Új kiadványok az Egmonttól
Barta Zoltán összeállítása

A gyermekeknek szánt művekről ismert Egmont Kiadó két új Star Wars-kiadvánnyal jelentkezett. Természetesen mindekettő a Klónok háborúja animációs filmek világára épülve kívánja meghódítani a célközönséget, mely igencsak fogékony Anakin, Obi-Wan, Ahsoka, Rex és a többiek kalandjaira. Azonban néha lehetőség van arra is, hogy más szemszögből közelítsük meg a sikeres történeteket.

Az újdonságok közül az egyik a Sorsod a kezedben van szerepjátékkönyv-sorozat újabb állomása, Az elveszett légió, melynek révén az olvasó saját maga élheti végig a cselekményt klónhadseregbe történő belépésétől kezdve az első összecsapásokon át a meglepő végkifejletig. A könyv egy teszttel kezdődik, és ennek eredménye alapján dől el, milyen besorolást kapunk a hadseregben. Mielőtt azonban bárki is valami nagyon nehéz dogolgra számítana, nem árt, ha hangsúlyozzuk: ez kimondottan gyermekeknek szól, vagyis az ő felfogóképességük és gondolatviláguk határait semmiképppen sem fogja átlépni ez a kiadvány. Viszont a számtalan mellékszálnak és befejezési lehetőségnek köszönhetően a lurkók minden bizonnyal többször is nekifutnak majd, ha a kezükbe kerül.

A másik kiadvány egy rendhagyó foglalkoztató album, mely nemcsak a gyermekek, de bizony a kártyagyűjtő felnőttek számára is érdekes lehet. A Légy az Erő szövetségese című, nagyalakú füzetben nem kevesebb, mint 81 db The Clone Wars-os kártya található. Alaphelyzetben persze nem tudunk velük játszani, hiszen ehhez előbb ki kell vágnunk a kártyákat. (Ezt viszont érdemes apuékra bizni, ugyanis a kartonos oldalakra összarakott kártyákat a hátoldaluk miatt elég pontosan kell vágni. Hogy miért, erre még visszatérünk.) Negatívum, hogy a kártyák egy icipicit nagyobbak, mint a szabvány trading card lapok, emiatt apu gyűjteményében a hagyományos tárolómappákon kívül kell helyet kapniuk.

Nos, a kártyák a jól ismert Fekete Péter-stílusú játékra lettek kitalálva, vagyis az összegyűjtött párokat aki hamarabb lerakja, az győz. Akinél meg ottmarad a bónuszkártyaként aposztrofált The Clone Wars-logos lap, az veszít. Ilyen egyszerű. Sejthető azonban, hogy egy idő után ez kevés lesz, mert gyermeki elme nem elégszik meg ennyivel. A kártyák grafikájának köszönhetően gyorsan új játékokat lehet kitalálni, főleg, hogy a köztársasági és a szeparatista haderő tekintélyes létszámban képviselteti magát, méghozzá duplán. Ez tehát kitűnő alapja lehet a jövő szerep- és kártyajátékos generációja számára. A karaktereknek nem lesz nehéz képességeket kitaláni, pláne, hogy a lapokon a nevükön kívül nem szerepel semmilyen adat. Így a biankó kártyák bármilyen variációban újra és újra játékba küldhetők.

Térjünk vissza a hátlapokra. Egy ügyes húzással ugyanis nem egyendesign-t találtak ki rá, hanem egy poszterméretű képet képet vágtak szét, amit a kártyákból aztán újra összerakhatunk. Bár ez csak messziről emlékzetet a puzzle-ra, egy kisgyereknek mégis jelentős sikerélményt jelenthet az összelapátolása.

És ha még ez is kevés lenne, akkor a füzet elején ott vannak a bemelegítőnek szánt rövidke rejtvények-fejtörők. Az összkép a borítón felfedezhető grafikai baki ellenére - Kit Fisto-nak nem a kardjából, hanem a kezéből jön elő a penge - mindenképpen pozitív, nyugodtan ajánlható családi elfoglaltságként is. A kreatív szórakozáshoz, időtöltéshez tehát minden adott, kaladra fel!