocsárba csapódott X-szárnyújának dőlésszögét, és süllyedésének mértékét. Sajnos scannelni nem lehetett, így csak csak fotózni tudtam néhány oldalt. Emiatt sok mindent nem tudok bemutatni a kiadványból.) A könyv lapjain izgalmas dolog látni a néhol félig kész, vagy éppen felrobbantott díszleteket, a nyers, festetlen falakat, és a csodálatosan megrajzolt geometriai formákat. Ez a könyv nem egy-két részletében, hanem egészében fantasztikus. Egy olyan kor előtt tiszteleghetünk vele, amikor nemcsak arra vették a fáradságot, hogy kézzel megrajzoljanak valamit, de meg is töltötték élettel és funkciókkal. És ez az igazán csodálatra méltó.

A könyvet nyugodt szívvel ajánlom mindazoknak, akiket nem tántorít el a borzasztóan magas - több százdolláros - ára. (Akinek persze szerencséje van, egy Star Wars Celebration alkalmával belefuthat egy komolyabb leárazásba.) A Star Wars The Blueprints a gyűjtemény ékköve lehet. Aki pedig azon gondolkodik, hogy valamilyen díszletet építene, annak kötelező darab.

Köszönet Kerek Krisztiánnak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta a kiadványt.
.

A 2011-ben megjelent 5000 példányos Star Wars The Blueprints Limited Edition doboza és borítója, valamint néhány oldalpár és kép a kiadványból: