Star Wars Costumes - The Original Trilogy
Barta Zoltán összeállítása

Nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelenthessük: az idei év talán legjobban várt kiadványa a Star Wars Costumes - The Original Trilogy volt. Ennek megfelelően én is jelentős várakozással tekinettem a megjelenés elé, és ahogy kell, gyakran azon kaptam magam, hogy számolom a heteket - majd a napokat -, hogy mikor kaphatom végre a kezembe ezt az igencsak klassznak ígérkező albumot. Aztán eljött a nap, megjött az értesítés, és máris izgatottan rohantam érte...

Az a címből rögtön kiderülhet, hogy ebben a kötetben az eredeti trilógia jelmezei kerültek terítékre. (Ebből egyértelműen következik, hogy lesz prequel-trilógiás változat is, és valamikor talán a harmadik trilógia jelmezei is helyet kapnak egy ilyen gyűjteményben.) És mielőtt bárki is az ellenkezőjét állítani, igenis még mindig lehet erről a témártól újat mondani, csak a megfelelő irányból kell hozzá közelíteni...

A korábbi kiadványokhoz képest - pl. Dressing a Galaxy -, vajon mennyivel tud többet a Star Wars Costumes? Annyival mindenképpen, hogy alapjaiban egy teljesen új anyagot kapunk a pénzünkért, és ami a legfontosabb, egy sor olyan fotót szerkesztettek bele illusztrálásként, amik most először itt lettek publikálva. Magyarán nem a jól ismert promóciós-csomagot lapozzuk végig sokadszorra, hanem egy frissen fotózott és összerakott kollekciót böngészhetünk végig a több mint 200 oldalas kiadványban.

A Brandon Alinger által írt könyv - John Mollo, Aggie Rodgers és Nilo-James Romero által írt előszavak után - értelemszerűen három a nagyobb részre tagozódik. A klasszikus-trilógia három filmje elegendő anyagot szolgáltatna akár három vaskos kötet számára is, azonban most be kell érnünk annyival, hogy külön-külön fejezetekben nézhetjük végig, hogy születtek a legendás filmek karaktereinek jelmezei. Az első fő fejezet az A New Hope nem kevés kísérletezéssel teli időszakát mutatja be, vagyis azt az utat, miképpen lettek a töménytelen vázlatból használható jelmezek. A nagy részek kisebb, a karaktereket egyesével bemutató alfejezetekre lettek bontva, és így könnyen átlátható kalauzt kapunk Darth Vader fekete páncéljától kezdve Obi-Wan Kenobi szakadt köpenyén át Luke Skywalker karateruhákat idéző parasztöltözetéig. A kezdeti lépéseket legtöbbször John Mollo - a Star Wars-ért Oscar-díjjal jutalmazott - jelmeztervező vázlatain keresztül kísérhetjük nyomon. (A rajzokat elnézve akkoriban, vagyis a hetvenes évek közepén még nem volt kritérium, hogy egy jelmeztervező jól tudjon rajzolni. Mr. Mollo akkori grafikái leginkább egy nyolcéves gyermek színvonalát tükrözik...) A könyv szerencsére veszi a fáradságot, hogy a lehetőségekhez képest sok adalékkal szolgál a tervezés korai fázisától a jelmezpróbákig, majd a kész kosztümökig. Így pedig, ha csak nagy léptékekben is, de részesei lehetünk az alkotófolyamat fontosabb állomásainak.

Külön pozitívumként kell megemlítenünk, hogy a jelmezek azon részét, melyeknél megfigyelhető valamiféle evolució, több részben tárgyalják. Luke Skywalker, Han Solo, vagy Leia hercegnő minden epizódban más-más ruhát viselt, viszont Darth Vader, a rohamosztagosok vagy éppen császár ruházata azonban kissé árnyaltabban formálódott. A legérdekesebb, és talán a legnagyobb érdeklődésre számot tartó Lord Vader jelmezes titkainak 'lelepleződése' lehet. Ebben a könyvben ugyanis - a pár éve megjelent The Complete Vader című kiadvánnyal ellenetétben - nagy hangsúlyt fektetnek a páncélzat és a ruházat alapos, többoldalas elemzésére, az egyes eltérések fényképes összehasonlítására. Például szemügyre vehetjük a különböző mell- és övkonzolok variációit, az eltérő sisakokat, a csonkított műkart, és az összeégett maszkot a Return of the Jedi hamvasztásos jelenetéből. És ha emlékezetem nem csal, most először került könyvbe a Vader-sisak belsejéről készült fotó, vagyis szemügyre vehetjük, hogyan szivacsozták ki a legendás sisak belsejét.

Nagy újdonságként hat még az endori lázadó ruhák készítésének módja is. A jelmezpróbákig ugyanis ezek az öltözetek fehér színben pompáztak, aztán mikor elnyerték a végleges formájukat, szépen befestették őket a megfelelő színre. Ennek ismeretében már nem nehéz felismerni az álcaruhákon a világosabb foltokban az eredeti anyag színét.

A nagy sztár persze szokás szerint Boba Fett, akinek - a Star Wars Chronicles-hez hasonlóan - ismét több oldalt szenteltek az átlagnál. A legismertebb fejvadász nyolc teljes oldalt foglal a könyvből, ami persze egyáltalán nem baj. Sőt, így olyan - képekkel is megtámogatott - információkkal leszünk gazdagabbak, melyek korábban talán nem voltak annyira köztudottak. Van itt öt filmbeli sisak variáció, egy féltucatnyi karpáncél, patentokkal alaposan megszórt alsóruházat, amire a páncéldarabok kerültek, és desszertként még a jet-pack Han Solo által tönkretett változata. Boba Fett rajongói sok újdonságot kapnak ezúttal is.

A rendkívül pozitív összképet egy kicsit lerontja egy-két apróság. Az egyik a szerkesztés 'gyengesége'. A legendás Star Wars-karakterek jelmezeit szívesen nézegetjük hosszú oldalakon keresztül, és kicsit furcsálhatjuk, miért van kevés információ pl. az AT-AT pilótáról, és Veers tábornok harci páncélzatáról. Ezzel szemben a Jabba palota díszes társasága hatalmas szeletet hasít a könyvből. Nem mondom, hogy nem kellenek ebbe a kiadványba, de jobban szerettem volna, ha mindez nem a fontosabb jelmezek rovására történik.

Sokkal rosszabb viszont az a felismerés, hogy néhány esetben nem a filmben látott jelmezek és kiegészítők láthatók az oldalakon. Kiváló példa erre Leia hercegnő negyedik részből ismert ruhája, pontosabban annak is az öve. A filmben egy meglehetősen kidolgozatlan, ütött-kopott díszekkel felvértezett szövetalapra készült övet láthatunk, míg a könyvben egy bőralapanyagú kelléket, amin a díszeket fényesre suvickolták. Ez egy kicsit kiábrándító, de azért gondoljunk arra, hogy az eredeti jelmezek nem az örökkévalóságnak készültek. Megsérültek, tönkrementek, aztán ha kellett egy másik belőle, akkor újra megcsinálták. Valószínüleg ebben az esetben is hasonló történhetett, ezért került a Lucasfilm Archívum hivatalos anyagai közé. És ez csak egy eset a sok közül...

Ha összegezni akarnám a könyvről alkotott véleményem, akkor nyugodtan állíthatom: megéri az árát. Ennél persze lehetett volna sokkal alaposabb összeállítást is letenni az asztalra, de ennek terjedelmi okok határt szabnak. Ettől függetlenül a Star Wars Costumes, az apróbb hibái ellenére kitűnő összeállítás a leendő és a veterán jelmezkészítőknek egyaránt.

Köszönet Havasi Máténak a könyv megszerzéséhez nyújtott segítségért.


A 2014 októberében megjelent Star Wars Costumes c. kiadvány borítója és néhány oldalpár a könyvből: