Star Wars: Republic Commando - Tűzharc
Havasi Máté írása

A Republic Commando cím inkább a PC-s játékosok számára lehet ismerős, hiszen 2005-ben nagy sikert aratott a LucasArts taktikai FPS-e. A program beharangozásában az angolul 2004 végén megjelent regény is részt vett, melyet az elmúlt hetekben adott ki nálunk a Szukits.

A köztársaság egy négyfős elit különítménye készül a klónháború frontvonalai mögötti bevetésre: az Omega-osztag feladata leszállni egy szeparatisták által ellenőrzött bolygón és megsemmisíteni egy labort, ahol különlegesen veszélyes fegyvert készítenek elő. A felszínen két jedi várja majd őket, akik a katonák segítségére lesznek. A valóságban persze minden másképp alakul...

Karen Traviss sokadszorra adja nevét a Star Wars-univerzumhoz, hiszen ő követte el a klónháborús animációs film regényváltozatát, a Legacy of The Force-széria két kötetét, és a teljes Republic Commando-sorozatot, melyhez a fenti mellett három kötet tartozik (Triple Zero, True Colors, Order 66). Cikkek is fűződnek a nevéhez, és ezek közül kiemelném a Star Wars Insider 86. számában leközölt írását, mely a mandalori népről és kultúrájukról szól.

Ami a regényt illeti... Traviss jó érzékkel mutatja be az elitklónok belső világát. Végre nem csak a külső benyomásokat kapjuk vissza, hanem személyiségüket is megismerhetjük, mely a négy katona esetében kellően eltérő ahhoz, hogy megkülönböztessük őket az egyforma egyenruha alatt is. A különlegesen képzett harcosok módszereit és harcászati megoldásait is realisztikusan mutatja be az írónő, így szakmailag nem is igazán lehet belekötni a hallottakba. A főszerepet kapó jedi padavan, Etain ráadásul nem az a tipikus mindentudó, mindenben kiváló lovagi poronty, hanem egy eleinte kifejezetten gyengén szereplő, önmagában kétkedő karakter, aki fokozatosan és lassan fejlődik tovább, akárcsak a háborút még javában kóstolgató klónok. A kötelességgel és a felelősséggel járó erkölcsi kérdések is gyakorta felmerülnek, bár Traviss sajnos nem igazán ér el igazi mélységet ezek kibontásával, holott nagyon jó hátteret hozott össze hozzá. Ráadásul még legalább két, de inkább három olyan szereplő van (Jinart, Hokan és Uthan), akiknek a karaktere elég érdekes lett volna ahhoz, hogy jobban megismerjük őket. A történet sincs agyonbonyolítva - a szerző talán jobban figyelt a drámai vonalra -, ráadásul a bolygó sem szolgált túl sok izgalommal a célpontjuk felé törtető kommandósok számára. Az összbenyomás ezért kissé vegyes.

A negatívumok ellenére már várom a folytatást, mely nem várat sokat magára, hiszen szeptember közepén elvileg meg is jelenik magyarul, Coruscant címmel.

Cím: Star Wars. Republic Commando - Tűzharc
Eredeti cím: Star Wars: Republic Commando - Hard Contact
Írta: Karen Traviss
Fordította: Szente Mihály
Kiadó: Szukits 2013
Terjedelem: 344 oldal

(A cikket Monty Blogjáról vettük át a szerző engedélyével.)


A 2013-ban hazánkban megjelent Star Wars: Republic Commando - Tűzharc című könyv borítója: