Star Wars: Az ébredő Erő világa
Barta Zoltán összeállítása

Azzal már régóta tisztában vagyunk, hogy a könyvkiadás kockázatos üzlet. Ne legyünk naivak, mindenhol a világon az. Még akkor is, ha időről időre olyan kiadványokat látunk a nemzetközi kínálatban, amik magasan az átlag fölé emelkednek a színvonalukkal. Ez olykor bizony azt is jelenti, hogy a birtoklásukért kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, de a minőség kárpótol. Ezt persze nem engedheti meg magának mindenki, és aki mégis, azoknál is gyakori a hezitálás: megvegyem, vagy ne vegyem? Még jóval ez előtt viszont a kiadónak is alaposan meg kell fontolnia, hogy piacra merészkedjen-e egy olyan kötettel, ami az adott helyen teljesen egyedinek számít. Ez történt idén ősszel is, amikor kis hazánkban történelmi esemény tanúi lehettünk: a Kolibri Kiadó magyar nyelven megjelentette a Star Wars The Force Awakens művészeti albumát! (Az eredeti címe The Star of Star Wars: The Force Awakens volt.) Ennek fényében a rajongók - főleg azok, akik az összes korábbi kiadást is ismerik - valóban azt érezhették, hogy most aztán tényleg mérföldkőhöz érkeztünk.

A The Art of Star Wars-sorozatban 1979-ben jelent meg az első kötet, és a széria sikere gyakorlatilag azóta is töretlen. (Annyira, hogy a kilencvenes évek közepén ezzel a címmel indult az első állandó Star Wars kiállítás is.) Nem véletlen tehát, hogy a hetedik részhez már a premierre időzítve készült ilyen könyv, az viszont újdonság, hogy szakítva a hagyományokkal egy olyan album jelent meg, ami a korábbiaknál informatívabban és más megközelítésben mutatja be a legutóbbi film készítésének egyes fázisait. A Kolibri Kiadó pedig éppen ezzel vállalta a legnagyobb kockázatot, hiszen ebben a kiadványban nem azt látjuk, hogy a forgatás alatt milyen viszontagságok érték a stábot, és a színészek hogy állták a sarat a felvételek folyamán. Nem, itt másról van szó. Most először jelent meg magyarul olyan könyv, ami az első ötletektől követi nyomon a munkát, és bizony ezek alapján egy teljesen más összkép tárul elénk, mint amit a moziban látunk. A film más lett, mint azt a tervek jó része visszatükrözi, és ez igen merész húzásnak tekinthető a könyv alkotóinak részéről. Meg sem próbálják ugyanis elkendőzni azt a sok egyéb lehetőséget, amik ott voltak a hetedik rész előtt, és amik végül kimaradtak a végleges változatból. És be kell vallanom, hogy számomra is érdekes volt végigböngészni ezt a kiadványt, főleg azért is, mert azok közé tartozom, akik nem hasaltak le a The Force Awakens előtt.

De lapozzunk bele a magyar kiadásba. Keménytáblás kivitel, az envelopon - a keménytáblát fedő külső védőborítón - a cím elegáns formalakkal hívja fel a figyelmet magára. Ez bizony szép. És mivel abban a különleges helyzetben részesültem, hogy összehasonlíthattam a magyar kiadást az eredetivel, oldalról oldalra végigkövethettem, van-e valamilyen eltérés a kettő között. Nos, azt kell mondanom, hogy a hazai kiadás semmivel sem marad el a kintitől. Most az, hogy az előzék nem fekete, hanem kék, és a keménytáblás borító mérete milliméterre nem pont ugyanakkora, abszolúte lényegtelen. A tartalom a fontos, és ebben a tekintetben a kiadvány jelesre vizsgázott. Élmény végiglapozni és felfedezni a fantasztikus képanyagot és elmerülni egy olyan vizuális világban, melynek darabjait szívesen látnánk akár a szobánk falán is.

A cím viszont más, mint az eredeti. A ’The Art of Star Wars The Force Awakens’, vagyis a ’Star Wars: Az ébredő Erő művészete’ helyett nálunk a ’Star Wars: Az ébredő Erő világa’ címmel jelent meg, és ez egy kis meghökkenést okozott a rajongók körében. Mi ennek az oka? Nos, a kiadónál úgy gondolták, a művészeti részleg munkájára való utalásnál jobb, ha inkább a látványvilágra rezonáló címet választják. Meg persze ott volt a címsor struktúrájának problematikája is, mert hasonló szószerkezetben és karakterszámban kellett gondolkodniuk. A helyes magyar cím megtalálása nem mindig egyszerű dolog, mert a piac, vagyis a vásárlók számára is egyértelműnek, figyelemfelkelőnek kell lennie. Ennek fényben tehát érhető a címválasztás. És hát kis hazánkban az igazán elkötelezett rajongókon kívül nem ismerik olyan nagyon sokan a The Art of-szériát, így nyugodtan el lehet indítani egy ’világa’-sorozatot. Arról nem is beszélve, hogy a kevésbé tájékozott rajongó a ’Star Wars művészete’ cím alapján először egy másmilyen tematikájú kötetre asszociálna. Nyugaton a The Art of-sorozatcím bejáratott dolognak számít, nálunk meg nem az. Ilyen egyszerű.

És itt most hadd tegyek egy kis kitérőt. Az Art of Star Wars-könyvek hazai megjelenésének ötlete először jó másfél évtizede vetődött fel még az Aquila Kiadó berkein belül. A 2000-es évek elején kis hazánkban ők adták ki a felnőtteknek szóló Star Wars-regényeket, és egy idő után elkezdték keresni annak lehetőségét, hogy mivel lehetne bővíteni a kínálatot. Akkoriban - mivel gyakran kikérték a véleményemet Star Wars-ügyben - sokszor megfordultam a kiadónál, és amikor terítékre került a dolog, megmutattam a korábbi The Art of-kiadványokat, szemléltetve, hogy miről is van szó egyáltalán. Természetesen a megjelenés mellett érveltem, hiszen már a prequel-trilógiához is olyan könyvek születettek, melyeket szívesen láttam volna magyarul is a polcomon. Meg szerintem mások is. Az ötleten - meg a várható költségeken - egy idegig rágódtak, aztán elvetették a dolgot, pedig az Episode I-es Art of-kiadványt még ők is bekérték hivatalos csatornákon keresztül.

De térjünk vissza a jelenbe, a Star Wars: Az ébredő Erő világa c. albumhoz. Aki először lapoz bele, vélhetően rögtön eláll a szava a mérhetetlenül sok illusztráció láttán. A munkafázisokat időrendben felvonultató festmények, rajzok, skiccek elképesztő mennyisége arra sarkalhatja az olvasót, hogy az első nekifutás után többször visszatérjen ehhez a kiadványhoz. Az ötletek kibontása, a helyszínek rendkívül színes és látványos megjelenítése, az új karakterek születése mind egy-egy izgalmas folyamat eredményeként kerültek a lapokra. Érdemes mindent alaposan végignézni, és nemcsak futtában végigdarálni a képeket. A látványvilágba ágyazva az apró részletek csodáit is felfedezhetjük, és ekkor érthetjük meg igazán, miért is születik meg egy ilyen kötet.

Ha summázni szeretném a véleményem, a Kolibri Kiadó kiadványa minden rajongó polcán megérdemelten kerülhet kiemelt helyre. A Star Wars: Az ébredő Erő világa egy hiánypótló könyv, izgalmas és időtálló darab, amit nagyon régóta vártunk már hazánkban. Remélem, elég sikeres lesz ahhoz, hogy a Rogue One - és a többi film - The Art of-könyve is megjelenik majd a premier után. Ötöst érdemel.

Köszönet a Kolibri Kiadónak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta a kiadványt.

A 2016-ben megjelent Star Wars: Az Ébredő Erő világa borítója, valamint néhány oldal a kiadványból: