Végzetes szövetség
Havasi Máté összeállítása

A LucasArts és a Bioware vadonatúj játéka mellé szinte kötelező volt regényt és képregényt is kiadni – amelyek persze arra is jók voltak, hogy a szoftver folyton eltolódó megjelenése miatti elégedetlenséget legalább egy kicsit enyhítsék, illetve, ha már így alakult, a réges-réginél is régebbi kor hangulatával megismertessék a rajongókat. Ennek a vonulatnak az egyik első terméke a 2010 nyarán érkezett Végzetes szövetség című regény lett, méghozzá a Tomboló Erő (The Force Unleashed)
regényváltozatait is jegyző Sean Williams tollából. A Végzetes szövetség a Szukits Könyvkiadó jóvoltából szerencsére már magyarul is megjelent.

A történet Jet Nebulával, a jobb sorsra érdemes csempésszel kezdődik, aki szeretne egy ismeretlen eredetű hajóból származó, nagy értékű tárgyat elsózni, mely a huttok jóvoltából aukcióra kerül. Nem egyszerű árverésről van azonban szó, hiszen az ismeretlen eredet ismeretlen világot feltételez, melynek felderítése és minél előbbi megkaparintása mindenkinek érdekében áll. Az aukción tehát képviseltetik magukat a sithek, a köztársaság, a jedik, sőt, a mandalorok is...

Nem véletlen, hogy ennyi különböző osztály előkerül, hiszen a videójátékban is valamelyik frakció képviselőjeként, ám sokszor a többi csoport tagjaival együttműködve kell játszanunk. Williams ezzel kapcsolatban meg is jegyzi: "Nagyon felvillanyozott, hogy a legtöbb, ha ugyan nem az összes frakciót bele kellett sűrítenem a regénybe. Nehéz volt elérni, hogy ez természetesnek hasson, ezért a sztori egy csempész által felfedezett titokzatos tárgy körül bonyolódik, mely hatással van mindezen csoportokra. Ezenkívül olyan karaktereket igyekeztem bemutatni, akik saját útjuk elején állnak még, ahogy a majdani játékosok is, egy komoly krízis keretében, ami az egész galaxist magával rántja. Csak úgy röpködnek a lézersugarak, és sok minden kiderül menet közben."

Williamsnek továbbra is erőssége az intenzív csatajelenetek hiteles leírása – és volt is alkalma kiélni magát. Megkockáztatnám, emiatt (is) hosszabb a terjedelem a megszokotthoz képest csaknem száz oldallal. A történet több csavart is tartalmaz, így a kötet izgalmi szintje az átlagosnál magasabb, bár sajnos több "üresjárat" is előfordul, így élvezeti értéke kissé ingadozó. A szereplők száma miatt nem lesz könnyű a nevek megjegyzése sem, és emiatt gyakorta vissza fogunk lapozni a kötet elején található névsorhoz. Mivel viszont a karakterek vadonatújak (köztük az előzetesekben is megjelenő Satele Shan nevű női jedi nagymesterrel), legalább a végkifejlet nem jósolható meg idejekorán – ahogy a játékban sem lesz az: "A videójáték elképzelhetetlenül gigantikus méretű lesz. Egyetlen darabkájának bemutatásához is tucatnyi regény lenne szükséges. A Végzetes szövetség önálló történetben vonultatja fel a legmenőbb helyzeteket és karaktereket, úgyhogy a leendő játékosoknak a nyála is kicsordul majd tőle. A többi pedig már rajtuk múlik!" A The Old Republic-könyvsorozat azóta két kötettel is bővült: egyrészt a Paul S. Kemp által jegyzett Deceived, másrészt a Drew Karpyshyn-féle Revan került azóta a boltokba.

A Végzetes szövetség című könyv itt megrendelhető.