A The Essential Guide-sorozat - VIII. rész
Barta Zoltán összeállítása

Jedi vs. Sith
- The Essential Guide to the Force (2007)

2007 novemberében megérkezett a sorozat harmadik generációjának első része, a Jedi vs Sith - The Essential Guide to the Force című kiadvány. Ez a könyv egy olyan témakörrel ismerteti meg a rajongókat, melyről korábban nem született még hasonló hivatalos összefoglalás. A Star Wars Saga indulásának harmincadik évfordulója így is jó okot szolgáltatott arra, hogy a téma iránt érdeklődők végre teljesebb képet alkothassanak a galaxis történelmére állandó befolyást gyakorló, számos dicsőséges tett és szörnyű tragédia okozójának tartott Erőről.

A The Essential Guide to the Force már külsejével új útra lépett. A dombornyomott címsorokkal elegáns külsőt varázsoltak neki, és a sorozatcím változásával dikrektben utalnak a korszakváltásra is. A Ryder Windham író valamint Chris Trevas és Tommy Lee Edwards illusztrátorok munkája nyomán az Erőt gyakorlatilag minden oldalról megismerhetjük.

Ez a könyv kiállításában tehát messze felülmúlja a széria korábbi darabjait, tartalmával pedig a Chronology-k által megkezdett "történelmi" utat folytatja. Ez persze egy kicsit más irányú hozzáállást igényel, mint a Chronology esetében. Az Erőt nem lehet csak a világos vagy a sötét oldalról bemutatni. Szükség van mind a Jedi, mind pedig a Sith gondolkodásmód, nevelés és harci technikák áttekintésére az objektív vizsgálódáshoz. Ehhez a könyvben megismerhetjük mindkét oldal legendás hőseit az évezredek ködébe vesző Sith háborúk, a Régi Köztársaság, a Birodalom elleni felkelés, az Új Köztársaság, és az Új Jedi Rend kalandokkal teli korszakaiban. Az események könnyebb megértésében egyfajta krónikásként Tionne Solusar segít minket, aki a Yavin-i csata után negyven évvel, Mara Jade meggyikolásával kezdi előszavát. Solusar kommentárjai mindvégig felbuknnak a könyv oldalain, és ezek fontos kiegészítő információkkal látják el az olvasókat. És nemcsak a harcosokról, hanem az Erőre érzékeny lényekről is. A fiktív kronikák lejegyzői között egyébként Tionne mellett olyan nagy neveket is megtalálunk, mint Obi-Wan Kenobi, Dart Bane és Palpatine. A leírások az ismert karakterek szemszögéből így még izgalmasabbak.

A rendkívül összetett, az összegyűjtött forrásanyagok révén igen szerteágazó mű bizton számíthat a a rajongók hosszú távú érdeklődésére.


Értékelés:

Jedi vs. Sith - The Essential Guide to the Force: 5/5


A Jedi vs. Sith - The Essential Guide to the Force borítója, valamint néhány érdekesebb oldalpár a 2007-ben megjelent kiadványból: