Star Wars Blueprints
Jenőfi Norbert összeállítása

Blueprint, azaz kéknyomat - ne a magyar népi művészet remekét értsük most ehelyütt, hanem azt, hogy így nevezik az USÁ-ban a műszaki szerkezetrajzokat. Ez az összefoglaló címe egy relatíve új kiadványsorozatnak, amely immár a második köteténél tart, és amelynek további kötete(i) is esedékes(ek). Olyan dokumentáció ez, amelyet nagy örömmel forgatnak mindazok, akik eddig is szívesen merültek bele Lucas univerzumának a mélységeibe a "Képes enciklopédia" és a "Fantasztikus gépezetek" albumainak segítségével.

1977-ben látott napvilágot az első ilyen tematikájú anyag, természetszerűleg az akkori nívó valamennyi sajátosságát magán hordozva. Bizony ezek a rajzok (szám szerint 15) nem többek, mint a filmhez készült vázlatok, minimális feljavítással. A témák a szokásosak: a Millennium Falcon, Luke terepsiklója, R2-D2, és így tovább; meg pl. a Mos Eisley-i kantin pultja, ami azért korántsem annyire gyakori. Ugyanezen képeket már viszontláthattuk a "The Art of Star Wars" széria lapjain is, oda jobban is passzolnak. Aztán a méltán nagynevű Dorling-Kindersley kiadó gondozásában 1998 őszétől kezdve elkezdtek sorjázni a szereplők öltözékének, eszközeinek, fegyvereinek, vagy éppen az általuk használt járműveknek a részletes bemutatását célzó, gyönyörű kiállítású, nagyméretű – noha sajnálatosan soványka - kiadványok. Ezek ("Star Wars: The Visual Dictionary” és a "Star Wars: Incredible Cross-Sections") sorát erősíti a most említett "Star Wars Blueprints: The Ultimate Collection" (2008), és folytatása, a lázadók felszerelését gór­cső alá vevő "Star Wars Blueprints: Rebel Edition" (2010) is.
Mindkét kötet Ryder Windham szerző, és két rajzoló, Chris Trevas, és Chris Reiff munkája. Windham neve számos Star Wars-képregény és jónéhány ifjúsági regény, valamint több referenciakötet írójaként lehet ismerős, Trevas pedig a forrásanyagok és az "Essential"-sorozat illusztrátoraként szerzett érdemeket már korábban is. Reiff ebben az univerzumban még viszonylag újabbnak számít, noha megjelentek már munkái az Star Wars Insider számaiban, illetve nagyszerű térképeket rittyentett az "Essential Atlas" lapjaira. E nevek - és a kiadó maga is - garancia tehát a magas minőségre. A várható követ­kező címre J.W. Rinzler jelentkezett auktorként, aki ugyancsak seregnyi háttérkönyv elkészítésében közreműködött ezelőtt. A 'könyv' szót azonban ez esetben célszerű idézőjelbe tenni, mivel a keménytáblás borító alatt a lapok poszterszerűen széthajtogatva engedik láttatni a tartalmukat. Újszerű forma, csak nem éppen barátságos; a többedszeri hajtogatás csúfos nyomot hagy maga után az amúgy minőségi papíron, nem is beszélve arról, hogy előbb-utóbb ki fog szakadozni az éleken. Lehet választani: vagy megőrizzük teljesen kiterítve, lehetetlenné téve mind az olvasást, mind a tárolást, vagy feltesszük behajtogatott állapotában a polcra, viszont így meg nézegetni, tanulmányozgatni nem lehet. Ez tehát a gyenge pontja a cuccnak. Mármint azon kívül, hogy nincs, és 99% eséllyel soha nem is lesz semmilyen magyarított kiadása...

Az "Ultimate (végső, ill. utolsó) Collection" a jelek szerint mégiscsak inkább pionír lett, vagyis első a sorban, amely tény a színvonalért járó jogos sikert érzékelteti szemléletesen. Témái: Darth Vader, See-Threepio & Artoo Detoo, a Millennium Falcon, a Halálcsillag, és néhány fegyver (háromféle BlasTech-gyármányú kütyü, az E-11-es szabványos rohamosztagos karabély, az RT-97C-jelzetű mesterlövész puska, a DL-44-es pisztoly a'la Han Solo, Luke első fénykardja, valamint a hődetonátor).

A "Rebel Edition" (szerencsére nem 'The New Ultimate' lett a címe) tartalma a következő: a Hoth-i Visszhang bázis, T-65-ös X- és BTL Y-szárnyú vadászgépek, a Tantive IV blokádtörő hajó, valamint a lázadóknál rendszeresített különféle kézifegyverek.

De a lényeg a részletekben van. Itt pedig olyan információkhoz juthatunk, amikhez eddig még soha, legalábbis így, egy helyre gyűjtve bizonyosan nem. Előzetesen pár témához illő gondolat, mintegy felvezetőként, aztán olyan látványorgia, ami már-már szédítő. Vaderről pl. nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy öltözékének minden egyes négyzetcentimétere mit is rejt, hanem az egyes mechanizmusok hogyan kapcsolódnak a megmaradt szerveihez, miképpen működnek, honnan nyerik az energiát, stb. A végén kapunk mindehhez vérminta-elemzést, meg képeket az 'A Birodalom visszavágban' is felvillantott meditációs kamrájának titkairól. A továbbiakban pedig hasonló mélységek felé irányíthatjuk a figyelmünket a többi említett dolog tekintetében is.

Nincs rá jobb szó, ezek a könyvek valóságos kincsesbányák azok számára, akik kedvelik az aprólékosan kitárgyalt háttéranyagokat, szeretik már-már tapinthatóan valóságosnak érezni ezt a kitalált világot. A makettezés szerelmesei valószínűleg alapműként fognak később utalni rájuk. E publikációk nem helyettesíteni, vagy überelni kívánják az elődeiket, sokkal inkább kiegészíteni. Kiváló szórakozás tehát, és csak remélni lehet, hogy még sok hasonló meglepetéssel fognak szolgálni nekünk a Lucasbooks és a DK-könyvek háza tájáról.

A Star Wars Blueprints poszter-könyvek első két 'kötetének' borítói, valamint a The Ultimate Collection Darth Vader-t és a Millennium Falcon-t bemutató poszteroldalai...