The Complete Vader
Barta Zoltán összeállítása

Amikor egy igényesnek hirdetett kiadvány megvásárlása mellett döntenek a rajongók, nagyon fontos az első benyomás. Igaz ez akkor is, ha egy internetes reklámriportban, vagy egy haverunk gyűjteményében látjuk meg először az adott művet. Az éves szinten megjelenő három-négy, az átlagnál magasabb mérce szerint összeállított kiadvány éppen emiatt sikeres. Amikor először olvasunk róluk, vagy vesszük kézbe a bemutató példányt, rögtön van bennük valami, ami megfog, és onnantól kezdve bármit is teszünk, csak az jár a fejünkben: ezt a könyvet a gyűjteményünkben szeretnénk látni. És nem azért, hogy az ismerőseink előtt felvágjunk vele, hanem mert tudjuk, olyan forrásanyagot kapunk a pénzünkért, melyet korábban nem volt alkalmunk a kollekciónkhoz csatolni.

Ilyen a The Complete Vader című kiadvány is, melyhez egy nem túl kellemes személyes élményem is kapcsolódik. Amikor elkezdtem a Starfighter 9-es számán dolgozni, akkor jelent meg a hír a Lucasfilm hivatalos web-oldalán, a starwars.com-on, hogy a könyv októberre ígért megjelenése csúszni fog, méghozzá jelentősen, és emiatt csak 2011 őszén (!), vagyis kétéves késéssel kerül a boltokba. Nos, amikor eljött a lapzárta, még mindig ez a hír volt olvasható az oldalon, így a klubújság rövidhírek rovatában is ezt tettem közzé. Aztán persze a Lucasfilm gyorsan korrigált, a könyv megjelent, a Starfighter-ből viszont ezt már nem tudtam kiszedni. (Egyébként hiába írták át a szóban forgó cikket, a webes archívum leadjében még mindig a 2011-es dátum szerepel.) Így tehát amikor végre én is hozzájutottam a The Complete Vader című könyvhöz, rögtön arra gondoltam, hogy kiköszörülöm a csorbát, és megosztom veletek gondolataimat erről az igencsak látványosan összeállított kiadványról.

A csaknem 200 oldalnyi terjedelmű, keménytáblás, nagyalakú kötetről már az első ránézésre érezzük, hogy nem egy fércmunkával van dolgunk. Mindezt annak ellenére mondom, hogy a védőfólia felnyitása után a hátsó borítóról lecsusszanó pótlap egy kicsit azért rontott az összképen. Ezt egy kényszerű megoldásként kellett beiktatni, hiszen a borító tervezésénel eredetileg nem számoltak azzal, hogy valamiféle tartalmi összegzést adjanak a nagy műről. A hátoldalra Darth Vader egyik korai vázlatrajza került, mely elég látványos, de ha a könyvbe a fóliázás miatt nem lehet belekukkantani, akkor a vásárlójelöltek, akik semmilyen előzetes információval nem rendelkeznek a kiadványról, hogyan lesznek meggyőzve a vásárlás fontosságáról? Nos, ennek érdekében született az ötlet, és a pótlappal máris megoldódott a dolog. (Mivel ennek mérete kisebb, mint a könyv borítója, felbontás után könnyen és sérülésmentesen elrejthető a keménytábla mögött.)

Ha pedig idáig eljutottunk, és a könyv felbontva hever az asztalon előttünk, akkor lapozzunk bele, mit is rejt a tartalma. Nos, be kell vallanom, nekem megvan a saját bevált taktikám az ilyen kiadványok alapos szemrevételezésére. Először mindig végiglapozom, aprólékosan átbogarászva a képanyagot, itt-ott beleolvasva a hozzájuk tartozó kísérőszövegbe. Amikor ez megvan, és már kialakult bennem egy összkép a kiadványról, veszek egy mély levegőt, és alaposabban belevetem magam a tartalomba. Ekkor már van türelmem az apró részletekre is figyelni, és ha tényleg olyan jó a szóban forgő könyv, mint amilyennek első ránézésre ítéltem, akkor a szöveg a képanyaghoz hasonlóan érdekes információkkal lep meg.

A The Complete Vader című könyvről persze már előzetesen felállítottam egy mércét, és roppantul kíváncsi voltam arra, vajon megfelel-e az elvárásoknak. Szerencsére nem kellett csalódnom. A korrektül összeállított anyag, a kellő mennyiségű kinyitható és kívehető melléklet, és az ezek között megfelőlen adagolt, korábban nem, vagy csak ritkán publikált fotók gyorsan meggyőztek arról, hogy érdemes volt ezt a könyvet beszerezni.

A Star Wars-os témában régi motorosaknak számító Ryder Windham és Peter Vilmur által összeállított könyv Steve Sansweet előszavával indul, és ez sok mindent elárul a tartalomról. Mr. Sansweet neve - egy előszó esetén is - garancia arra, hogy egy olyan művet kapunk a pénzünkért, amit évekkel később is szívesen forgatunk. A Windham-Vilmur szerzőpáros tagjai pedig külön-külön már sokszor bebizonyították, hogy igencsak behatóan ismerik a galaxist. Ennek ellenére egyesekben azért persze felmerülhet a kétely, vajon mit is lehet ilyen terjedelemben regélni Darth Vaderről? Aztán a saját kérdésünkre gyorsan megkaphatjuk a választ: a filmtörténelem talán legbonyolultabb karaktere igazán megér ennyit...

A The Complete Vader valóban az, amit a cím takar. Már az első fejezettől, vagyis a karakter hetvenes évekbeli születésének pillanatától kezdve olyan érdekességeket láthatunk a könyv lapjain, melyeket biztosan sokan olvasnak ámuldozva. A kora tervek és vázlatok nemcsak a jelmez, hanem Darth Vader jellemének formálódását is tükrözik. Ennek köszönhető, hogy egy 'szimpla' gonosz figurából mozis sikernek köszönhetően kultikus alakká, majd az évek folymán a Star Wars Saga ikonjává formálódott.

A kiadány tehát megismertet bennünket Lord Vader születésének fázisaival. Az összeállításban nemcsak Ralph McQuarrie legendás festményei, hanem még egy eredeti szabásminta(!) is felbukkan, remekül illusztrálva jelmezkészítő munka sokrétüségét. A klasszikus trilógia három filmjében folyamatos változott Darth Vader jelmeze, és ezek változások jól nyomon követhetőek a könyv lapjain is.

Lord Vader népszerűsége azonban nemcsak a filmnek, de a médiabeli szereplésének is nagyban köszönhető. Misztikus megjelenésének köszönhetően sokszor került a korabeli sajtótermékek címlapjára, ezért a Star Wars-sorozat egyik elsőszámú kedvence lett még azok körében is, akik történetet figyelve alapvetően nem a sötét oldallal szimpatizáltak. Darth Vader hamar kilépett a filmvászon korlátai közül, és az Amerika-szerte nagy publicitást kapott eseményeken való részvétel - például az 1977 augusztusában a híres Chinese Theatre előtt rendezett 'kéz és láblenyomat elhelyező' ünnepség - nem kis mértékben hozzájárult a népszerűségnek növekedéséhez. Amikor pedig már a tinédzserek hada Darth Vadertől is autogramot kért, akkor valóban érezhetővé vált a népszerűsége.

És a háttéripar azonnal reagált. A könyvben ennek is alapos áttekintést szenteltek és így tanúi lehetünk annak a folyamatnak, hogy az első Star Wars-filmet követően hogyan tudták Vader nevét pólókon, posztereken, matricákon, övcsatokon, és ki tudja még mi mindenen úgy feltüntetni, hogy azzal kelendő árucikkeket teremtsenek. A mellékletek egy része ennek szól. Többek között eredeti méretben megtekinthetjük a három évtizeddel korábban kiadott matricák repróit. Ha nagyon akarnánk, akár kis is ragaszthatnánk őket, bár nem hiszem, hogy erre a könyv egyetlen vásárlója is képes lenne. Egey másik mellékletben egy ívre felpakolva pedig a TOPPS korabeli kártyaszériáinak Vader-es lapjait tekinthetjük meg. Negatívum, hogy ezek szkennelései az eredetivel összehasonlítva sajnos nem sikerültek valami fényesen, ennek ellenére a kártyákat nem ismerők számára különleges színfoltot jelenthetnek.

Lord Vaderrel kapcsolatos nemzetközi kitekintés számunkra is hoz egy kis szívmelengető meglepetést. A könyv 74. oldalán a teljes oldalt beterítve díszeleg az 1979-es magyar filmplakát. Ezzel egy meglehetősen groteszk kivitelű Darth Vadert kapott a hazai közönség, akik hál' istennek nem ez alapján ítélték meg a filmet, és hatalmas nézőszámmal cáfolták egyes kritikusok fanyalgását.

A The Complete Vader persze nem áll meg a régi trilógia három filmjének részletes kitárgyalásánal, hanem hasonló alapossággal veti bele magát a perquel-korszakba is. Mert hát Anakin Skywalker gyermek- és fiatalkora ugyanúgy beletartozik a sztorifolyamba, ezért az első résztől kezdődően a Tartakovsky és Filoni-féle Clone Wars-sorozatokon át az ezekhez kapcsolódó háttéripari termékekig sok mindenről olvashatunk. A könyv nagy erénye, hogy a kétezres évek egy-két emlékezetes reklámplakátjának segítségével mindezek vicces aspektusát is bemutatja.

A The Complete Vader egy jó ötlet remek kivitelezése. Egy olyan kiadvány, amit az árát tekintve egy kis spórolással talán nem túl megterhelő beszerezni, utána viszont hosszú ideig úgy emlékezhetünk rá, mint fontos összefoglaló munkára.

Értékelés: 5/5

A 2009-ben megjelent The Complete Vader című kiadvány borítója és utólagosan nyomott hátoldali ismertetője, valamint néhány oldalpárja. A 74. oldalon pedig ott díszeleg az 1979-es magyar moziplakát...